Sunete de Crăciun

Am povestit deja cum miroase Crăciunul și cum aromele sale mă duc cu gândul la copilărie. Anul acesta m-am gândit să explorez un pic lumea sunetelor care însoțesc sărbătoarea asta minunată și care pentru mine sunt parte din atmosfera de iarnă.

Zăpada care scârțâie. În cazul fericit în care există. Se alătură de minune plăcerii de a fi primul care calcă pe zăpada netedă, într-o dimineață rece, imediat ce a nins. O senzație de milioane să simt cum pașii mei decupează forme de tot felul pe suprafața albă.

zapada-in-bucuresti

Vocile oamenilor de care mi-a fost dor și cu care mă văd (doar) la sărbători. Cu muzică pe fundal, zumzetul ăsta face tare bine la suflet. Ai stat vreodată să asculți cu atenție modul fiecăruia de a pronunța cuvintele, ritmul, accentul? Ai observat expresiile preferate și gesturile care le însoțesc? Vei descoperi un adevărat joc de armonii acolo. 

Agitație. Prin magazine și restaurante încep colindele și muzica de atmosferă, care vor parcă să calmeze mulțimile dezlănțuite, pornite la căutat de cadouri. Mi se pare mie, sau agitația de Crăciun se aude altfel față de cea din zilele obișnuite?

Zgomotul fripturii care se coace în cuptor. Acompaniat de mirosul care se împrăștie în bucătărie, sfârâitul bunătățurilor pregătește papilele și stomacul pentru o sesiune de răsfăț.

friptura-de-paste

Foșnet de cadouri. Au fost vânate, împachetate și acum așteaptă cuminți sub brad să fie deschise. Ambalaje rupte, daruri care ies din pungi colorate, toate creează un fundal sonor discret pentru bucurie, mirare, surpriză și alte emoții amestecate. Se aude poate și un zgomot de glob spart, de atâta fericire.

Liniște. Diminețile de sărbătoare sunt printre cele mai liniștite zile din an. Oamenii au fost ocupați să petreacă până seara târziu, iar acum se trezesc la amiază, primesc musafiri, lenevesc și au alte activități “specifice”. Dacă ești matinal, e o ocazie ideală să te bucuri de clipe de liniște dimineața devreme, când nu s-a ridicat cortina de întuneric, iar soarele se gândește de două ori dacă să-și facă apariția sau nu. Așa că închide televizorul, telefonul sau laptopul și ascultă liniștea de Crăciun.

dimineata-de-la-birou

Articol publicat pe România Pozitivă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.