Rozmarin. Anason. Chimen. Șofran. Pe lângă sare și piper, ca să dai gust mâncărurilor ai la îndemână o varietate de condimente.
La fel e și cu scrisul. Sunt o mulțime de tehnici prin care poți să animezi un text și să-l faci mai “gustos” pentru cititori.
Atelierul de storytelling de la Fundația Calea Victoriei mi-a atras atenția pentru că îmi doream să aflu mai multe despre storytelling, adică despre cum poți transmite un mesaj prin intermediul poveștilor, dar fără a fi plictisitor sau redundant.
Bănuaim că atelierul este dedicat prezentărilor, însă am vrut să particip oricum, cu gândul că această tehnică se poate aplica foarte bine și în scris. Chiar așa a fost. Am aflat de la prima întâlnire că tehnicile de la atelier pot fi folosite în prezentări verbale, în materiale scrise, dar și în contexte de viață diverse, în plan personal sau profesional, pentru a convinge sau a comunica mai bine. De exemplu, o colegă ne-a împărtășit cum a obținut un job aplicând cu o poveste, în loc de CV-ul clasic 🙂
Dacă sunt bine spuse, poveștile inspiră și emoționează, creează conexiune și captează atenția publicului, devenind memorabile. Mesajul se transmite mai bine. Folosirea unor personaje simbolice, cu impact și a unor metafore potrivite pot anima orice prezentare.
Nu-mi spune că luna străluceşte; arată-mi reflexia ei într-un ciob de sticlă. (Cehov)
A fost prima dată când am mers la sediul actual al Fundației (str. C. A. Rosetti, nr. 47) și m-am bucurat să găsesc o casă frumoasă, de poveste, amenajată cu bun gust și atenție la detalii. Locul perfect unde să petreci două ore, o dată pe săptămână, alături de oameni faini.
Lectorul Iulia Melinte a creat o atmosferă prietenoasă și sigură, în care să ne simțim deschiși să punem întrebări și să explorăm tehnicile prin care ne putem anima poveștile. Deși seara mă cam apucă lenea, la fiecare curs am fost cu energia sus, am fost atentă fără probleme și asta se datorează inspirației Iuliei de a ne oferi informația sub forme foarte diverse. Am analizat împreună câteva prezentări Ted foarte reușite, am lucrat în mini-echipe, dar și singuri, am fost implicați toți pe durata atelierului.
Cursul a avut în total 4 întâlniri a câte 2 ore fiecare, iar la ultima am dat glas povestitorului din noi, la propriu: fiecare participant a pregătit câte o prezentare în care a aplicat noțiunile învățate la curs.
M-am perpelit puțin până să aleg tema, însă odată ce m-am decis, textul a curs de la sine. L-am simțit mai mult ca un text de citit, decât de vorbit/ prezentat, însă m-am făcut curaj la gândul că energia mea îl va însufleți. Am spus povestea relației mele cu alergarea și ce lecții învățate datorită ei aplic în viața de zi cu zi. Mai scrisesem pe blog despre subiectul ăsta, dar răsfirat, așa că acum am avut ocazia să adun ideile într-un singur material. Îl puteți citi aici.
Ce am rețiut și voi aplica pe viitor
Am aflat multe idei, însă acestea sunt cele cu care am rezonat și pe care îmi propun să le folosesc mai des:
- Elemente care fac apel la unul sau mai multe simțuri – vizual, auditiv, kinestezic etc.
- Exemple concrete din propria experiență de viață pentru a face o idee mai „digerabilă”, mai accesibilă pentru public.
- Voi avea în minte firul roșu al povestirii și tehnicile de storytelling învățate – Tehnica petalelor (mai multe povești diferite care susțin o idee centrală), Călătoria eroului (trecerea prin situații dificile, depășirea lor și transformarea), In medias res (În mijlocul acțiunii, adică o începere bruscă, directă a povestirii – tehnică pe care am folosit-o în diferite articole, fără să-mi dau seama).
- Poți să pornești de la un mesaj și să găsești o poveste sau mai multe pentru a-l ilustra sau poți să pornești de la o poveste, de la o întâmplare și să extragi de acolo mesajul, accentuându-l.
Am apreciat că echipa de la Fundație s-a adaptat foarte rapid la schimbările impuse de COVID-19, iar ultimul atelier s-a desfășurat online. Însă asta nu i-a diminuat deloc din emoție, pe care am simțit-o chiar și prin intermediul laptopului. Mi-a plăcut foarte mult că prezentările au fost extrem de diverse ca stil și subiect, iar fiecare a adus ceva special. Am primit feedback la obiect și asta cred că e cel mai important, să știm ce a ieșit bine și ce să îmbunătățim.
Cei de la Fundație au de gând să extindă cursurile în online – o idee excelentă, zic eu, pentru că e mult mai comod și scutește din timpul cu drumurile (zise introvertitul care lucrează de acasă :D).
Despre Fundația Calea Victoriei
Au cursuri faine, teoretice și practice, precum și evenimente și tururi prin București. Lectorii (trainerii) sunt profesioniști cu experiență în domeniul predat, iar pe lângă asta au carismă, răbdare, plus o abordare prietenoasă.
Găsiți cursurile pe site – sunt pentru toate gusturile și acoperă subiecte din domenii ca: scriere creativă, astronomie, diplomație, modă și frumusețe, arte plastice, stare de bine, spiritualitate, mindfulness etc. În perioada următoare, atelierele se vor desfășura online. Vedeți aici programul din luna martie 2020.
Am fost deja la mai multe cursuri și ateliere la Fundația Calea Victorie, inclusiv pe partea de scriere creativă sau pentru online. Mă bucură că acum țin cursurile online, așa că s-ar putea să mă înscriu la încă un curs în perioada asta 🙂
Daaa, este o perioadă perfectă pentru învățat și făcut cursuri online! 😀 Ce curs te tentează?
Andra, ai surprins perfect atmosfera de la atelier. Încă de când te-am ascultat prezentându-te în prima zi, ți-am simțit energia pozitivă, degajată, calmă, molipsitoare. Iar acum că te citesc, realizez că, da—într-adevăr! Atât de frumoasă și plinp de inspirație este perspectiva ta. Citatul despre Cehov a rămas, în memoria mea, ancora întregului atelier. Dacă uit vreodată atmosfera sau lecțiile principale, tot ce am de făcut este să revin aici, la postarea ta. Ai rezumat totul minunat pentru toate persoanele interesate de un astfel de atelier. ❤️
Dragă Ștefania, îți mulțumesc mult! 🙂 Mă bucur că articolul îți trezește amintiri plăcute! Te-am simțit un om sensibil și puternic și m-a inspirat povestea ta ❤️