10 locuri de văzut în Bucureşti

Un top subiectiv al locurilor de văzut şi de trăit în Capitală:

1. Statuile din Centrul Vechi

Centrul Vechi al Bucureştiului a fost renovat, (sper că) nu mai e un secret pentru nimeni. Dincolo de puzderia de terase şi de oameni care mişună în căutarea unui loc de poposit la o bere sau un suc, există şi detalii care bucură sufletul. Dacă deschideţi bine ochii şi vă ridicaţi puţin privirea spre cer, veţi vedea acoperişuri cu statui curioase, basoreliefuri şi modele diverse. Odihniţi-vă puţin pe treptele Băncii Naţionale, în timp ce admiraţi simbolurile cu care este împodobită clădirea.

detaliu balcon statui centrul vechi2

statuie centrul vechi bucuresti

centrul-vechi-bucuresti-1

str-covaci-centrul-vechi

2. Grădina Botanică

Grădina Botanică este locul perfect pentru a petrece o după-amiază plăcută în mijlocul naturii, dar fără a ieşi din Bucureşti. Plimbaţi-vă pe aleile umbroase, respiraţi adânc aerul parfumat, cu miros de verdeaţă, şi clătiţi-vă ochii cu cactuşi exotici şi alte plante speciale. Dacă tot sunteţi prin zonă, daţi o raită şi pe străduţele liniştite din cartierul Cotroceni şi opriţi-vă să vă trageţi sufletul la un ceai şi alte bunătăţi la ceainăriile din zonă

rate gradina-botanica-bucurest gradina-botanica-bucuresti-sere flori-gradina-botanica-bucuresti-1

3. Ateneul Român

Dintre clădirile cunoscute ale Bucureştiului, Ateneul este, după părerea mea, cel mai impunător. Nu prin mărime, ci prin demnitate şi eleganţă. Chiar dacă nu sunteţi amatori de muzică clasică, Ateneul oferă o lecţie gratuită de frumos. În micul parc din faţa sa, stând pe o bancă la umbră, puteţi să-l priviţi în toată măreţia.

ateneu22

ateneu1

ateneu3

4. Pasajul Macca-Vilacrosse

Pasajul Macca-Vilacrosse leagă Calea Victoriei şi str. Eugeniu Carada, fiind înţesat de terase şi restaurante. Şi aici e nevoie să ridicaţi puţin privirea şi să admiraţi acoperişul din sticlă, care învăluie locul într-o lumină caldă şi-i dă un aer uşor boem.

pasaj villacrosse

Pasajul Villacrosse in bucuresti

pasaj Macca Vilacrosse

5. Schitul Dărvari

Pentru iubitorii de linişte şi pace, iată locul perfect: Schitul Dărvari. Atmosfera aduce cu cea a mănăstririlor din Moldova, iar curtea curată şi îngrijită e minunată pentru câteva clipe de escapadă din agitaţia oraşului. Schitul Dărvari se află pe strada cu acelaşi nume, la nr. 3, undeva pe lângă str. Icoanei.

schitul-darvari1

schitul-darvari3

6. Parcul Herăstrău

Herăstrăul are verdeaţă multă, copaci înalţi, cu veveriţe jucăuşe, dar şi păuni, raţe şi lebede. E un loc animant, mai ales în weekendurile cu vreme frumoasă, când o mare parte din bucureşteni găsesc aici răcoare şi evenimente de tot felul, piese de teatru şi concerte. Se poate sta pe iarbă, deci profitaţi! Dacă vreţi să vă mai plimbaţi, mergeţi pe malul lacului până la Fântâna Mioriţia. La o aruncătură de băţ, aproape de Gara Băneasa, se află Vila Minovici, cu o arhitectură deosebită.

pe-malul-lacului-herastrau

piata-presei-la-apus

Vila Minovici

7. Cărtureşti

Mansarda Cărtureşti e locul magic unde poţi să te scufunzi într-un scaun-şezlong şi să te laşi purtat de o carte în ce lume vrei. Dintr-o cameră în alta, spaţiul generos te invită să explorezi tot felul de cărţi, ceaiuri, bunătăţi şi alte surprize. În căutare de puţină răcoare (sau căldură, în funcţie de anotimp) aveţi la dispoziţie ceainăria, terasa sau cafeneaua de la subsol. De la Cărtureşti mai mergeţi puţin pe strada Arthur Verona şi daţi peste un grafitti simpatic, apoi vă sare în ochi Biserica Anglicană, iar dacă vă mai ţin picioarele, ajungeţi la Parcul Grădina Icoanei.

arca-lui-noe-carturesti

8. Biserica Stavropoleos

Un loc îngrijit, cu o curte simplă, dar cochetă, care, deşi în inima centrului istoric, păstrează liniştea dintr-o altă epocă.

