Ce-am mâncat în Stockholm. Da, și carne de ren

Am plecat spre Stockholm cu o idee fixă în minte: să gust carne de ren. Acesta a fost singurul aliment mai tradițional din meniul meu suedez, că în rest am driblat carnea, chiftele și cartofii; am ținut-o cu salate și mâncăruri libanezo-indiene.

platou libanez stockholm 2017

Pe scurt…

  • Suedezii se laudă că apa lor de la robinet e de o calitate foarte bună, astfel că în magazine nu găsești mai deloc apă plată, ci doar carbogazoasă, eventual cu arome de fructe. De asemenea, în restaurante ți se aduce de obicei din oficiu apă de la robinet.
  • Băuturile cu o concentrație mai mare de 3,5% alcool se vând în magazine speciale, gestionate de stat, cu program redus, pentru a descuraja consumul acestora.
  • Supermarketurile 7-eleven sunt un fel de Mega Image Shop&Go al Stockhlom-ului, pe care le găsești la orice colț de stradă. Mă rog, există diferențe, dar ca să înțelegeți densitatea.
  • Specifică suedezilor, FIKA este o pauză relaxantă de cafea/ceai/suc/ceva bun, prilej de a pune stop agitației zilnice și de a aprecia momentul prezent.
  • M-am bucurat să văd destule magazine de ceai, bine aprovizionate.

Revelația vacanței la Stockholm 

Am descoperit plăcerea și tihna picnicurilor, a meselor luate la firul ierbii, cu ochii la priveliște sau pur și simplu la verdele odihnitor. În jur erau mulți alți oameni care luau prânzul sau stăteau la un pahar de vorbă cu prietenii, într-o atmosfera chill. Poate c-ar fi bine să includ mai multe astfel de escapade și în viața mea de zi cu zi din București.

picnic pranz stockholm

Pe locul întâi într-un top ad-hoc al mâncărurilor din Stockholm n-a fost vreun restaurant fancy sau un bistrou hipsteresc, ci… salata de la supermarketul COOP. La prețul de 129 SEK/kg, poți să-ți faci singur propria salată alegând dintr-o mulțime de ingrediente. Cam cum găsești și pe la Mega, doar că mai variat: mixuri de salate, morcovi, roșii uscate, quinoa, linte, roșii, pui, ton, avocado, brânzeturi etc. Sigur, salatele astea n-ar fi avut niciun farmec dacă n-ar fi fost savurate în minunatele parcuri de care ziceam mai sus.

OSTERMALMS SALUHALL este un complex cu magazine și restaurante cu bunătăți, atât locale, cât și internaționale. Am găsit în renovare vechea clădire din cărămidă roșie, astfel că localurile se mutaseră într-o hală modernă de lângă ea. E ceva în genul Time Out Market din Lisabona, dar cu mai puțin restaurante, fiind încurajat to go-ul. Din toate mâncărurile îmbietoare din vitrine, inclusiv chiftele, fripturi, salate cu sosuri, hering, somon, fructe de mare etc. mie mi-a făcut cu ochiul un platou… libanez :))

Ostermalms Saluhall Stockholm branzeturi Ostermalms Saluhall Stockholm bunatati Ostermalms Saluhall Stockholm Ostermalms Saluhall Stockholm mancare

Tot de acolo am luat și celebra CARNE DE REN, în varianta uscată, ca un fel de prosciutto, care ar fi meritat poate tăiat în feliuțe subțiri și savurat de pe un platou. Nu mi s-a părut că ar avea un gust puternic sau deranjant, dar n-aș ști cu ce s-o compar. A fost o gustare binevenită și mă bucur că mi-am făcut pofta!

carne de ren suedia

Pentru că mă apucase o poftă subită de Pui Masala, am tras la restaurantul indian MUKUT, unde m-am delectat cu felul jinduit alături de mult orez și câteva frunze de salată (150-160 SEK). 

indian restaurant stockholm

De fika m-am bucurat la un fel de Starbucks – ESPRESSO HOUSE, despre care am aflat apoi că e cel mai popular lanț suedez de cafenele, prezent în țările nordice. Așa se explică probabil numărul mare de astfel de cafenele întâlnite în Stockholm.

fika stockholm un-fel-de-alfama-de-stockholm

Cea mai urban-cool locație culinară experimentată în Stockholm a fost URBAN DELI, un ditamai magazinul cu delicatese și healthy food + un restauranto-lounge pe măsură, cu lumină difuză. Se pare că suedezilor le plac locațiile întunecoase, pentru că am mai văzut astfel de localuri 😀 La prânz, în fiecare zi de luni până vineri, au câte 3 feluri de mâncare din care poți alege. Eu am luat o salată divină cu brânză pane, bulgur, fasole și legume (130 SEK), perfectă pentru a încheia în stil mare escapada suedeză.

urban deli

pranz urban deli stockholm

urban deli stockholm stockholm urban deli funny

2 thoughts on “Ce-am mâncat în Stockholm. Da, și carne de ren

  1. Mihaela Greșiță-Radu

    Abia de curând am înțeles și eu de ce să iei masa la iarbă verde este un moment benefic. Apropierea de elemente naturale (pământ, iarbă) este o sursă de energie. Nu ți s-a părut că mâncarea a avut un alt gust, un gust mai bun, atunci când te așezi la munte direct pe jos?

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Cred că o masă în aer liber e oricând binevenită, iar dacă e la iarbă verde, cu atât mai mult. Gustul diferit, mai bun, bănuiesc că e dat și de atenția sporită pe care o acordăm mâncării în acest cadru. Aș zice că mai contează și compania, persoanele cu care împarți mâncarea și conversațiile pe care le ai cu ele.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.