Tragem linie pe 2020

Acuș vine finalul de 2020, așa că e cazul să facem un mic review al anului ăstuia, în care pandemia ne-a dat planurile peste cap. Personal, sunt tare recunoscătoare pentru toate lecțiile și schimbările trăite în 2020, deci nu pot să zic că pentru mine a fost un o perioadă rea. Ba din contră 🙂

Așadar, punctele-cheie ale anului 2020 pentru mine au fost…

Antrenamente acasă

Unul dintre obiceiurile bune deprinse în perioada de izolare din primăvară a fost să fac sesiuni scurte de exerciții fizice de 2-3 ori/ săptămână. N-am putut continua cu înotul (din motive evidente), așa că m-am reorientat spre o formă de mișcare pentru a completa alergarea.

Am făcut (și fac în continuare) mai multe mini-serii de 35-40 de secunde de exerciții cu greutatea corpului (abdomene, flotări, genuflexiuni, plank, lunges etc.). Partea faină este că durează doar 20-30 de minute și nu necesită cine știe ce accesorii sofisticate. Din ce am descoperit cu ocazia asta mi-a plăcut mult canalul de Youtube Mad Fit – are inclusiv exerciții pentru începători, mai intense sau mai lejere, fără echipament special, fără sărituri (pentru cei care stau la bloc), pe ritm de muzică etc.

Proiecte noi & lucrat pe cont propriu

De anul ăsta, lucratul de acasă nu mai e ceva la care lumea se uită dubios, ci a devenit o obișnuiță pentru mulți. Eu fac asta de 6 ani. Am continuat să fiu freelancer și am dus mai departe colaborările cu oameni faini de până acum, alături de noi proiecte care au venit la mine în mod natural. Asta e partea pe care o ador la munca mea de freelancer, faptul că am libertatea să mă organizez și să aleg cu cine să lucrez. E drept, pentru mine de aici vine și un pic de presiune, deoarece am uneori tendința să prelungesc lucrul peste weekend sau să nu-mi mai iau zile libere. Ceea ce nu-i ok! Încerc cât pot să am și ore/zile de relaxare, când nici nu deschid laptopul.

Cu blogul am lăsat-o cam moale, pentru că petrec deja ore bune la laptop scriind pentru clienți, iar după îmi doresc să fac și altceva. Am povestit aici despre planurile mele cu blogul.

Cursuri de scris și desenat

Chiar înainte de starea de urgență am urmat un curs de Storytelling la Fundația Calea Victoriei, despre care am povestit aici. Mi-am luat informații utile despre scris și din webinariile organizate de DoR, iar în decembrie am participat la cursul online de Jurnal ilustrat de laFundația Calea Victoriei(la care voiam de muuult să mă înscriu).

Alergare

Am continuat să alerg (printre blocuri, când a fost starea de urgență), dar oficial am participat doar la un concurs virtual – Aleargă România (în 2021 are loc a doua ediție, vă recomand să vă înscrieți dacă aveți nevoie de motivație pentru a face mișcare pe termen lung. Pe lângă alergare, există mers, bicicletă și/ sau înot). Mă bucur că am rămas constantă în kilometri pe tot anul și că nu m-am accidentat deloc.

Partea excelentăeste că am “asezonat” alergările cu prune, vișine și corcodușe mâncate direct din copaci.

Hobby-uri

M-au captivat foarte tare puzzle-urile uriașe, de peste 2000 de piese. Ciudat, nu mi-am pierdut niciodată răbdarea (care adesea îmi lipsește) și mă relaxează extrem de mult să potrivesc micile piese așezate la locul lor. Chiar dacă la final, după ce puzzle-ul e complet, îl dezmembrez –ȘOC!- și pun piesele la loc în cutie.

Ca jocuri online, am descoperit Words with friends (un fel de Scrabble). Se poate juca și direct în Facebook, cu prietenii. În perioada de izolare am jucat și „Avioanele”, ocazie cu care mi-am adus aminte de liceu.

Am explorat rețete noi și am gătit mult: pizza cu blat de conopidă, curry de linte, chilli con carne, tarte cu fructe și altele.

Vacanțe

Oradea a fost singura destinație bifată anul acesta, pe lângă câteva ieșiri lejere la munte. În rest, am vizitat muzee și am explorat locuri noi cu QuestoApp și HoT, în oraș și în apropie, la Bazoș și Giardini di Zoe.

Giardini di Zoe
Artă murală pe o clădire din Timișoara

Un lucru pe care l-am învățat anul ăsta

Cât de importantă e odihna. Fizică și mentală. După săptămâni cu mulți kilometri alergați, am simțit nevoia să ies la mișcare fără presiunea vreunei distanțe sau un ritm anume. Au fost multe momente când am fost tare obosită la alergare și fără energie în rest, așa că mi-am dat și zile de pauză + lenevit.

Breaking news: O nouă acasă

Am lăsam schimbarea majoră la final 🙂 După 15+ ani de București, mi-am luat zborul spre Timișoara, unde m-am mutat la final de mai. După 34 de ani de stat la bloc, acum locuiesc la casă și am aflat că se poate trăi foarte bine și într-un loc mai mic și mai liniștit. Sunt curioasă cum va fi pe viitor, când sper să treacă nebunia (sau să se diminueze) și să putem merge din nou la evenimente și curse de alergare.


La voi? Cum a fost 2020? Cu ce ați rămas bun din el?

2 thoughts on “Tragem linie pe 2020

  1. Inimadincuvinte

    Genial articolul Andra. Eu am luat cu mien niște lecții de viata, am descoperit ca știu sa gătesc cât de cât deși sunt un antitalent major în bucătărie, am lucrat 10 luni de acasa și am descoperit ca poți fi aproape de oameni chiar dacă nu ii mai vezi

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.