Mic ghid pentru a iubi Bucureștiul

Era 2005 când Bucureștiul m-a adoptat, iar de atunci continuă să mă uimească în fiecare zi pe care o petrec aici. Uneori agitată, sumbră, copleșitoare, alteori exuberantă, boemă, plină de entuziasm, atmosfera din București e oricum, numai nu plictisitoare.

Dacă ai nevoie de un impuls ca să descoperi și partea mai prietenoasă a capitalei, încearcă experiențele de mai jos. Poate că n-o să te îndrăgostești nebunește de ea, dar cel puțin te vei bucura de un flirt plăcut cu un oraș surprinzător. Enjoy!

cum sa iubesti bucurestiul

Fă o plimbare pe strada din spatele Ateneului, la ceas de seară

Are ceva magic bucățica asta de centru, cu strada îngustă și pietruită, mai ales la lumina felinarelor. Dacă tot ești aici, poți să guști o prăji bună la Mara Mura sau un ecler fancy la French Revolution. Sau ambele, desigur. 

Descoperă muzeele mici și casele memoriale

Pe lângă “marile” muzee, cele cunoscute (de Artă, de Istorie, Muzeul Satului etc), Bucureștiul ascunde multe alte case cu povești deosebite, unde poți admira expoziții inedite și obiecte de artă superbe. Sunt micuțe, așa că nu vei avea vreme să te plictisești. Câteva exemple: Casa Ceaușescu, Muzeul Minovici, Vila cu clopoței, Muzeul Aman, Casa Arghezi etc.

dormitor-palatul-primaverii

Relaxează-te la un ceai

Are Bucureștiul câteva ceainării cu adevărat speciale, dichisite, unde ai ocazia să savurezi nu doar un ceai sau o cafea, ci și o ambianță magică, datorită decorului. Chaya Tea House, SanThe și Infinitea, ca să menționez doar trei din ele. Alte ceainării din București găsești în acest articol.

Pierde-te pe străduțele cu nume de capitale

De preferat într-o zi de primăvară blândă sau toamna devreme, când lumina se joacă elegant printre clădirile frumoase, unele găzduind chiar ambasade sau instituții. Străzile cu nume de capitale și țări încep din spatele Guvernului și se întinde spre Aviatorilor, într-o rețea plăcută. Te poți inspira din fotografiile și impresiile adunate aici.

arhitectura-strazile-cu-nume-de-capitale

Fă un tur prin Cărturești Carusel

Chiar dacă nu vrei să cumperi nimic, celebra librărie Carusel e minunată ca să răsfoiești cărți în voie, să-ți iei inspirație pentru cadouri creative și să admiri o bijuterie arhitecturală fix în inima orașului. Iar bistroul de la ultimul etaj e suficient de liniștit cât să poți lua o cafea sau o gustare în timp ce răsfoiești cartea preferată.

Împarte o cină cu prietenii la Pâine și vin

O ambianță caldă, design cu mult lemn, platouri cu bunătăți de-ți lasă gura apă și zumzet vesel. Toate astea fac din Pâine și vin un loc drăguț pentru suflet și stomac, deci nu-l ocoli. Nu se pot face rezervări și e destul de aglomerat, însă îți poți încerca norocul.

paine-si-vin-Împarte-mozzarella-și-burrata-din-lapte-de-bivoliță

Mergi la un picnic în parcul Herăstrău

Când e vreme bună, alege-ți un colțișor mai retras din Herăstrău, la umbră, și bucură-te de momente chill în aer liber cu gustări delicioase, boardgames, citit, colorat sau alte activități care-ți fac plăcere. De preferat în timpul săptămânii, pentru că atunci parcul e mai liniștit.

Admiră orașul de la înălțime

Fiind un oraș relativ plat, nu sunt multe înălțimi “naturale” de unde să poți admira silueta urbană a Bucureștiului, cu acoperișurile ca niște glazuri de tort. De pe Dealul Patriarhiei mai zărești câte ceva, însă dacă vrei să mergi la sigur, mizează pe terasele și restaurantele de la ultimele etaje ale unor clădiri înăltuțe, cum ar fi Linea, 18th Lounge, Upstairs Rooftop etc.

panorama-bucuresti-de-la-upstairs-rooftop

Încearcă un tur ghidat sau o “vânătoare”

Chiar dacă nu ești turist, ci locuitor, un tur ghidat îți va oferi o nouă perspectivă asupra orașului și curiozități despre istoria sa. Poți încerca și varianta mai activă, adică o Vânătoare Arhitecturală de comori.

2 thoughts on “Mic ghid pentru a iubi Bucureștiul

  1. Andrei

    Straduta aceea din spatele Ateneului e singura din Bucuresti in care chiar ma simt ca in Occident. Pacat ca e asa de mica 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.