TEDx Bucharest 2012 – inspiraţie pentru a-ţi urma pasiunea

TEDx e o experienţă foarte utilă pentru încărcat bateriile: o zi întreagă de ascultat oameni şi poveşti inspiraţionale, de căscat ochii, urechile şi sufletul în căutare de motivaţie şi direcţie.

Pe scena TEDx nu participă doar speakeri „profesionşti”; cei care vin aici sunt în primul rând oameni. Unii au emoţii, le mai tremură vocea, pe alţii îi încurcă tehnica, dar cu toate astea fiecare aduce ceva wow care te pune pe gânduri. Toţi dărâmă bariere de tipul „nu se poate”, „nu va merge”, „nu vei reuşi”. Sunt persoane care au refuzat să-l ia pe „nu” în braţe şi au ales să treacă la acţiune, să-şi urmeze pasiunile, cu o încredere care pe mulţi dintre noi ne sperie.

TEDx Bucharest 2012 1

Publicul, o pleiadă pestriţă de curioşi – tineri, mai puţin tineri, corporatişti, antreprenori, oameni la costum, în blugi, în fuste serioase, cu păr albastru sau haine colorate -, a adus o pată de culoare şi a însufleţit atmosfera elegantă de la Palatul Parlamentului.

Aflat la a patra ediţie, pe 16 noiembrie TEDx Bucharest s-a desfăşurat sub moto-ul „Driven by meaning” şi a avut invitaţi din domenii foarte diverse, cu poveşti de viaţă incredibile şi proiecte care au schimbat vieţi. Au fost multe momente frumoase, aşa că o să trec în revistă doar câteva idei ale unor vorbitori care m-au impresionat cel mai mult.

Ziua a debutat în forţă, cu prezentarea ţinută de Dr. Adrian Lobonţiu, care a vorbit despre medicina neinvazivă, cu operaţii care presupun incizii cât mai mici sau chiar fără nicio tăietură! În plus, Dr. Lobonţiu a adus în discuţie un alt instrument foarte interesant, blocul operator pentru intervenţii chirurgicale la distanţă. Deşi sună a roman SF, deja s-a realizat o operaţie de acest tip, în care echipa medicală şi pacientul s-au aflat pe continente diferite.

Krishan George a povestit despre un concept nu foarte cunoscut în România, dar care ar merita mai multă atenţie: permacultura, realizarea de habitate umane în armonie cu mediul înconjurător. Krishan deţine ferma de bivoli Simpleworks, în judeţul Braşov, unde a creat un spaţiu care respectă natura şi îşi propune să obţină hrană într-o manieră sustenabilă, evitând risipa de resurse. Mi-ar fi plăcut să insiste mai mult asupra motivaţiei sale şi a beneficiilor dezvoltării durabile.

Cel mai apreciat vorbitor a fost de departe Marcus Orlowsky, cu un speech de nota 10, aplaudat îndelung. Sistemul educaţional predominant în lumea de azi nu permite copiilor să-şi descopere şi să-şi pună în valoare propriile abilităţi, susţine el. Şcoala nu ar trebui să-i selecteze pur şi simplu pe „cei mai buni” şi să-i susţină doar pe ei, ci să încurajeze deopotrivă toţi elevii să facă ceea ce le place, printr-un proces de învăţare deschis, natural, în care fiecare copil să fie în centrul atenţiei. Menirea sistemului educaţional ar fi deci să-l determine pe copil să afle care este talentul său.

Scena TEDx a adus în prim-plan şi prezenţe boeme, ca Alexandrina Hristov. Din spatele unui pian, înconjurată de câteva dintre picturile ei, a vorbit despre familie şi viaţa personală, apoi a interpretat câteva melodii sensibile, emoţionante, inspirate din experienţa şi trăirile ei. Alexandrina se simte mult mai în largul ei cântând decât vorbind, cum şi ea a recunoscut.

TEDxBucharest 2012 alexandrina

Ionuţ Florea şi Anca Hogaş au uimit publicul cu povestea lor, o aventură incredibilă în Africa, unde au străbătut 55.000 de km pe motocicletă în 420 de zile. Au descoperit un continent al extremelor, oameni cu inima deschisă, peisaje incredibile, au trecut cu bine peste provocări şi au învăţat să găsească soluţii la toate problemele ivite. Despre expediţia lor puteţi citi şi pe intotheworld.eu

Pentru majoritatea dintre noi, a alerga chiar şi câţiva kilometri prin parc înseamnă un efort considerabil. Gândiţi-vă atunci cam ce înseamnă să parcurgi 250 km prin deşert, timp de 7 zile, purtând în spate rucsacul cu toate alimentele şi hainele necesare, plus kitul de supravieţuire… O experienţă de acest fel ne-a împărtăşit sportivul Paul Dicu, care a participat la două dintre cele mai dificile curse din lume, Maratonul Nisipurilor (Marathon des Sables) şi Maratonul Saharei. În timpul cursei eşti tu cu tine, cu demonii tăi, cu temerile tale. De fapt, alergi nu ca să-ţi învingi frica, ci ca să te regăseşti, consideră Paul. „Şi acum îmi este frică, dar nu mă mai tem de asta”, a mărturisit el.

TEDx Bucharest 2012 s-a încheiat cu o prezentare energică, alertă, ţinută de Aurora Simionescu, care a vorbit cu multă multă pasiune despre… astrofizică. Pe mine m-a pierdut la povestea cu Sherlock Holmes, dar apreciez buna dispoziţie pe care a degajat-o şi entuziasmul molipsitor.

TED este o organizaţie non profit susţinătoare a ideilor care merită împărtăşite. Pentru a face mai accesibilă experienţa TED, a luat naştere TEDx, o platformă de evenimente organizate independent, local, care se desfăşoară în acelaşi spirit.

—–

PS: Mulţumesc, RomâniaPozitivă! 🙂

—–

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe Facebook 😉

—–

0 thoughts on “TEDx Bucharest 2012 – inspiraţie pentru a-ţi urma pasiunea

  1. Mira

    Se pare ca a fost ceva interesant, am auzit de eveniment, dar nu mi-a atras atentia. Cred ca pe Marcus mi-ar fi placut sa-l ascult vorbind. Oricum, din ce spui, toti invitatii au avut povesti faine, inspirationale.

    Reply
    1. Andra :)

      Bănuiesc că la un moment dat o să apară şi pe net clipurile, poţi să le urmăreşti atunci 😉 A fost frumoasă atmosfera 🙂

      Reply
  2. Su Shi

    Suntem incantati ca au inspirat povestile noastre. Multumim ca ne-ati ascultat, si pentru noi a fost o zi plina de energie, avem mult de invatat din performanta unora ca Paul Dicu, energia Aurorei si a lui Chris, ideile lui Marcus si aventurile lui Nick. A + I

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.