Ce am învățat în 4 ani de Școala de Valori

Într-o seară rece de toamnă am ieșit de la Metrou Universitate și am făcut câțiva pași pe o străduță întunecată. Am identificat imediat scara și am sunat la interfon, așteptând cu emoție zgomotul care semnala deschiderea ușii. Eram obosită, fără motivație sau așteptări, însă am mers acolo într-un moment de curaj.

Pe 13 noiembrie 2013 a fost prima dată când am intrat în biroul Școala de Valori și pe-atunci nu mi-aș fi imaginat cum avea să crească povestea asta. Și eu odată cu ea.

femei pe matasari

Școala de Valori e un ONG care face proiecte de educație nonformală pentru liceeni și studenți. Însă în principal liceeni. Ăsta e primul text care-mi vine în minte când mă întreabă cineva despre ce e SDV.

Ce e educația nonformală? Un sistem de învățare prin jocuri și exerciții practice, într-un mediu prietenos, relaxat, unde ești încurajat să devii o versiune mai bună a ta. 

Proiectele noastre sunt ca niște salate gustoase. Imaginați-vă mai multe boluri, iar în fiecare amestecăm câteva din următoarele ingrediente de bază:

  • Ateliere de dezvoltare personală/ soft skills. Acele chestii pe care, de obicei, nu prea le înveți la școală, deși sunt extrem de valoroase în viață, în plan personal și profesional: comunicare și relaționare, feedback, time management, lucru în echipă, organizare, valori etc.
  • Inspirație prin întâlniri cu oameni faini. Pe lângă trainerii noștri simpatici, tinerii cunosc profesioniști din diferite domenii, cu care pot sta de vorbă despre pasiuni, decizii, drumuri în viață, motivație și… orice altceva.
  • Formare teoretică/ hard skills în domeniul tehnic/ comercial/ industrial etc., pentru proiectele realizate în parteneriat cu companii, interesate să pregătească astfel actualii elevi – viitori angajați.
  • Stagii de internship sau practică, prin care elevii văd cum e “la serviciu” și ce presupune un loc de muncă într-un domeniu specific.
  • Step up/ etapa practică. Tinerii aplică lucrurile învățate și organizează, la rândul lor, proiecte pentru colegii de generație, cu un pic de sprijin din partea mentorilor noștri. Curajos, nu?

Despre combinațiile de salate rezultate, adică proiectele noastre, cel mai bine citiți direct pe site. Revenind la subiect:

Lecțiile mele din 4 ani (și ceva) de Școala de Valori

  • Pornește de la ce ai și ce știi, și fă lucrurile cât mai bine. Poate nu-ți vor ieși perfect, dar măcar să fie cât de bine poți tu, cu resursele pe care le ai atunci la dispoziție.
  • Face tare bine la suflet să ajuți, chiar dacă asta înseamnă să cari baxuri de suc, să decupezi steluțe sau să te lupți cu imprimanta.
  • E super-important să fii flexibil și să te adaptezi mereu la situații, la oameni, la echipe, la defecte, la bugete zero. Și am aflat cum poți folosi creativitatea ca să compensezi o parte din acestea.
  • Să lucrezi într-un ONG nu înseamnă să faci voluntariat... tot timpul.
  • Mai sunt oameni care cred într-o schimbare în bine și sunt gata să pună umărul ca ea să se întâmple. Oameni care au curaj să încerce, să greșească și să o ia de la capăt (de preferat cu lecția învățată).
  • Am primit un dar extrem de valoros: încrederea.
  • Regula nr. 6: Nu te lua prea tare în serios.
  • M-am obișnuit să jonglez cu proiecte variate și mă lovesc de tot felul de provocări noi.
  • Am început să-mi organizez timpul și activitățile mai eficient și am devenit mai independentă în modul de lucru. Asta pentru că de obicei biroul meu e acasă (Când merg la sediu e un fel de sărbătoare pentru mine :))
  • Am învățat să întreb când nu înțeleg ceva și să nu-mi mai fie jenă să cer ajutorul.
  • Pentru că în Școala de Valori sunt și proiecte de educație financiară, lucrând cu ele, am devenit și eu mai riguroasă cu bugetul propriu.
  • Mi-am dat seama că etichetele pe care le lipim de oameni se dovedesc uneori foarte, foarte departe de realitate…
  • Am descoperit tot felul de platforme și tool-uri online extrem de folositoare (am mai povestit aici).
  • Din chestiile mai lumești: m-am mobilizat să învăț Adobe Illustrator și să-mi îmbunătățesc skill-urile în Photoshop, am făcut cunoștință cu MailChimp și am pătruns în lumea newsletterelor, am prins curaj cu WordPress, Facebook, Instagram și Google Analytics.

Partea proastă?

Școala de Valori mi-a ridicat standardele în ceea ce privește oamenii. Cumva, interacționând atât de mult cu oameni faini, parcă se creează o bulă cu floricele roz în jurul meu și risc să pierd busola realității. Așa că mai am câte un șoc când întâlnesc și persoane…. hai să zicem dificile.

Desigur că nu e organizația perfectă (există așa ceva?), însă locul pe care mi l-am găsit aici îmi place și mă provoacă. Și da, sunt plătită.

Sunt tare curioasă cum va continua capitolul “Școala de Valori” pentru mine. Cu siguranță că timpul îmi va satisface, pagină cu pagină, curiozitatea 🙂

party SDV 2013


Toate fotografiile din acest articol sunt preluate de pe Facebook Școala de Valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.