Cartofi prăjiţi… sau nu?

De fapt, această postare nu este despre cartofi prăjiţi, ci despre descoperirea unor noi gusturi, despre experimente şi senzaţii.

alternativa la cartofii prajiti 2

Dacă privind în poza de mai sus aţi văzut nişte cartofi prăjiţi, atunci…citiţi mai departe 😉

În realitate, „cartofii” sunt nişte… GUTUI 😀 După cum se vede, pot înlocui cu succes, cel puţin vizual, o garnitură prea comună, pe care o găsim atât de des în restaurante şi fast-food-uri. Eu aş spune că gutuile sunt o alternativă mai mult decât un înlocuitor, o variantă de „încearcă ceva nou, treci peste vechile obiceiuri”.

alternativa la cartofii prajiti

Ce se află deci în farfurie?

  • gutui tăiate sub formă de cartofi prăjiţi, preparate la dry cooker fără ulei
  • file de păstrăv cu mirodenii pregătit la fel ca gutuile, presărat cu rozmarin şi susan
  • mix de quinoa
  • salată verde şi roşii, asezonate cu ulei de măsline, zeamă proaspătă de lămâie şi piper

Tragem linie şi rezultă un prânz delicios şi săţios sau o cină numai bună de încheiat o zi plină!

alternativa la cartofii prajiti 1

Dacă ne plac cartofii prăjiţi, nu trebuie să renunţăm definitiv la ei, cu toate că nu sunt cel mai sănătos fel de mâncare. Deşi cartoful este o legumă, îl găsiţi de obicei încadrat la categoria „carbohidraţi” deoarece conţine multe glucide. Are deci un indice glicemic ridicat, aşa că nu se recomandă să-l consumăm prea des. Însă o alimentaţie sănătoasă poate include absolut orice fel de produs, cu condiţia să ştim să evităm excesul şi să ne ascultăm organismul. Depinde foarte mult şi de modul de preparare, de servire, dar şi de sursă.

Câteva recomandări pentru cei care doresc să se bucure de cartofii prăjiţi:

  • Mâncaţi-i împreună cu o salată uriaşă de legume, cu dressing de zeamă de lămâie sau oţet, evitând asocierea cu carnea, pentru a avea o digestie mai bună
  • Când vă e poftă de cartofi prăjiţi, nu-i cumpăraţi de la fast food, ci preparaţi-i voi acasă, din cartofi adevăraţi
  • Alegeţi varianta dry cooker sau cuptor în loc de tigaie
  • Nu utilizaţi de două ori acelaşi ulei la prăjit
  • Cartofii dulci au un indice glicemic mediu, mai scăzut decât cei obişnuiţi, deci sunt o variantă mai bună
indice glicemic cartof

Sursa: montignac.com

 

12 thoughts on “Cartofi prăjiţi… sau nu?

  1. slowaholic

    Arată senzațional! Mi-ai făcut o poftă nebuă de gutui preparate în fel și chip. 🙂 🙂 🙂 (de obicei le coc în cuptor cu nucă și puțin zahăr brun, dar îmi plac și sub formă de mâncare/garnitură, etc). 🙂

    Reply
  2. Silving

    Daa, super arata! Dar nu gasesc gutui ,pe care nu le-am mai mancat de un secol. Oricum,din ce-mi amintesc,cel mai mult imi placeau in compot si cel mai putin-deloc adica- intr-o mancare de gutui pe care o facea mama .

    Reply
    1. Andra :)

      Nici chiar pe la vreun supermarket nu se gasesc? 🙁
      Mancare de gutui n-am mancat niciodata, e o idee interesanta. Sarata sau dulce?

      Reply
      1. Silving

        Nu. Hm, dulce-sarata 😀 Éra dulceaga,dar mi-amintesc vag,ca am luat o lingura si a doua n-am mai vrut-o.Plus ca era acum multi ani.

        Reply
        1. Andra :)

          Cine ştie, poate dacă ai mai gusta acum ţi-ar plăcea 🙂 Eu am păţit aşa cu multe alimente şi mâncăruri, când eram mică nu le suportam, dar acuma îmi plac la nebunie.

          Reply
  3. Mira

    Andra, am si eu o curiozitate: tu gatesti toate mancarurile astea care arata asa de bine? Apropo de ulei, nu sunt eu mare bucatareasa, dar uleiul de palmier poate fi folosit si la prajit de mai multe ori. Cel putin asa se spune. Si uite ca am dat si eu un sfat, sper ca e util 🙂

    Reply
    1. Andra :)

      Eu, eu 😛 Îmi plac mâncărurile simple, în general.
      Mersi de menţiune, nu ştiam de chestia cu uleiul de palmier, nu l-am folosit până acum 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *