Ultimii kilometri ai unei curse de alergare, când mai ai puțin și ajungi la finiș, sunt cei mai lungi. Cel puțin asta a fost impresia mea, atât la cursele reale de până acum, cât și la cursa virtuală pe care am încheiat-o de curând – Aleargă România.
După luni de zile fără competiții de alergare din cauza pandemiei, au început să se organizeze curse „virtuale”, adică evenimente unde fiecare aleargă pe traseul lui, pe unde preferă, iar apoi trimite organizatorilor dovada kilometrilor parcurși, pentru centralizare.
Despre Aleargă România
Aleargă România propune un traseu virtual între cel mai vestic punct al țării (Start de la Triplex Confinium, granița triplă dintre România, Ungaria și Serbia) și punctul cel mai estic (plaja Sulina).
Prima ediție a început oficial pe 1 iunie 2020, iar finișul este pe 31 decembrie 2020. Spun oficial, pentru că puteai lua startul și mai târziu, însă important este să te încadrezi în acest termen limită și să termini tura la care ești înscris – tura dus, de 986 km sau tura dus-întors, de 1972 km. Sunt valabile atât alergarea, afară sau pe bandă, cât și mersul (în scop sportiv) și drumețiile. Indiferent de momentul în care ajungi la finiș, primești catarama personalizată a evenimentului, care poate fi purtată la curea. Foarte practic!
Bun, și de unde știu organizatorii că acei kilometri declarați de participanți sunt pe bune? Păi nu pot ști 100%, dar nu asta e ideea. Alergătorii sunt încurajați să treacă în platfomă, alături de data și nr. de km parcurși, și link-ul cu activitatea respectivă de pe Strava, Endomondo sau alte aplicații de contorizat kilometri. Nu este însă obligatoriu, în ideea că fiind o cursă necompetitivă, nu ai niciun interes “să-ți furi singur căciula”.
Cum m-am simțit în cursa mea
Am ales tura de 1972 km și am terminat-o pe 24 septembrie, cu start din 1 iunie. Cum participarea mea la Aleargă România s-a întins pe aproape 4 luni, alergările strânse pentru această cursă au fost foarte diferite ca energie și viteză. În general lungi, lentuțe.
Au fost momente de oboseală, de lipsă de chef, de nervi sau de întrebări existențiale, dar le-am lăsat să fie, cu gândul că sunt trecătoare. Și au trecut.
Cu siguranță am fost mai motivată să ies la alergat decât dacă nu m-aș fi înscris la Aleargă România, însă am simțit asta de-abia după vreo lună-două, când am intrat în febra strânsului de kilometri. Din iunie am început lejer; am accelerat mai mult spre final, când simțeam că pur și simplu nu se mai termină, iar kilometrii se adunau tot mai greu.
Mi-a plăcut că accentul este pe a încuraja participanții să fie activi și să facă mișcare, nu pe competiția cu ceilalți. Deși bineînțeles că e greu să nu arunci un ochi în “ograda” sau mai bine zis în contul vecinului, să vezi cum și cât a mai alergat, cine e pe lângă tine ca număr de kilometri și dacă poți să-l depășești.
Fiind și parte din echipa de organizare, urmăresc constant ce postează participanții pe grupul de Facebook dedicat. Mă uit cu plăcere pe unde mai aleargă oamenii, indiferent că locuiesc în țară sau în afară, ce gânduri le însoțește alergarea și admir fotografiile faine de la turele montane sau chiar urbane. S-a creat o comunitate care crește frumos, iar alergătorii se întâlnesc și în viața reală pe la curse.
Am ales să nu-mi trec link-urile din aplicațiile de alergare pentru că sunt “anti-socială” când vine vorba de rețelele sportive, în sensul că nu am profilele publice și nici Friends; vreau ca alergările să rămână personale, chiar dacă am alergat în compania altora.
Pentru mine, cea mai bună parte a acestei curse virtuale a fost că am învățat să mă odihnesc și să fac pauză când am fost obosită, deși mintea îmi spunea să trag mai departe. Au fost zile în care am renunțat la alergări mai lungi pentru a dormi mai mult dimineața sau pur și simplu pentru că gambele mele nu au fost cooperante. The body achives what the mind believes. Doar că uneori mintea e orgolioasă, iar corpul are de suferit. Și cred că ar trebui ca ambele să facă din când în când câte un compromis, nu doar corpul. Iar Aleargă România a contribuit din plin la acest echilibru.
PS: Au început deja înscrierile pentru ediția Aleargă România 2021, cu startul oficial în 1 ianuarie și finișul pe 31 decembrie 2021. Detalii, aici.
Buna Andra,
Te-am descoperit recent (i.e. azi dimineata) si m-ai convins sa ma inscriu la Alearga Romania. Ce initiativa faina.
Multumesc!
Bună Delia,
Cât de tare, mă bucur mult că îți place inițiativa! Ce traseu ai ales? Să te bucuri de experiență și aștept impresiile tale la finish!