I Giardini di Zoe – Grădini cu aromă de Italia, lângă Deva

Mi-a tresărit sufletul de bucurie mai ceva ca la o pizza bună când am auzit că aproape de orașul Deva, la Banpotoc, s-au deschis I Giardini di Zoe. Iar când am văzut poze, le-am pus imediat pe wishlist.

Este vorba de o grădină șic, de inspirație italiană. Proprietarul, un italian, și-a dorit să aducă aici un pic din magia naturii din țara sa.

De la intrare, după ce am lăsat mașina, am pășit pe o alee umbroasă, unde grădina rămâne încă ascunsă privirii. De-abia după ce am intrat în locul propriu-zis am văzut minunea. Colina cu flori și arbuști este incredibilă, iar aleile urcă până în vârf, de unde ai o priveliște spre zona de jos. Terasa asta permite să admiri gardurile vii tunse cu grijă, stând aliniate cuminți lângă aleile netede.

Chiar dacă nu am absolut nicio treabă cu grădinăritul, îmi dau seama ce muncă titanică trebuie să fie să ai grijă de așa loc. Cu toate sistemele de irigații moderne, e de lucru ca florile să arate bine, gardurile vii să fie uniforme și iarba, frumos tunsă.

Mai sunt fântâni și băncuțe, dar și un spațiu cu băuturi și gustări (însă toneta era închisă când am fost eu, duminică seara).

Din ce am văzut, grădina e în extindere: se lucrează la noi alei și zone cu vegetație, inclusiv foișoare și arcade îmbrăcate în verdeață, care dau atât de bine în poze. Într-un colț există și o căsuță, încadrată perfect în peisaj.

Aspectul de grădină italiană se datorează mai ales chiparoșilor (cipressi), un soi de conifere înalte ca niște lumânări, nelipsite din peisajele Toscanei. Din ce am citit pe site-ul oficial, cei din I Giardini di Zoe sunt, de fapt, ienuperi scopulorum skyrocket, o specie asemănătoare cu chiparoșii (deoarece aceștia din urmă nu ar rezista la clima din România). Chiar și așa, dau din plin senzația că ești într-un giardino dichisit din Italia, cum e, de exemplu, Grădina Giusti din Verona.

Taxa de intrare este de 10 lei și zic eu că merită. Fotografii cu telefonul poți face gratuit, doar ședințele foto mai complexe se plătesc.

Așadar, dacă vă roade dorul de Italia, dați o fugă la I Giardini di Zoe! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.