8 lucruri gratis de făcut în Zurich

Da, Zurich e un oraș scump. Dar asta nu înseamnă că nu poți găsi atracții foarte faine low cost sau chiar gratis și locuri unde să admiri frumusețea acestui oraș. Din ce am explorat la fața locului, am făcut o listă cu atracții gratuite în Zurich.

1. Fă o plimbare/ alergare pe faleză

Zurich se bucură de un fel de “mare proprie”, un lac generos situat în partea de sud, creând astfel un loc numai bun de plimbat, alergat și petrecut timpul liber. I se alătură râul Limmat, care străbate orașul și adună de-a lungul celor două maluri ale sale multe clădiri, pasaje și piațete pitorești. Bărcile cu vele se leagănă în ritmul valurilor, iar priveliștea spre oraș este superbă.

zurich-faleza-vara

faleza-zurich lacul-zurich zurich-lac zurich-pe-malul-lacului zurich-plimbare-pe-chei

2. Bălăcește-te pe canal alături de rațe și pești

Dacă afară e cald, ia-ți ceva bun de ronțăit și relaxează-te pe Schanzengrabenpromenade, promenada unui canal pitoresc aflat de-a lungul vechilor fortificații, între podurile Gessnerbrucke și Stauffacherbrucke. Coboară treptele spre canal și salută rațele și peștii care străbat cu eleganță apa. Nu te sfii să te descalți și să te bucuri alături de ei de apa limpede, deloc adâncă! În timpul săptămânii, mulți dintre cei care lucrează în birourile din apropiere aleg să ia prânzul aici, în aer liber.

Schanzengrabenpromenade-zurich zurich-Schanzengrabenpromenade zurich-promenada-pe-canal-pesti rate zurich

3. Bucură-te de Grădina Botanică

Am povestit deja despre acest spațiu plin de verdeață, cu sere și plante exotice, unde te poți pierde pentru câteva ore bune în fascinanta lume vegetală.

gradina-botanica-din-zurich

4. Urcă pe străduțele spre funicular

De la biserica catolică Liebfrauen, cu un turn impozant, am continuat urcarea și am avut surpriza să descopăr un cartier superb cu vile cochete și multă vegetație. Dacă mergi mai sus, găsești câteva trasee prin pădure, marcate și curate, amenajate perfect pentru o escapadă în natură.

zurich-Liebfrauen. zurich-cartier zurich-spre-teleferic zurich-elefant-de-gradina zurich-cladire-super zurich-piateta-cu-panorama zurich-prin-padure zurich-trepte-cu-verdeata

5. Admiră centrul vechi de pe dealul Lindenhof

Un mic parc te întâmpină pe Lindenhof, dealul de unde poți admira o mini-panoramă asupra râului Limmat și a clădirilor faine din inima orașului. Sunt destul de mulți turiști care vin aici, având în vedere că este considerat punctul central al Zurich-ului, dar dacă te mobilizezi dimineața devreme ai șansa să-l găsești aproape pustiu.

Lindenhof zurich

6. Lenevește pe iarbă, într-un parc

Există mai multe parcuri în oraș, însă mai plăcute sunt cele situate pe malul lacului, unde vei găsi cu siguranță un locșor pe gustul tău. În weekend, când vremea este bună, locuitorii se adună aici ca să socializeze, să facă plajă, baie, picnic etc. Eu am ales să iau o gustare cu brânză, acompaniată de o lectură ușoară și a fost o idee minunată.

carte parc zurich

7. Vizitează Universitatea

Clădirea Universității din Zurich este vizibilă de la depărtare datorită masivității, însă merită un tur și prin interior, mai ales că de pe platforma din față, dar și de la ultimele etaje, poți admira bucăți de oraș – inclusiv Gara. Eu i-am făcut o vizită într-o luni după-amiază, când pe coridoarele pustii nu era mai nimeni, fiind perioada vacanței de vară (august), însă n-am avut probleme cu accesul. Explorează și zona din jur, unde vei găsi câteva colțișoare retrase, fermecătoare prin simplitate.

Universitatea din Zurich

8. Pierde-te pe străduțele pietruite din centru

Spuneam într-un alt articol că în Zurich am regăsit farmecul piațetelor italiene care mă încântă atât de tare. Casele elegante din centru etalează o grămadă de detalii faine, care așteaptă să fie descoperite, plus vitrine simpatice, amenajate divers. Așadar, explorează și lasă-te surprins!

detalii Zurich centru zurich-centru-case zurich biserica si branza zurich-detalii-pasaj zurich-statui zurich-detaliu-primarie zurich-arta-urbana

Dacă mai știți și alte atracții din Zurich ce pot fi vizitate gratuit, vă rog să lăsați un comentariu cu ele 😉

4 thoughts on “8 lucruri gratis de făcut în Zurich

 1. Ioana S.

  Kunsthaus (Muzeul de Arte Frumoase) are intrare liberă în fiecare miercuri.
  Şi, dacă nu s-a schimbat nimic în ultimii ani, cred că şi vizitarea bisericilor, inclusiv a Grossmünster, e liberă (fără acces în turn).
  Plimbările oricum, dar cu măsură, că după nişte kilometri buni e rost de pauză de bere, şi aia nu-i la liber deloc :))

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Mulțumim de pont! 🙂
   Da, bisericile au intrare liberă, cu excepția Fraumunster, unde donația recomandată e de 2 franci și nu cred că se poate intra fără să plătești nimic. Dar având în vedere cât de faine sunt vitraliile de aici, merită oricum.

   Din fericire, eu sunt imună la bere, nu mă atrage deloc, deci… plimbări cât cuprinde :)))

   Reply
   1. Ioana S.

    Bună asta cu imunitatea :)) Există vreun vaccin, ceva? Mă tot bate gândul să vizitez Iranul şi fiordurile norvegiene. Motivele sunt diferite, dar în ambele cazuri cred că mi-ar prinde bine o imunizare la bere :)))

    Reply
    1. Andra :) Post author

     Cred că e vorba de obișnuință, mai mult. Sau de preferințe.
     Sunt fan ceai, în schimb 😀 Mai ales ăla verde sau alb.

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.