Cărtureşti Carusel, un spaţiu de poveste în Bucureşti

Auzisem de mult timp că în centrul vechi din capitală se lucrează la renovarea unei clădiri istorice importante şi m-am bucurat să aflu că aici va fi un Cărtureşti. Deschiderea a tot fost amânată, dar, într-un final, minunea a avut loc: vechiul palat al familiei de bancheri Chrissoveloni, supranumit şi “Caruselul de lumină”, a revenit la viaţă după mai bine de un sfert de secol, găzduind o minunată librărie Cărtureşti.

De fapt, clădirea de pe str. Lipscani, nr. 55, nu este un simplu magazin de cărţi, ci un adevărat hub de cultură, artă şi socializare, un spaţiu urban aparte în inima oraşului. Cărtureşti Carusel aduce o gură de aer proaspăt în atmosfera spumoasă a centrului vechi, unde hipsterii, fiţele, localurile de duzină şi celelalte baruri şi restaurante convieţuiesc laolaltă într-un Babel cel puţin interesant.

carturesti-carusel-bucuresti

Edificiul a fost construit în anul 1860, iar în 1903 a ajuns în proprietatea familiei Chrissoveloni. În perioada comunistă a funcţionat ca magazin, iar după 1990 palatul a fost recuperat de un urmaş al familiei. Acum a avut parte de o reamenajare pe cinste, cele şase niveluri cu o suprafaţă totală de 1000 de metri pătraţi fiind puse în evidenţă printr-un design modern, dar care păstrează tuşe din spiritul istoric al clădirii.

Deschiderea Cărtureşti Carusel a creat mare vâlvă, iar internetul era plin de informaţii şi imagini cu noua locaţie. Iniţial, mi-aş fi dorit să ajung la evenimentul de inaugurare de pe 12 februarie, ora 20.00, dar am bănuit că va fi înghesuială mare, aşa că am mers mai devreme în recunoaştere, în aceeaşi zi.

carturesti-centrul-vechi carturesti-carusel

Am ajuns la Carusel când amiaza se îngâna cu seara, iar soarele îşi arunca ultimele raze pe faţa proaspăt refăcută. Văzusem deja pe net cum arată, însă chiar şi aşa m-a impresionat aspectul său, mai ales în interior, unde compartimentarea aproape lipseşte, fiind, de sus până jos, o singură sală monumentală. E un spaţiu imens, foarte luminos, cu ferestre uriaşe, decupate inclusiv în tavan. Nu ştii unde să te uiţi mai întâi şi ce să admiri: coloanele clasice, balustradele unduitoare şi scările în spirală, decoraţiunile, micile detalii delicioase, cărţile, ceaiurile, celelalte bunătăţi…? Cărtureşti Carusel reuşeşte să fie impunător fără a fi sufocant, datorită faptul că mijlocul încăperii este liber de sus până jos, fiind folosit doar spaţiul de pe margine, de jur-împrejur. De oriunde ai privi, tot ce-i în jur îţi ia ochii.

Carusel a fost amenajat cu multă creativitate şi drag de bun gust, la fel ca şi celelalte librării din lanţul Cărtureşti. Se găsesc cam aceleaşi chestii ca şi la librăria din Arthur Verona, însă este uimitor modul în care sunt aranjate pe rafturi şi etaje. Spaţiul mai include o mică galerie de artă şi un bistrou la ultimul nivel, aproape de tavan, cu măsuţe, scaune cochete şi plante ce împodobesc mica platformă de lemn. La unul dintre etaje există şi un colţ cu produse interesante create de designeri români, printre care genţi de forme bizare sau sculptate în lemn.

E clar că a fost o investiţie substanţială şi sper să aibă succesul pe care îl merită, în ciuda preţurilor peste medie. Personal, nu cred că e locul cel mai potrivit de unde să-ţi cumperi cărţi, la câte librării online există, cu preţuri foarte avantajoase. Dar Carusel are un mare plus pentru atmosferă. De asemenea, am constatat cu uimire că programul este foarte generos, spaţiul fiind deschis până la miezul nopţii, mai exact de luni până duminică, 10:00-24:00.

După părerea mea, Cărtureşti Carusel e un “must see” pentru oricine vizitează Bucureştiul, un adevărat obiectiv turistic, aşa că dacă ajungeţi prin capitală, nu ezitaţi să-i treceţi porţile! Chiar dacă nu intenţionaţi să cumpăraţi nimic, simplul fapt de a vă afla acolo va fi o experienţă în sine.

3 thoughts on “Cărtureşti Carusel, un spaţiu de poveste în Bucureşti

 1. Meimei

  Am fost si eu la Carturesti – Caruselul Luminii si prima impresie nu a fost tocmai cea mai buna, dar sper sa se mai linisteasca vizitatorii si sa pot vizita libraria in tihna,. 🙂

  Reply
  1. Andra :) Post author

   De-asta am şi evitat să merg la deschidere, mi-am imaginat că la ce reclamă i s-a făcut o să fie nebunie pe-acolo 😀 Mie mi-a plăcut, dar am mai auzit păreri cum că nu transmite nimic sau că design-ul nu ar fi cine ştie ce. Însă e clar că a creat vâlvă, a fost un subiect foarte discutat în online.
   Sper să ajungi din nou şi să-ţi poţi face o părere în lipsa aglomeraţiei 🙂

   Reply
 2. Pingback: Bucharest’s Amazing Culture » Bucharest Old City Ties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.