O carte, un ceai și 5 citate

Așa cum potrivim vinuri la feluri de mâncare, cred că la fel putem potrivi ceaiuri la cărți. Am ajuns la concluzia asta citind “Cele patruzeci de legi ale iubirii”, de Elif Shafak, în timp ce sorbeam tacticos din Dulceața Cerului. La propriu 🙂

Cele patruzeci de legi ale iubirii - Elif Shafak

Dulceața Cerului” mi s-a părut mai puternic la gust decât alte ceaiuri albe, unde mă aștept să descopăr delicatețe și arome fine. Aparențele înșală, nu-i așa? Din frunzulițele fragede, cu siluete subțiri, a rezultat o infuzie de un galben viu, neașteptat de tare, ce m-a trezit din amorțeală și mi-a ascuțit atenția la prezent.

La fel și cartea. Au fost pasaje pe care le-am simțit tari, poate chiar obositoare, siropoase, însă mi-a plăcut împletirea perspectivelor, iar anumite fragmente m-au pus pe gânduri. În unele din cele patruzeci de legi am regăsit idei asemănătoare cu cele din cărțile motivaționale moderne, dar îmbrăcate în povești cu parfum mistic.

ceai alb dulceata cerului

Desigur, asocierea cărții cu ceaiul e subiectivă. Însă acest mix a fost pentru mine o invitație de tipul “privește cerul”. Oprește-te, ridică-ți ochii din laptop și regăsește-te.

Câteva citate faine:

“Fiecare iubire și prietenie adevărată e povestea unei prefaceri neașteptate. Dacă suntem aceiași oameni înainte și după ce am iubit înseamnă că n-am iubit destul.”

“Dacă vrei să schimbi felul în care se poartă ceilalți cu tine, ar trebui să schimbi mai întâi felul în care te porți tu cu tine. Până când nu înveți să te iubești, pe deplin și cu-adevărat, nu ai cum să fii iubit.”

“Încearcă să nu te împotrivești prefacerilor care se abat asupra ta. Lasă în loc viața să curgă prin tine. Și nu te îngrijora că traiul ți-e întors pe dos. De unde știi că fața cu care te-ai obișnuit e mai bună decât cea care o să vină?”

citat-cele-patruzeci-de-legi-ale-iubirii

“Iubirea nu poate fi lămurită. Poate fi doar trăită.
Iubirea nu poate fi lămurită, și totuși lămurește totul.”

“(…) tot ce-ți pot da e momentul prezent. Asta-i tot ce am. Dar adevărul e că nimeni nu are mai mult de atât. Doar ne place să ne prefacem că avem mai mult.”

PS: Dacă tot am pomenit de Elif Shafak… nu ratați nici “Bastarda Istanbulului” 🙂

2 thoughts on “O carte, un ceai și 5 citate

  1. Ioana

    Tocmai mi-am cumpărat și eu cartea. M-a chemat ceva la ea și de-abia aștept să văd cum e. Cât despre ceai, m-aș înființa la tine să bem împreună… 😛

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.