10 recomandări de cărţi despre alimentaţia sănătoasă

Cum să slăbim fără să facem nimic? Care e reţeta miraculoasă pentru a pierde în greutate?

Pe tema „alimentaţie şi dietă” apar cărţi pe bandă rulantă, asta pe lângă revistele şi site-urile care abordează problema din absolut toate unghiurile posibile, mai mult sau mai puţin profesionist şi argumentat. Cum nu sunt specialist în nutriţie, dar îmi place să citesc despre acest domeniu şi să ştiu ce mănânc, vă recomand câteva cărţi pe care le-am citit şi care mi s-au părut interesante. Sunt scrise pe înţelesul tuturor şi nu e nevoie de cunoştinţe tehnice pentru a înţelege mesajul, ci doar de o minte deschisă:

in apararea mancarii1. În apărarea mâncării. Manifestul unui gurmand – Michael Pollan

Michael Pollan nu este nutriţionist şi nici doctor. Este, însă, aşa cum se declară şi în titlul cărţii, un gurmand. Şi reuşeşte să ofere argumente credibile, poate mai clare şi mai simplu explicate decât un specialist. Cartea este bine documentată, iar dacă vă place vă recomand „Dilema omnivorului”, de acelaşi autor, tot pe tema alimentaţiei, dar cu o tentă mai jurnalistică: prezintă un reportaj de investigaţie asupra surselor de hrană actuale. Citeşte mai mult…

2. riscurile_mancatului_in_excesRiscurile mâncatului în exces – David A. Kessler

Cum se face că, uneori, mâncăm şi simţim că nu ne mai putem opri?
De ce mâncăm mai mult decât avem nevoie?
Ce ne face să ne pierdem controlul asupra hranei şi să consumăm cantităţi tot mai mari de alimente nu tocmai hrănitoare?
Cum se declanşează pofta şi de ce este atât de greu să îi rezistăm?

La toate aceste întrebări răspunde David A. Kessler, medic şi fost comisar al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente. Citeşte mai mult…

3. michel-montignac-mananc-slabesc-si-ma-mentinMănânc, slăbesc şi mă menţin – Michel Montignac

Asocierea termenului „dietă” cu „a mânca” poate părea surprinzătoare. Ne-am obişnuit cu ideea că pentru a pierde din kilograme este necesară o restricţie cantitativă, în primul rând. Michel Montignac vine să dărâme acest mit, propunând o metodă de slăbire şi menţinere a greutăţii diferită de abordările hipocalorice convenţionale. Metoda Montignac pune accentul pe alegerea unor alimente calitativ mai bune, fără a impune număratul caloriilor sau restricţii alimentare. Citeşte mai mult…

4. indicele glicemicIndicele glicemic – Michel Montignac

Timp îndelungat, s-a crezut că, dacă sunt în cantitate egală, glucidele au acelaşi efect asupra glicemiei. La mijlocul anilor 70, un cercetător de la Universitatea Stanford din SUA, P. A. Crapo, a făcut o serie de experimente, dovedind contrariul: glucidele au efecte diferite asupra glicemiei. Ulterior, David Jenkins, cercetător la Universitatea din Toronto, Canada, a continuat studiile începute de Crapo şi a pus la punct o clasificare a glucidelor, pornind de la efectul acestora asupra glicemiei. Citeşte mai mult…

5. reteta sanatatii perfecteReţeta sănătăţii perfecte – Patrick Holford

În general nu mă prea încântă chestiile „perfecte”, mi se pare că încurajează o vânare de vânt şi nu ţin cont de faptul că suntem diferiţi. Cu toate astea, am cumpărat „Reţeta sănătăţii perfecte” pentru că, răsfoind-o, am dat de informaţii interesante. Mi-a plăcut tare mult citatul ăsta: „Sănătatea nu este totul. Dar, fără sănătate, totul nu înseamnă nimic”. E simplu, dar exprimă atât de bine faptul că ne dăm seama cât de mult înseamnă sănătatea atunci când nu o avem. Citeşte mai mult…