Biserica Stavropoleos1

Biserica Stavropoleos

detaliu biserica Stavropoleos3

9. Şoseaua Kiseleff

Şoseaua Kiseleff este o stradă aerisită, mărginită de copaci generoşi şi străduţe discrete, legând Piaţa Victoriei de Arcul de Triumf. Prin zona Kiseleff găsim un parc, Muzeul de Geologie, Muzeul Ţăranului, Muzeul de Geologie Antipa, Muzeul Satului şi multe alte clădiri deosebite care ascund poveşti şi bucăţi de istorie. Destule motive ca să fie luată puţin la pas.

Parcul Kiseleff

MTR

Muzeul Satului - casa

10. Bun, acum că am ajuns la locul 10, o să vă întrebaţi probabil unde sunt simbolurile cunoscute ale Bucureştiului, gen Palatul Parlamentului sau Piaţa Revoluţiei? Pe acestea, alături de Calea Victoriei, Palatul CEC, Piaţa Unirii, Caru cu Bere, Hanul lui Manuc şi muulte altele o să le bag la grămadă, pe locul 10, recomandându-vă Guided Bucharest – Free City Tour, un tur de 2 ore şi ceva sub îndrumarea unui ghid simpatic, care vă va oferi informaţii inedite despre clădirile şi locurile simbol ale Capitalei.

centrul vechi, vedere spre palatul CEC

Hanul Manuc

Mai am şi un loc… 11. 😀 E un fel de „in memoriam”, pentru că locaţia respectivă nu mai există:

11. „La motoare”, terasa de pe acoperişul Teatrului Naţional, a fost, după părerea mea, un loc de neuitat pentru cei care au apucat să-şi petreacă acolo seri lungi de vară. „La motoare” se ajungea pe scări, după zeci de trepte urcat cu greu, cu gândul la berea rece care te aşteaptă sus, sau, dacă aveai răbdare să-ţi aştepţi rândul, cu liftul condus de o tanti ce cosea la goblen (ca să înţelegeţi fenomenul, doamna are şi pagină de Facebook! :D)  Terasa imensă devenea neîncăpătoare în nopţile de vară, când liceeni, studenţi, tineri şi mai puţin tineri căutau puţină răcoare la o bere rece pe băncile înguste de lemn. Chiar dacă nu eram fan înrăit, mi-e dor de Motoare şi de atmosfera de-acolo şi mi-aş dori să fie reconstituită pe undeva prin Bucureşti.

—–

(Evident că mai sunt o grămadă de alte locuri de văzut în Capitală. Despre ele am scris şi voi mai scrie)

Ce aţi adăuga la lista mea?

——

*articol-răspuns la provocarea Kadiei

——

articol publicat pe România Pozitivă

29 thoughts on “10 locuri de văzut în Bucureşti

  1. Andra :)

   Mi-a fost tare greu sa aleg doar 10 🙂
   Bisericile enumerate de tine mi-au amintit si de biserica Amzei, care ma duce mai departe cu gandul la o praji in straturi 🙂

   Reply
   1. Ilinca

    ioi, la Antim am fost și eu, în primul meu an de București 🙂 era o zi ploioasă și am luat un taxi de pe bulevardul victoriei, și când a auzit unde mă duc, șoferul a zis că mă duce gratis 🙂 iar atmosfera dinăuntru a fost cu adevărat unică 🙂

    Reply
 1. DianaEmma

  Grădina Botanică e superbă primăvara, prin mai, aprilie, când sunt înflorite majoritatea florilor.
  Personal, în restul anotimpurilor, nu mi se pare că, din punct de vedere natural, se deosebește prea mult de Herăstrău sau parcul de la Titan (căruia mulți îi spun IOR, deși IOR e alt parc, mult mai mic). Are însă avantajul uman… e puțin populată chiar și în ziua cea mai aglomerată și câștigă mult prin liniște. Și serele sunt un avantaj, în schimb programul lor e destul de restrictiv deocamdată.

  Palatul Cotroceni și Palatul Parlamentului sunt interesant de vizitat. Mai ales că la Palatul Parlamentului se găsește și Muzeul de Artă Contemporană unde ades sunt expoziții interesant, un suflu de aer proaspăt de modernism.

  Mulți nu știu de Curtea Veche, e în apropiere de Hanul lui Manuc… un muzeu în aer liber care chiar e reprezentativ pentru București și ce a însemnat el.

  Și nu știu dacă se încadrează, dar Mogoșoaia sau Cernica, apropiate de București, sunt de asemenea de vizitat.

  Reply
  1. Andra :)

   In Gradina Botanica am fost chiar prin luna mai si mi-a placut mult 🙂

   La Palatul Cotroceni as vrea sa merg intr-o vizita, la Parlament am fost la niste evenimente si m-am lamurit in mare. Am vazut si muzeul acum vreo 3 ani, intr-o noapte alba, cand erau si proiectii, dar din ce tin minte tablourile au fost “prea” moderne pentru mine…

   La Curtea Veche e fain daca ai un ghid care sa povesteasca despre perioada la care faci tu trimitere, altfel sunt doar niste pietre – pentru mine cel putin. Insa tin minte ca mai demult am mers la o piesa de teatru pe terasa-acoperis (nu stiu daca mai exista acum) si a fost o atmosfera super!

   Am auzit de cele doua din afara Bucurestiului, dar inca nu am ajuns pe-acolo.

   Multumesc de recomandari! 🙂

   Reply
 2. cotos

  Am fost de atatea ori prin Bucale, si nu am ajuns la nici un loc de aici..Sper ca in curand sa reusesc sa vizitez si eu capitala asta a noastra…

  Reply
 3. Mira

  Fiindca tot ai amintit de terasa La Motoare, habar n-aveam ca nu mai exista. Eu ma gandeam sa merg intr-o seara acolo…A fost singurul loc unde mai mergeam din cand in cand, prin studentie si dupa, fiindca era o atmosfera faina. Pacat ca nu mai este terasa!

  Reply
  1. Andra :)

   Teatrul National e in renovare/transformare, iar cum La Motoare era deasupra lui…Ar fi fost fain sa fie mutata pe parcursul lucrarilor, si mie imi pare rau de ea.

   Reply
 4. Pingback: Prin oraş, la pas | Romania Pozitiva

 5. racoltapetru6

  Deşi sunt foarte departe de Capitală, de câte ori văd imagini care o reprezintă îmi amintesc cu nostalgie de anii tinereţii, în care o cutreieram pas cu pas. Din nefericire nu mi-e uşor să o vizitez şi nu am făcut-o de mult, dar sper că aş mai recunoaşte unele locuri ce m-au fascinat. Mulţumesc pentru ghid.

  Reply
  1. Andra :)

   Mă bucur că postarea asta a trezit amintiri frumoase 🙂 Unele locuri probabil sunt greu de recunoscut după mulţi ani, s-au mai schimbat pe ici-pe colo.

   Reply
 6. Anne

  Multumim de sugestii. 🙂
  Am vazut doar cateva din aceste locuri, dar e bine de stiut ca mai am multe de descoperit si admirat. Oamenii pe care ii cunosc imi spun ca nu sunt prea multe de vazut pe-aici, dar se pare ca s-au inselat; eu insami am gasit strazi boeme si cartiere care pastreaza un aer vechi si interesant.

