“Iubim şi gătim” sau despre nutriţie în stil relaxat

Dimineţile de weekend mi se par şi mai frumoase când mă trezesc fără grabă, văd soarele pe cer şi ştiu că în curând voi ieşi la aer. Sâmbăta trecută am avut un motiv în plus să mă mobilizez să ies din casă: am fost la convenţia de nutriţie “Iubim şi gătim”, un bun prilej să descopăr lucruri noi despre alimentaţie şi sănătate.

Ajunsă la hotelul Golden Tulip de la Piaţa Muncii, am constatat cu încântare că evenimentul are loc la sala panoramică, de la etajul 9, aşa că o mini-privelişte spre zona din jur mă aştepta cuminte în vârf. Am urcat cele 9 etaje şi am intrat într-o sală luminiasă decorată cu globuri de flori şi fluturi, unde participanţii se făceau deja comozi. Oameni curioşi, preocupaţi de sănătate şi dornici să afle cum pot să aibă mai multă grijă de ei.

iubim-si-gatim-2016

Conferinţa a fost deschisă de Florentina Gionea, care ne-a prezentat câteva sfaturi utile pentru o viaţă mai sănătoasă. Am aflat că elementul care nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică este… pateul 😀 Dar nu orice fel de pateu, ci PATEU, adică:

  • Program alimentar – mese regulate
  • Apă şi hidratare corectă
  • Tonifiere – sport şi mişcare
  • Eliberare emoţională şi mentală
  • Uşurinţă – acceptare şi răbdare

conventia-de-nutritie-iubim-si-gatim-2016

Despre celulită, suplimente pentru o piele frumoasă şi alte principii alimentare a detaliat Cristian Mărgărit, în timp ce Andreea Mihalcea ne-a oferit tips&tricks despre bucătăreală sănătoasă şi cum să te organizezi ca să mănânci mai sănătos. Prof. dr. Liviu Andronovici a avut o prezentare despre chimicalele din mâncare şi a făcut cumva trecerea spre subiectul nutriţiei energetice, abordat apoi mai pe larg de Florentina. Un subiect cu care, recunosc, nu prea rezonez, deşi sunt fermn convinsă că gândurile şi emoţiile noastre au un cuvânt greu de spus când vine vorba de sănătate. Mai am de explorat 🙂

Deşi termenul de “detoxifiere” e folosit des şi abuziv în ultima perioadă, mi-a plăcut foarte mult prezentarea Mihaelei Stroe, despre detoxifierea mentală, adică eliminarea tiparelor de gândire toxice, care ne influenţează în mod negativ viaţa, uneori fără să ne dăm seama. Ea ne-a pus faţă în faţă cu 10 (din cele foarte multe) tipare mentale care distorsionează realitatea, invitându-ne să ne gândim cât de prezente sunt acestea în viaţa noastră şi să ne eliberăm treptat de ele.

Mi s-a părut foarte ok că invitaţii au avut şi puncte de vedere diferite cu privire la anumite subiecte, fără ca asta să fie o problemă. Ştiu că majoritatea oamenilor se află în căutarea adevărului “absolut” şi a răspunsului “perfect”, dar în alimentaţie (şi în viaţă, în general) rar găsim aşa ceva. Mai ales că în domeniul sănătăţii se fac tot felul de descoperiri, cad mituri, apar idei şi concepte noi. Alegerea ne aparţine, însă ar fi bine să o facem doar după ce ne informăm şi cântărim bine variantele pe care le avem în faţă.

Am lăsat pentru final partea delicioasă, adică bunătăţile savurate. La coffee breake-ul fără cafea 😀 am băut lapte de migdale şi am ronţăit cu poftă biscuiţei de la Solaris, unul dintre sponsorii evenimentului. Petrecerea de la finalul conferinţei a marcat 3 ani de “Iubim şi gătim”, ocazie cu care şi-a făcut apariţia un super-tort raw vegan, mega-ultra delicios. Şi pentru ca cina să fie completă, am avut şi supă cremă de praz pregătită cu legume Bonduelle, “brânzică” de caju cu turmeric (foarte cremoasă, nici n-ai fi zis că era din caju…), stixuri de legume, pâine Graham şi ghimbirată cu goji. Aromă perfectă de cocos a tortului şi topingul roz de fructe de pădure mi-au mers şi la suflet, nu doar la stomac! Am apreciat faptul că organizatorii nu au făcut rabat de la calitate şi au servit preparate gustoase, în ton cu tema evenimentului.

tort-iubim-si-gatim-3-ani branzica-de-caju-cu-turmeric supe-la-eveniment-iubim-si-gatim ghimbirata-cu-goji

La prima vedere, pare o cină frugală, însă în realitate a fost foarte consistentă. Plus că gustarea şi cina am luat-o pe o terasă acoperită, cu geamuri generoase, de unde am admirat priveliştea spre casele şi blocurile din jur, încălzite de lumina soarelui. Adică un bonus de încântare. Mă bucur că am fost la conferinţa asta şi sunt recunoscătoare că mi-a reamintit cât de important e să ai grijă de tine – fizic, mental şi emoţional.

panorama-piata-muncii panorama-piata-muncii-de-la-hotel-golden-tulip.

2 thoughts on ““Iubim şi gătim” sau despre nutriţie în stil relaxat

  1. Ani

    Buna asta cu “PATEU” 🙂 Stii, lumea ar fi mai buna daca mai multi dintre noi s-ar ingriji de sanatatea lor, de nutritie si de bucuria si de linistea lor. Felicitari pentru participarea la astfel de evenimente!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.