Biblioteca Universităţii din Varşovia şi Grădina suspendată

Escapada de câteva zile la Varşovia a fost binevenită şi m-a umplut de energie şi chef de viaţă. O să încep povestitul despre capitala poloneză cu un loc tare drag mie, care m-a luat prin surprindere şi m-a impresionat plăcut. Este vorba de Biblioteca Universităţii din Varşovia şi Grădina aferentă, un mix foarte reuşit între cultură şi natură.

vedere-spre-varsovia-din-gradina-botanica-a-universitatii

Vedere spre Varşovia din Grădina suspendată a Bibliotecii Universităţii

Primul contact cu Biblioteca a avut loc într-o seară ploioasă, când am trecut pe lângă ea din întâmplare şi ne-a atras atenţia. Nu am văzut prea clar despre ce e vorba, dar ne-a stârnit curiozitatea şi ne-am întors zilele următoare. Şi bine am făcut 🙂

Biblioteca Universităţii din Varşovia este un proiect îndrăzneţ, inovator, cu structuri de metal şi sticlă acoperite de plante – o simbioză perfectă între modern şi natural. Cladirea are o culoare verde-rece, îmblânzită în unele părţi de o perdea de vegetaţie. Interiorul este prietenos, iar acoperişul de sticlă dă senzaţia unei sere. Aici sunt standuri de cărţi, dar şi cafenele unde puteţi lua o gustare sau chiar o masă în toată regula. La una din intrări se află o structură uriaşă, mov, iar o altă faţadă expune un fel de pagini uriaşe cu diverse tipuri de scris şi formule matematice.

biblioteca-universitatii-varsovia

biblioteca-universitatii-din-varsovia

Grădina Botanică a Bibliotecii a fost inaugurată în iunie 2002 şi are o suprafaţă de 10.000 m2, cu plante ce acoperă 5.111 m2. Are două părţi – un etaj inferior şi unul superior, legate de o mini-cascadă. Vegetaţia îmbrăţişează clădirea şi se întinde pe acoperiş, unde vă puteţi bucura de o privelişte frumoasă asupra Varşoviei. Am vizitat grădina într-o zi cu un cer incredibil de albastru, pătat ici-colo de câte un nor delicat, aşa că panorama a fost cu atât mai frumoasă. Nu ştiu cât de speciale sunt plantele de acolo, dar per total aranjamentul mi s-a părut foarte reuşit.

Scheletele şi scările din metal completează perfect plantele şi tufişurile, iar din loc în loc sunt băncuţe la fel de bine integrate în peisaj, unde vă puteţi trage sufletul sau citi o carte în linişte. La nivelul inferior există chiar şi un mic râu cu un mini-lac pe care plutesc nuferi superbi şi în care înoată tot felul de peştişori.

biblioteca-universitatii-din-varsovia-gradina-botanica

gradina-botanica-de-pe-biblioteca-universitatii-din-varsovia

gradina-biblioteca-universitatii-din-varsovia

vedere-spre-varsovia-din-gradina-universitatii

gradina-botanica-pe-acoperis-biblioteca-universitatii-din-varsovia

varsovia-gradina-botanica-a-universitati-pe-acoperis

pe-acoperis-biblioteca-universitatii-din-varsovia

in-gradina-botanica-pe-acoperis-biblioteca-universitatii-din-varsovia

varsovia-gradina-botanica-a-universitatii

nuferi-in-gradina-botanica-a-universitatii-varsovia

Nu pot să spun că sunt un fan al structurilor de metal, dar clădirea asta, îndulcită de plante, are un farmec aparte. Daca ajungeţi în Varşovia, v-o recomand cu mare drag!

Intrarea este liberă!

Programul de vizitare pentru Grădină:

8.00 – 20.00  – 1 mai – 30 septembrie

8.00 – 18.00  – aprilie şi octombrie

8.00 – 15.00  – 1 noiembrie – 31 martie (doar partea de jos)

Adresa:

Biblioteka Uniwersytecks w Warsawie

ul. Dobra 56/66, 00-312 Varşovia, Polonia

4 thoughts on “Biblioteca Universităţii din Varşovia şi Grădina suspendată

 1. Aliceee traveler

  Am facut facultatea de peisagistica dar nu am auzit de gradina aceasta.
  Acum ma gandesc deja cum si cand pot ajunge in Polonia :). Poate la toamna, merge o prietena cu Erasmus si voi merge in vizita :))

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Wow, ai făcut peisagistică??? Cât de tareee! În ultimul timp am tot văzut grădini şi parcuri şi îmi place din ce în ce mai mult verdeaţa “organizată”.
   Nu e un obiectiv aşa promovat, nu înţeleg de ce, pentru că e pur şi simplu su-perb! Şi e şi gratis 🙂
   Toamna e cam frig pe-acolo, dar bănuiesc că şi pe ploaie grădina are farmecul ei 😀 Distracţie plăcută de pe-acuma îţi zic!!

   Reply
 2. Mira

  Arată minunat, cred că aş sta toată ziua pe acolo şi aş citi! 🙂 Când ajung în Varşovia, sigur că voi vizita şi biblioteca aceasta! Bună idee, Andra! 🙂

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Sper să prinzi vreme bună, Mira! Mie mi s-a părut desprinsă dintr-o poveste SF partea de sus a grădinii, cea de pe acoperiş – în sensul bun 😀 Iar nuferii din micul lac au fost o surpriză neaşteptată! Mi-ar plăcut chiar mai mult decât cei din cealaltă Grădina Botanică a Varşoviei, cea “clasică”.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.