6.Împrieteneşte-te cu mâncarea elena ceciu (Re)Împrieteneşte-te cu mâncarea! Şi cu tine însăţi – Elena Ceciu

Kilogramele în plus sunt un semn prin care corpul vrea să ne transmită un mesaj. Poate despre vreo suferinţă ascunsă printr-un ungher de suflet, atât de adânc, că nici noi nu mai ştim de ea. Poate despre lipsa anumitor plăceri din viaţa noastră, pe care le înlocuim cu excese. Un lucru e clar: a ţine o dietă nu e de ajuns pentru a slăbi şi/sau ne menţine greutatea, deoarece în acest fel tratăm efectul şi nu cauza. Citeşte mai mult…

7. Si_noi_ce_mai_mancamŞi noi ce mai mâncăm? – Gheorghe Mencinicopschi

Cei care vor să mănânce sănătos, dar se plâng că nu ştiu cum, pot găsi în „Şi noi ce mai mâncăm?” cam toate informaţiile de care au nevoie pentru a-şi schimba stilul alimentar. Dincolo de recomandările nutriţionale, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi nu face altceva decât să evidenţieze un lucru simplu: un stil de viaţă sănătos este cea mai simplă cale pentru a ne menţine tonusul, energia şi a ne feri de boli. Citeşte mai mult…

8. Si-noi-ce-mai-mancam-ca-sa-slabimŞi noi ce mai mâncăm… ca să slăbim? – Gheorghe Mencinicopschi

„Nu adoptaţi cu naivitate diete minune de slăbit, căci nu există aşa ceva”.  Acesta este laitmotivul cărţii şi ar fi tare bine să-l avem în minte dacă vrem să slăbim. Pentru că altfel riscăm să pierdem energie, timp şi bani în căutarea unor soluţii miraculoase (însă inexistente), care să ne transforme fără efort şi peste noapte în fotomodele. Când avem kilograme în plus nu este de ajuns să slăbim, ci contează şi cum; pierderea de greutate prin mijloace agresive şi intruzive face mai mult rău decât bine, plus că de obicei nu prea durează pe termen lung, dacă nu ne schimbăm obiceiurile alimentare. Citeşte mai mult…

9. alimentele, adevar si imposturaAlimentele – adevăr şi impostură – Laurent Chevallier

„Alimentaţia noastră s-a transformat în ultimii patruzeci de ani mai mult decât în douăzeci de secole, din cauza adaosului unei cantităţi halucinante de compuşi chimici – arome, coloranţi, conservanţi, emulgatori, gelifianţi, texturanţi, potenţiatori de gust, agenţi de glasare, gaze propulsoare, îndulcitori, etc. – şi a utilizării în agricultură a numeroase substanţe chimice. Miza acestei cărţi o reprezintă prezentarea pericolelor pe care le implică aditivii şi coloranţii alimentari, autorul propunând soluţii practice pentru a interpreta corect etichetele produselor şi a opta pentru alimentele adecvate organismului nostru. Citeşte mai mult…

10. mituri fobii si adevaruriMituri, fobii şi adevăruri despre alimente – Joe Schwarcz

Când am văzut cartea asta în librărie, mi-am zis că citind-o o să pot înţelege mai clar care-i treaba cu alimentele controversate, adică acele produse despre care unii zic că fac bine, iar alţii că sunt otravă curată. Ei bine, cred că ideea principală a cărţii este că nimeni nu ştie de fapt care-i treaba. Sau cel puţin asta a fost impresia mea. În absolut fiecare caz menţionat sunt citate studii peste studii cu rezultate care se bat cap în cap. Citeşte mai mult…

One thought on “10 recomandări de cărţi despre alimentaţia sănătoasă

  1. cititoare carduri de sanatate

    Reţeta sănătăţii perfecte scrisa de Patrick Holford este o carte geniala. M-a ajutat foarte mult in mentinerera sanatatii si a starii de bine.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *