Despre strada Xenofon, una dintre puţinele străzi în trepte din Bucureşti, auzisem de multă vreme, iar prima dată am fost aici iarna asta, când mormane de zăpadă tronau peste tot. De curând am auzit că a fost reparată şi pictată, aşa că n-am rezistat tentaţiei de a mai da o tură prin zonă, mai ales că ştiam cât de pitoreşti sunt clădirile de lângă, deşi majoritatea au nevoie de o renovare consistentă.
Strada Xenofon se află în apropiere de Piaţa Libertăţii şi de Parcul Carol I. Ajunsă aici, am constatat cu uimire că locul este destul de animat, căci mai erau persoane la plimbare, venite să vadă celebra scară. Faţă de data trecută, treptele au fost refăcute şi acum sunt într-o stare bună. Pe ele sunt pictate mai multe clădiri reprezentative ale capitalei, printre care Ateneul, Opera, Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf, monumentul din Parcul Carol etc. Picturile sunt realizate în culorii vii, un pic cam ţipătoare, într-o interpretare naivă. Nu pot să zic că sunt chiar pe gustul meu, însă oricum strada arată muuuult mai bine decât cum era înainte (click pe imagini pentru a le vedea mai mari).
Am urcat treptele şi am ajuns întră-o mică piaţetă liniştită unde se înalţă cu eleganţă Palatul Şuter, în prezent Carol Parc Hotel. Construită în anul 1906, clădirea se află la cea mai mare altitudine naturală din Bucureşti. Proiectantul a fost arhitectul Adolf Şuter, care, alături de un alt arhitect, Edouard Redont, a fost angajat de regele Carol I în anul 1895 pentru a da o altă faţă zonei din preajma Dealului Filaret şi a realiza aici un parc. În vârful dealului, Şuter a construit actualul palat, în stil arhitectural neoclasic cu elementele brâncoveneşti. În prezent, edificiul găzduieşte un hotel de lux.
Clădirea este superbă, iar amplasarea sa în mica piaţă îi dă un farmec aristocratic. În jur sunt mai multe case, unele extrem de cochete, în acelaşi stil, în timp ce altele încă aşteaptă o renovare care nu mai vine. În faţa hotelului se află un mic rond cu verdeaţă şi flori, iar acum ceva vreme îmi amintesc că aici era şi o statuie, pe care însă n-am mai văzut-o.
Din piaţetă coboară lin Aleea Şuter, o stradă mărginită de case vechi, acoperite de vegetaţie, unde din loc în loc mai vezi câte un pisic leneş stând la soare, în compania unei tufe cu flori. Nu ştiu cum e Aleea Şuter în timpul săptămânii, dar duminică seara lumina caldă a apusului desena forme jucăuşe pe case şi era atâta pace aici, că nici nu mi-a venit să cred că mă aflu în Bucureşti.
De pe Şuter am făcut dreapta şi am nimerit apoi pe strada Lămâiţei, unde majoritatea caselor se află în paragină, deşi ascund o arhitectură frumoasă, ce emană parfumul altor timpuri. Clădirile sunt dispuse pe terase şi au un aspect foarte variat, cu multe elemente înghesuite, în dezordine. Rezultă un joc de forme care te invită să te apropii şi să descoperi toate detaliile, ca piesele unui puzzle.
La intersecţia stăzilor Sloboziei şi Mitropolit Nifon am dat peste o altă casă-palat cu arhitectură interesantă, însă care din păcate suferă din cauza nepăsării.
Strada Xenofon şi Aleea Şuter sunt locuri mai puţin cunoscute din Bucureşti, însă cu siguranţă merită o şansă, merită să fie trezite la viaţă prin restaurare, pentru că au un potenţial enorm.
V-aţi plimbat prin zonă? Cum vi s-a părut?
O casa ca-n ultima fotografie era febletea mea in Dijon, unde mi-am facut Erasmusul. O adoram, ma visam Julieta frantuzoiaca :)) Da, merita renovate, dar nu cu rigips si termopan si pereti drepti, chiar daca ii lasa unele elemente decorative. Cand iti iei o casa din asta, ti-o asumi pana la capat. Altfel mai bine iti iei apt minimalist in bloc de sticla (nothing wrong with that!!).
Da, balconul ăla chiar pare făcut special pentru o prinţesă 😉
E şi asta o problemă, mulţi care cumpără case vechi preferă să le dărâme şi să construiască în loc mastodonţi fără niciun pic de gust sau renovează aiurea clădirea… Bine zis, trebuie să-ţi asumi trecutul casei 🙂
Pisicuţa îşi face siesta la umbra unui trandafir. 🙂
Da, era aşa liniştită şi fără nicio grijă…
Am impresia ca acest cartier era sortit demolarii inainte de revolutie si acum e, in mare parte, invadat de tigani. Cel putin ultima casa din poze asa e.
Nu ştiu care e situaţia lui, însă are multe case frumoase, din păcate într-o stare foarte proastă… Mai sunt şi unele renovate, cele din apropierea hotelului arată ok.
Pingback: O nouă pictură pe treptele străzii Xenofon | Zâmbet şi sănătate