„Antreuri” artistice la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023

Sunt încântată că am început anul în forță la capitolul “evenimente în Timișoara”. Astfel de ieșiri mi-au lipsit mult în ultimii ani, când m-am mobilizat mai greu să merg în diferite locuri, cu excepția concursurilor de alergare. Însă în 2023 mi-am propus să înving lenea de seară sau lenea de weekend (după caz) și să mă las încurajată de titlul Capitala Europeană a Culturii.

Am fost deja la câteva evenimente faine, iar partea bună e că majoritatea vor mai putea fi savurate în viitorul apropiat.

Harta secretă: Cafeină pe Bega & Timpuri noi. O mică revoluție

“Harta secretă” cuprinde o serie de mini-documentare cu oameni și povești mai puțin cunoscute, dar foarte savuroase, care și-au pus amprenta asupra Timișoarei. Proiectul este realizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara, în frunte cu scriitoarea Adriana Babeți.

Am văzut două dintre ele, despre cum a evoluat cultura cafelei în Timișoara și ce a însemnat pentru localnici de-a lungul secolelor. Nu sunt băutoare de cafea, dar am fost încântată de subiect și de atmosfera lejeră și informală a documentarului. Sunt trasate câteva repere și curiozități despre cafeaua turcească și cea austriacă, despre brandul Illy și inovațiile aduse la prepararea și comercializarea cafelei, dar și despre noul val de localuri cu cafea de specialitate din Timișoara. Care, așa cum am observat și eu, sunt multe.

Intrarea a fost gratuită, pe bază de rezervare online. Am înțeles că vor mai exista proiecții ale documentarelor + mi-am propus să văd și altele: Trei OZN-uri la Timișoara și o poveste despre apă & Legenda Casei H.

Musai să menționez Cinema Victoria, locul unde a avut loc proiecția. Este un cinematograf de cartier proaspăt renovat, aproape de Piața Bălcescu, unde se pot vedea filme foarte recente, dar și mai vechi. Dacă aveți “alergie” la cinematografele din mall-uri, Cinema Victoria e o alegere foarte bună.


Teatru: Orașul Paralel

Am fost încântată să merg în sfârșit la teatru, și nu la orice fel de spectacol, ci la o piesă de teatru imersiv: Orașul Paralel – Fabric. M-a încântat descrierea cu iz de roman polițist, așa că nu mi-a trebuit mult să-mi cumpăr bilet.

Proiectul este realizat de Asociația Culturală Diogene (programul CiviCultura) și Teatrul Maghiar. Piesa a debutat la stația de vaporetto Corneliu Coposu, iar de acolo, după ce am aflat „regulile jocului”, am pornit cu autobuzul spre Centrul Reformat. Hm, dar de ce?

Pe 16 ianuarie seara, când am fost eu la spectacol, era frig și picura, iar în sezonul rece frumoasele vaporetto nu circulă pe Bega. Însă la reprezentațiile din vară am înțeles că se merge cu vaporetto.

Revenind. Piesa de teatru Orașul Paralel – Fabric are în centru povestea unei femei dispărute în urmă cu 20 de ani, căutată de fiica sa, acum adultă, care merge la Centrul Reformat pentru a se întâlni cu mătușa sa și a descoperi detalii.

La urcarea în autobuz am primit căști + un telefon cu aplicația Orașul Paralel, care include traducerea audio și scrisă a piesei de teatru. Piesa a fost jucată în maghiară, cu traducere disponibilă în română, engleză, germană. Traducerea în română a fost mai degrabă o adaptare, pentru că nu a inclus toate replicile, ci pe alocuri era sub formă de rezumat. O alegere foarte inspirată, după părerea mea, pentru că ritmul poveștii a fost oricum alert.

La asta s-a adăugat provocarea de a urmări fizic câte un personaj,în primele două acte, iar apoi de a explora pe cont propriu sălile din Centrul Reformat. Da, spectacolul nu a avut loc pe o scenă, ci personajele au interacționat între ele în mijlocul nostru, al publicului. Am fost plăcut surprinsă de dinamismul piesei, chiar dacă în unele momente mi-a fost greu să țin pasul cu acțiunea propriu-zisă.

