4 obiective inedite de vizitat în vacanțele urbane

Dacă mergi în vacanță într-un oraș mare, probabil că ai deja o listă cu obiective turistice de văzut, mai mult sau mai puțin celebre. Îți propun în cele ce urmează 4 tipuri de locuri inedite pe care le găsești în orașe mai mari și pe care poate nu le-ai lua în calcul la prima vedere. Însă eu cred că merită puțină atenție, s-ar putea să ai surprize plăcute.

O grădină botanică

Pe lângă parcuri, grădinile botanice sunt locuri ideale pentru relaxare și conexiune cu natura, mai ales dacă orașul respectiv nu are multe spații verzi răspândite pe suprafața sa. Am vizitat destule grădini botanice în vacanțe și de fiecare dată m-am simțit bine acolo, atmosfera e mai calmă decât în parcuri. Poți să te plimbi în voie, să iei o gustare, să admiri priveliștea sau să descoperi plante neobișnuite.

Preferata mea a fost Grădina suspendată a Universității din Varșovia, o bijuterie care îmbină vegetația cu suprafețe moderne de sticlă și metal. Cireașa de pe tort a fost panorama vizibilă de aici, cu clădirile mai înalte conturându-se la orizont. Să mai zic că intrarea a fost gratuită?

Aici găsești articolele în care am povestit despre grădinile botanice văzute în vacanțe/ excursii.

Un cartier rezidențial

munchen bloc portocaliu

De multe ori, mai ales din cauza timpului limitat, preferăm să rămânem în centrul orașelor pe care le vizităm și nu ne aventurăm în zonele rezidențiale. Și e păcat, pentru că s-ar putea să descoperim aici tot felul de clădiri deosebite, străzi sau colțuri urbane superbe – un plus de autenticitate și culoare locală. Nu mai zic de restaurante și magazine! Desigur, e important ca înainte de a merge la plimbare print-un cartier să ne asigurăm că este o zonă sigură 🙂

În Berlin, Milano și Praga m-am bucurat de zumzetul viu al cartierelor, iar incursiunile au fost tare plăcute.

O universitate

Universitatea din Zurich

Îmi place să intru în universități pentru a vedea cum arată interiorul și care e atmosfera. La unele am dat peste curți interioare superbe, am admirat elemente arhitecturale interesante sau chiar m-am bucurat de o panoramă asupra orașului. Sunt o alegere bună și dacă ai nevoie de o toaletă 😛 Bonus, s-ar putea să descoperi și o cantină sau un bistro cu mâncare bună, la prețuri convenabile. În cazul meu, sediile unor universități din Zurich, Varșovia și Siena au fost opriri inspirate.

Un supermarket

Nu e chiar un obiectiv turistic, știu 🙂 L-am menționat însă pentru că o vizită la supermarket este un bun pretext să descoperi branduri sau produse care nu se găsesc în țara unde locuiești sau chiar să afli obiceiurile de consum ale localnicilor, dacă te pasionează subiectul. De exemplu, eu am rămas uimită de cât de bogate erau rafturile cu ceaiuri în Chișinău și Praga sau varietatea de crackers din Stockholm.

Alte idei de locuri interesante de văzut în orașe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.