Mă bucur de confortul unei locuințe cozy și îmi place să am la îndemână obiecte care îmi plac, însă nu vreau să devin obsedată de ele și în permanent nemulțumită că nu am destule. Iar în ultimii ani am constatat că nu e chiar atât de greu să renunți la lucruri. Cu puțin exercițiu, devine tot mai ușor să te detașezi.
Înainte să fi auzit de minimalism (curent care presupune simplificare – în artele vizuale, în design, în viață), descoperisem cât de eliberator e să fac ordine în șifonier și să donez din lucrurile pe care nu le mai port. Am renunțat să cumpăr un obiect doar pentru că e la reducere, deși nu am nevoie de el. A urmat apoi provocarea “6 luni fără shopping”, iar în ultima perioadă am citit mai multe chestii despre minimalism și beneficiile sale.
Totuși, nu-mi plac extremele. Nu am în plan să ajung la 15 obiecte, viața de nomad nu mă încântă deloc și nici ascetismul nu mi s-ar potrivi. Așa că din minimalism am adoptat și adaptat doar câteva idei, pe care le împărtășesc mai jos:
- Geantă mică
Prin facultate obișnuiam să car după mine o ditamai geanta, în ideea de a avea loc pentru tot felul de lucruri (în caz că aș avea nevoie de ele). Între timp, dimensiunile ei au scăzut considerabil. Mi-am dat seama că oricum nu foloseam multe din obiectele purtate cu zel, iar greutatea genții nu era tocmai prietenoasă cu umărul meu. Ce găsești acum la mine în geantă, în mod obișnuit? The basic stuff:
- portofel (slim + pentru monede)
- chei
- telefon
- mini-agendă
- pix
- sacoșă de pânză pentru cumpărături
- portfard
Uneori, strecor în geantă și o carte, dacă am la citit una subțire & ușoară. Dacă nu, dar vreau totuși să iau cu mine o lectură, o pun în sacoșa de pânză. Simplu și la obiect!
- Birou cu puține obiecte
Îmi place să am ordine în locul unde lucrez, mai ales că biroul meu “principal” e acasă. Pe birou am exclusiv laptopul, agenda-organizator și un creion. A, și mouse-ul, că fără el am două mâini stângi :)) Ideea de a ține pe aceeași suprafață laptop + lichide îmi creează o oarecare anxietate :D, așa că lângă birou am o mică măsuță pentru ceaiuri (minim două căni, în permanență), telefonul și cartea în curs de citire.
- Blat de bucătărie liber
Pentru că bucătăria mea e micuță și îngustă, am renunțat la cuptorul cu microunde și încerc să am cât mai puține cutii de ceaiuri înșirate pe blat. În acest mod mă simt mai confortabil, îmi face plăcere să fiu acolo.
- Închid tab-urile când nu am nevoie de ele
Mi-ar fi greu să lucrez cu enșpe mii de ferestre și tab-uri deschise în același timp în browser, deși nu le mai folosesc. A, plus că nici laptopul nu s-ar simți prea bine în astfel de condiții.
- Fără notificări și aplicații inutile pe telefon
Am fost cea mai fericită când am aflat că pot să blochez notificările din WhatsApp 😛 Serios, nu înțeleg de ce trebuie să am un instrument care bipăie în permanență, inundat de mesaje inutile și ne-urgente. Mă deconcentrează și îmi strică zenul. Facebook-ul și mail-urile îmi sunt de ajuns…
- Cât mai puține pungi de plastic
Când merg să fac cumpărături am mereu cu mine sacoșe mari, ca să nu dau de fiecare dată banii pe pungi de plastic, care mai sunt și foarte fragile. Pentru cumpărăturile neplanificate am în geantă sacoșa de pânză despre care vorbeam.
