Cină la Bistro Carusel și gânduri despre o fereastră

Despre Cărturești Carusel, super-librăria din centrul vechi al Bucureștiului, am povestit încă de la deschiderea cu surle și trâmbițe din 2015. E un loc perfect de frunzărit cărți, de găsit idei de cadouri sau pur și simplu de admirat splendoarea de design. Mai puțin de cumpărături, că prețurile îs picante în comparație cu alte librării online.

Deși prin librăria Carusel am tot fost, vizita la bistroul de la ultimul etaj am amânat-o de fiecare dată. De curând mi-am luat revanșa și am petrecut o seară specială la Bistro Carusel, o cină lejeră de mijloc liber de săptămână, când în aer se simțea deja miros de sărbătoare.

bistro-carusel-carturesti-centrul-vechi

După ce am dat un ocol bistroului, în căutarea locșorului potrivit, am ales o masă cu lumină caldă, de unde librăria se vede în toată splendoarea ei. Întreg bistroul e luminat discret (poate prea discret), iar mobilierul din lemn și plăntuțele aranjate pe bar îl transformă într-un spațiu șic, foarte confortabil, unde relaxarea te învăluie din toate părțile. Zumzetele în italiană care răzbăteau de la masa vecină m-au făcut să zâmbesc, chiar dacă tonul destul de ridicat nu era în armonie cu ambianța chill din bistrou.

bistro-carusel-carturesti bistro-carusel

scaune-bistro-carusel citat-ferestre

La masa unde am stat era expusă o planșă cu o fotografie și un text poetic despre ferestre, care mi-a strecurat în suflet un dor nebun de explorat străduțele și cartierele Bucureștiului.

“V-ați gândit vreodată la singurătatea unei ferestre?

Punte între lumi, agață timpii sau îi aruncă în afară odată cu lumea dispărută, câteodată înainte de vreme. Aerul o înghite și ploaia o topește. Verdele o acoperă. Martor tăcut, suportă greutatea realității precum un acrobat lama subțire a sârmei suspendate.

Sub apăsare pare că ascunde durerea și lacrimile lemnului, cicatrice pe corpul casei uscându-se la soare. Urmele mâinilor, respirația ei. Respirația ei, inima casei. Deschide-închide. Cuprinde și pulsează.

Ochi viu, ascunde și tăinuiește povești numai de unii știute. Când e iubită, se deschide dinăuntru în-de-afară.” (Lila Passima)

Revenind la chestii mai lumești, am răsfoit meniul cu multe pagini și am dat peste tot felul de bunătăți lichide: ceaiuri, vinuri, smoothies, cocktail-uri, bere artizanală, cidru, cafele, alte alcoolice etc. Lista cu mâncăruri nu e foarte lungă, însă am găsit totuși ceva pe placul meu. M-am oprit la un wrap de pui, care a venit cu o mini-salată alături.

wrap-pui-bistro-carusel

La desert, după o îndelungă oscilație, am ales până la urmă tarta ciocolătoasă cu prune în detrimentul unui cheesecake cu mango.

Nu știu cum era cheesecake-ul, dar tarta cu prune a fost wow!!! Aromată, cu bucăți maari de prune și ninsă cu fulgi de migdale, mi-a dus papilele în extaz.

prajitura-cu-prune-si-ciocolata-bistro-carusel

În timpul săptămânii există și un meniu variabil de prânz, pe care îmi doresc să-l testez la un moment dat. Bistro Carusel e locul potrivit să iei o gustare sau să bei ceva, să lucrezi (la unele mese am văzut oameni cu laptopuri) sau să citești.

Bistro Carusel

Adresă: str. Lipscani, nr. 55, Centrul istoric, București

Web: http://carturesticarusel.ro

Facebook: www.facebook.com/BistroCarusel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.