Locuri cu artă urbană în Timișoara

De când locuiesc în (apropiere de) Timișoara, tot descopăr cu uimire ziduri împodobite cu desene colorate, picturi murale complexe sau schițe simple.

Arta urbană e destul de prezentă pe străzile orașului, iar în articolul de azi mi-am propus să fac o listă cu locuri unde o puteți admira. Am ales locațiile unde se află grupate mai multe astfel de mostre de artă urbană sau unde desenele mi s-au părut mie mai reușite.

Pe lângă acestea, mai sunt numeroase alte picturi murale care așteaptă să fie admirate, așa că spor la explorat!

Artă urbană în Complexul Studențesc

Am descoperit acest “cuib” de artă urbană pe Instagram și bineînțeles că mi-am dorit să-l admir cu ochii mei, pe viu. Picturile sunt realizate pe clădiri din Complexul studențesc (un fel de “Regie” a Timișoarei), de o parte și de alta a str. Cluj, în zona spre pasajul Michelangelo.

Artă urbană la Iulius Town

Iulius Town m-a surprins nu doar prin grădina sa, ci și prin desenele foarte reușite din pasajul subteran. Există câte un mic trotuar pe fiecare parte, deci pot fi admirate și analizate în voie.

Artă urbană pe malul Begăi

O plimbare sau o alergare pe lângă Bega este și o mini-expoziție de pictură murală. Unele construcții industriale aflate în paragină au fost acoperite cu artă urbană reușită, care înviorează peisajul cenușiu.

Artă urbană în/ aproape de centru

Cred că una dintre cele mai celebre picturi murale din Timișoara este/ era “fata care dansează”, realizată pe o clădire aproape de Piața Operei (un perete al palatului Weiss), pentru a promova Festivalul Plai. În 2022, a fost înlocuită de o altă fată, de data asta ca promo pentru Festivalul Codru. Super faină și noua pictură.

Alte picturi murale aproape de centru:

Artă urbană pe liceul Grigore Moisil

Una dintre preferate mele, pictura de pe liceul de informatică Grigore Moisil este foarte colorată și cu multe detalii. Am aflat că se numește Luceafăr, iar profilul școlii este redat prin secvențele binare.


*Fotografiile sunt făcute în perioada 2020-2022, dar fiind vorba de artă urbană, desenată pe ziduri de tot felul, e posibil ca unele să fie șterse sau acoperite în timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.