- Fac curățenie periodic în șifonier
Din când în când, trec în revistă hainele pe care le am și elimin ce nu mă mai reprezintă sau e prea uzat. Așa știu dacă am nevoie să-mi cumpăr ceva nou sau nu e cazul să merg degeaba prin magazine.
- Cumpăr foarte rar cărți
Nu v-ați fi așteptat la asta, nu? 😛 Ador să citesc, însă am renunțat să mai cumpăr multe cărți pentru că mi-e greu să le găsesc un loc în bibliotecă. Plus că pe unele nu le-aș reciti, deci nu văd de ce să le păstrez. În ultima perioadă am profitat la maxim de sistemul Bookster, am împrumutat cărți de la prieteni și familie și am petrecut după-amieze relaxate citind la Cărturești.
- Folosesc cu cap produsele cosmetice
Adică mai puține, dar mai bune. Nu toate produsele mele de îngrijire sunt bio, însă încerc ca măcar cele pe care le folosesc zilnic să fie de calitate: rimel, dermatograf, deodorant, săpun, demachiant. Despre uleiul de migdale am mai povestit, mi se pare extraordinar de versatil, plus că pielea mea se împacă foarte bine cu el.
Ce câștig din toate astea?
- Găsesc mai repede lucrurile de care am nevoie. Pentru că sunt mai puține și fiecare are locul său.
- Fac economii. Banii pe care i-aș da pe nimicuri îi redirecționez pe chestiile care chiar mă fac fericită: vacanțe, ieșiri cu prietenii, ceaiuri etc.
- Am mai mult timp. Orele pe care le-aș fi petrecut la shopping, deși nu am nimic de luat, le investesc în activități care îmi plac (alergat, prieteni, relaxare etc.).
- Mă concentrez pe experiențe. Cred că lucrurile sunt doar niște instrumente și nu ar trebui să facem un scop din a avea cât mai multe, doar de dragul de a le deține. Mai ales când nu mai avem loc de ele. Experiențele, în schimb, nu ocupă spațiu. Poate doar în inimă, iar acolo suprafața e nelimitată 🙂
- Sunt mai detașată și liniștită. E destulă aglomerație în trafic, de ce să creăm înghesuială și acasă?
- Am învățat să spui “nu”. Nu doar lucrurilor, ci și experiențelor pe care nu mi le doresc. Îmi dau seama mai ușor de priorități și nu-mi pasă prea tare de ce părere au ceilalți despre asta.
- Mai multă productivitate. Mă concentrez mai ușor când am mai puține lucruri împrăștiate în jur. Totuși, încerc să nu devin o maniacă a ordinii 😛
La ce NU aplic minimalismul
La unele domenii nu vreau să fac compromisuri, pentru că îmi plac și îmi aduc extra-bucurie.
- Mâncare. Good food is love 🙂 Încerc să aleg chestii bune, sănătoase, dar nu uit să-mi fac câte un capriciu. Îmi place să iau masa în oraș din când în când. Nu vreau să fac rabat de la calitate. Mai degrabă dau 20 de lei pe o prăjitură decât pe un bilet la film, de exemplu.
- Ceaiuri. Nu cred că mai e nevoie de alte comentarii.
- Vacanțe. Mulțumesc, dar nu, nu vreau să merg mii de kilometri cu autobuzul (în loc de avion), să fac coachsurfing, să stau în hosteluri dubioase ori să dorm la cort. Vreau cazare comodă și asta nu înseamnă 5 stele, ci doar condiții decente, cu baie în cameră și o locație acceptabilă. Totuși, și în vacanțe am introdus un strop de minimalism: la bagaje.
- Alergare. Taxe de înscriere la competiții, haine și accesorii de alergare… Îmi e cam greu să mă abțin 😀
În loc de concluzie, vă las cu un clip TED despre povestea unor minimaliști:
La voi cum e? Minimalism sau “maximalism”? 😀
Articol publicat pe România Pozitivă
Foarte interesata postarea 🙂
Mulțumesc! 🙂