Mi-a plăcut tare mult grafica spectacolui și faptul că au fost printre noi omuleți care ne-au ghidat când aplicația obosea, iar traducerea nu prea se sincroniza cu ce urmăream. Locația, Centru Reformat, a fost superbă, cu arhitectura impresionantă și labirintul de săli (cel puțin așa m-am simțit eu, ca într-un labirint).

Anul acesta vor mai fi reprezentații cu Orașul Paralel – Fabric, dar și cu povești din cartierele Iosefin și Elisabetin, la care aștept cu nerăbdare să particip.


Expoziția „I wandered lonely as a cloud” la META Spațiu

MV sci-art center este un spațiu cultural dezvoltat de META Spațiu și Universitatea Politehnica, ale cărei porți s-au deschis în mai 2022. Galeria de artă se numește META Spațiu, din ce am înțeles. Se află chiar în campusul Politehnicii, la parterul unei clădiri superbe.

Am fost pentru prima dată acolo la expoziția „I wandered lonely as a cloud”, carecuprinde lucrări și instalații de artă (video, digigrafie, pictură, desen, printuri 3D) pe tema solitudinii, aparținând mai multor artiști: Robert Andacs, Mathias Bar, Josepha Blanchet, Taisia Corbut, George Cringasu, Norbert Filep, Ada Muntean. Titlul expoziției este titlul unei poezii de William Wordsworth (nu, cultura mea artistică nu e așa vastă, am căutat pe net și mi-a apărut întâmplător).

Ce-mi place la expozițiile de acest gen este că sunt un fel de “finger food” artistice, adică le savurezi dintr-o îmbucătură și nu ai timp să te plictisești. M-am simțit ca la Muzeul de Artă Recentă din București, cu aceleași întrebări despre artă și granițele sale tot mai fluide. La galerie este și un mic magazin de unde se pot cumpăra produse lucrate de artiști locali – bijuterii, genți, sacoșe, lumânări parfumate, decorațiuni etc.

PS: Deja se pregătește o nouă expoziție 😉


*Festin Vegan Greeaware x Reciproc Cafe

Acest eveniment nu are legătură directă cu “Timișoara 2023”, dar mi-am dorit neapărat să scriu despre el, pentru că mi-a plăcut experiența.

Reciproc Cafe se află la Bastion și este un loc care încurajează solidaritatea și sustenabilitatea. L-am descoperit cu bucurie vara trecută, când am fost la o seară cu specific ucrainean. Au și o mică băcănie – câteva rafturi cu bunătăți fair trade sau locale: ciocolată, cafea, ceai, ulei, dulceață, miere, biscuiți, sucuri etc. Interiorul este foarte cozy, cu pereți de cărămidă și lumină discretă.

Restaurantul vegan Greenaware a organizat la Reciproc Cafe un festin vegan cu tema “Ghicește ingredientele!” – adică am mâncat un meniu vegan format din antreu, fel principal și desert, cu provocarea de a identifica ingredientele și a le scrie pe o foaie. Participanții care au ghicit cele mai multe ingrediente au fost premiați.

Deși nu sunt vegană, îmi propusesem de mult să încerc delicatesele de la restaurantul Greenaware (Bd. 16 Decembrie 1989, nr. 54), așa că acest eveniment mi s-a părut perfect. Am servit și o porție de socializare, iar atenția la ingrediente m-a făcut să fiu mai conștientă de ce am în farfurie și să mănânc mai încet – obicei care din păcate îmi lipsește.

Ghicitul ingredientelor mi-a dat cu virgulă pe alocuri, pentru că m-am bazat mai mult pe ochi și mai puțin pe papilele gustative. La antreu n-am recunoscut humusul cu sfeclă (ahaha), dar am nimerit guacamole, chipsurile de kale și icrele de amarant. Am mai savurat o lasagna cu multe legume și sos de caju, iar la desert, brownie cu nuci și fructe. Totul a fost mega-delicios!


Deja s-au anunțat multe evenimente anul acesta în Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și vor mai urma. Detalii găsiți aici + pe pagina de Facebook 2023timisoara. Deschiderea oficială va avea loc pe 17-19 februarie 2023, deci deocamdată se face „încălzirea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.