  Reply
  1. Andra :)

   Cu multă plăcere 🙂
   Înţeleg perfect ce spui, cunosc şi eu oameni de genul ăsta… dar până la urmă, frumuseţea e în ochii celui care priveşte 😉

   Reply
 7. CBb

  Carol Parc Hotel! E situat pe cea mai inalta colina din capitala! Si strada Xenofon (singura strada formata numai din trepte), care este langa hotel.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Mulţumesc de recomandări! Parcul IOR ocupă un loc important în sufletul meu, pentru că acolo merg să alerg 🙂 Iar Grădina Botanică şi Mogoşoaia chiar sunt nişte locuri superbe! La Orăşelul Copiilor n-am fost încă, dar pare o idee interesantă 🙂

   Reply
 8. worldofsolitaire

  Citesc şi mă uit la chipul tău, întrebându-mă:
  –Oare ce fel de om o fi Andra?
  Am trecut şi eu, prin unele din cele 10, şi chiar prin altele, dar nu m-am gândit să le să le descriu.
  Spre exemplu, Giganţii lui Paciurea, din Parcul Carol, aproape mă fascinează, dar mă limitez la tulburarea trăită.
  Mulţumesc pentru idee!
  Onu

  Reply
 9. ioana

  Citind topul tau, dar mai ales finalul, mi s-a facut un dor nebun de mers “La motoare”. Nu e nici vremea potrivita (sunt aproape -2 grade acum), nici locul nu mai exista (desi pe terasa TNB-ului, am zarit o terasa…dar probabil ca va fi fancy-style)…dar mi-e dor de atmosfera, de zumzetul de acolo, de muzica si mai ales de mix-ul de oameni. Cate amintiri frumoase…

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Da, şi mie mi-e dor de atmosfera de la Motoare… Dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că a fost predecesoarea localurilor hipster :))

   Reply
 10. Tomcat

  O mare omisiune ar fi Muzeul Satului, care pute fi integrat in Parcul Herastrau, sau alaturi de Arcul de Triumf si Manastirea Casin putea fi integrat la Sos. Kiseleff! Desigur mai sint o gramada de muzee si parcuri (Cismigiu, Parcul Circului, Parcul Carol), palate (Palatul Regal, Cretulescu, Ghica, Cotroceni si chiar al Parlamentului, Casa Enescu etc.). Cred ca sint multe alte obiective mai importante decit “la motoare” sau schitul Darvari! Dar este un inceput si-n ceea ce ai enumerat tu… 🙂

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Cred că ţi-a scăpat primul rând al articolului: “Un top SUBIECTIV al locurilor de văzut şi de trăit în Capitală” 😉
   Nu am postat aceste locuri în ordinea importanţei turistice, istorice, artistice etc, am ţinut cont doar de preferinţele personale. Oricum, “important” mi se pare un termen destul de vag, dacă e să mă întrebi pe mine 🙂
   Muzeul Satului e menţionat deja în text, mulţumesc pentru celelalte recomandări! Apropo, cred că o să fac un nou articol cu alte 10 locuri, că între timp s-au mai adunat. Însă vor fi tot subiective 😀

   Reply
 11. ANAMARIA SIMU

  Sunt plecata de 4 ani din tara . Am venit pentru o scurta revedere si am zis sa re vizitez si eu majoritatea acestor
  Locuri . Insa cu o oarecare durere si dezamagire am remarcat ca Bucurestiul arata mai mult ca o ruina. Nici o investitie nimic. Totul o mare prafaraie , garduri aproape daramate sau neingrijite, trotuare sparte , urate, etc. Gradina botanica o ruina, un parc cu plata atat. Saracii doar copacii mai sunt vii. Nimic renovat. Gradina zoologica nu mai zic, de la intrare e ca n Africa unde ti se spune ca nu poti sa platesti cu cardul.. animale salbatice tinute intr un spatiu de mai mare jena. Nimic schimbat de acum
  10 ani. Nimic , o ruina totul , sa nu vezi tu nici o investitie nimic .. aia e . Plec inapoi cu o tristete.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Probabil că așteptările au fost prea mari sau nu ați fost în locurile potrivite 🙂 Cu siguranță sunt o grămadă de lucruri de îmbuntățit, însă dacă e să compar, de exemplu, Centrul vechi de acum cu Centrul vechi de acum 10-15 ani, schimbarea mi se pare evidentă. Acum 10-15 ani era întuneric și pustiu, acum sunt multe terase, turiști, se întâmplă lucruri. Cum ziceam, nu este deloc perfect, mai e muuult până acolo, însă transformarea se vede.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.