HoT: Cum să descoperi la pas clădiri și povești din Timișoara

O plimbare pe străzi, cu ochii la clădiri și detalii, este pentru mine unul din cele mai plăcute moduri de a-mi reîncărca bateriile.

Așa că după câteva flirturi cu Timișoara, am zis să mă apropii mai mult de miezul acestui oraș, de secretele și poveștile sale. Am fost super-entuziasmată când am aflat despre evenimentele Heritage of Timișoara, un proiect care își propune să promoveze patrimoniul cultural din cartierele istorice ale orașului.

Piata-Unirii-Timisoara

Dacă vă tentează o “vânătoare” de clădiri faine din Timișoara, pe cont propriu, pe site-ul https://heritageoftimisoara.ro găsiți o grămadă de idei, cu fotografii și o scurtă istorie. Eu chiar așa am descoperit proiectul – frunzărind Internetul, am dat peste acest site.

Organizate anul acesta în cartierul Cetate, evenimentele culturale HoT au inclus vernisaje, ateliere, concerte și tururi ghidate și au avut loc între 21 și 26 septembrie 2020.

Nerăbdătoare, m-am înscris imediat la două tururi ghidate.

În ziua când era programat primul tur, m-a luat o lene incredibilă pe la prânz și singurul lucru pe care mi-l doream era să mă bag în pat. Însă m-am gândit că dacă mă îmbrac și ies pe ușă, restul va fi simplu (ca la alergare). Zis și făcut. Am ajuns la punctul de întâlnire de la Cinema Studio, aproape de Piața Victoriei.

A urmat o plimbare plăcută între 9 clădiri reprezentative din centru, printre care Casa cu Flori, Sinagoga din Cetate, Palatul Bruck sau Casa cu lei. Turul a fost presărat cu povești despre fiecare dintre ele, spuse de Claudia și Cristian Vancea, ghizii noștri. Cu ocazia evenimentului în fața fiecărei clădiri a fost montat câte un panou cu istoricul acesteia, în română și engleză, plus câte o ilustrație faină, așa că dacă treceți pe acolo puteți descoperi mai multe citindu-le.

Al doilea tur (într-o altă zi) a fost despre familia Muhle. Am aflat astfel că Timișoara mai poartă și numele de “Orașul trandafirilor”, iar acest lucru se datorează tocmai familiei Muhle, care s-a ocupat cu studiul, cultivarea și comercializarea florilor, în special trandafiri. Wilhelm Muhle și apoi fiul său Arpad au amenajat numeroase grădini și parcuri în Timișoara, printre care Parcul Rozelor, cu peste 1000 de soiuri de trandafiri în acea perioadă. Casa cu Flori, descoperită și la turul anterior, a fost tocmai locul unde familia Muhle a avut un magazin de flori.

Mergând spre locul de întâlnire, am trecut pe lângă Parcul Rozelor și mi-am dat seama că n-am ajuns încă pe-acolo, deși am alergat de atâtea ori pe malul Begăi și am trecut practic pe lângă el. Surpriză! Turul a inclus o oprire și în acest parc, amenajat de Arpad Muhle. Deși trandafirii erau aproape trecuți, am prins și câțiva încă înfloriți, colorați.

Din păcate n-am putut să rămân la vernisajul de la Casa cu iederă, unde a fost amenajată o expoziție despre familia Muhle, însă sper să am ocazia ca la un moment dat să ajung și aici (Casa cu iederă nu are o legătură directă cu familia Muhle. Casa unde a locuit familia este acum aproape o ruină… A fost emoționant că o participantă la tur a stat în chirie în acea casă când era studentă și ne-a povestit puțin despre cum era locul).

Mi-a plăcut mult atmosfera de la tururi, iar pe lângă informațiile interesante, mi-au dat senzația de acasă. Acel “acasă” unde oamenii sunt curioși, interesați să descopere secrete și detalii despre locurile pe lângă care trec, pe care adesea le trec (!) cu vederea. Abia aștept următoarele evenimente HoT și sunt curioasă ce cartier va fi explorat anul viitor!

2 thoughts on “HoT: Cum să descoperi la pas clădiri și povești din Timișoara

    1. Andra :) Post author

      Da, au atât de multe informații despre clădiri – arhitectură și povești! Și eu sper să vină vremuri mai bune, ca să ne putem bucura de ele așa cum merită.
      Și mie mi-a plăcut mult la Scotland Yard 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.