Drumul cel mai scurt spre fericire – Lynda Field

drumul cel mai scurt spre fericireDupă titlu, “Drumul cel mai scurt spre fericire” pare una dintre acele multe cărţi care au invadat piaţa şi care promit să te înveţe cum să fii mai fericit, mai bogat, mai satisfăcut etc. Dincolo de coperta roz gen „Barbie” şi scrisul alandala cu prea multe fonturi şi culori, am avut surpriza să descopăr în aceste pagini câteva sugestii şi idei care m-au pus pe gânduri.

Cartea propune o serie de paşi zilnici pentru a transforma o viziune sumbră asupra vieţii în una veselă şi pozitivă; ne arată cum să privim viaţa cu ochi optimişti şi să aducem mai multă bună dispoziţie în viaţa noastră prin echilibru şi calm. Povestioarele prezentate subliniază ideile expuse şi arată cum se poate schimba viaţa noastră cu puţină hotărâre. Îmi place că sunt sugerate şi acţiuni concrete, nu doar sfaturi abstracte. A gândi pozitiv este important, dar pentru a obţine ceva nu este de ajuns, e nevoie să şi acţionezi.

Câteva idei pe care le-am reţinut din această carte:

 • Dacă vrei să ai ceva nou în viaţă, trebuie mai întâi să renunţi la ceva. Dacă renunţi la lucrurile care nu îţi sunt benefice, faci loc pentru a primi mai multe dintre lucrurile pe care le doreşti şi, mai ales, de care ai nevoie.
 • Fericirea este o stare interioară pe care nu o vom putea găsi în afara propriei persoane. Fericirea este un sentiment pe care îl ai în suflet, este o stare de spirit şi o reacţie la ceea ce se întâmplă în jur. Nu putem răpi nimănui fericirea şi nimeni nu o poate distruge pe a noastră.
 • Ca să fii fericit trebuie nu doar să gândeşti pozitiv, dar şi să faci ceva în sensul ăsta, nu să aştepţi să pice totul din cer. Altfel spus, să-ţi provoci fericirea.
 • Atunci când ne simţim bine atragem cele mai multe rezultate pozitive, iar când suntem deprimaţi acţionăm ca un magnet pentru şi mai multă negativitate.
 • Nefericirea este un semn că a venit vremea să facem o nouă alegere.
 • Concentraţi-vă asupra lucrurilor pe care le aveţi, nu asupra a ceea ce nu aveţi.
 • Adeseori ne temem de propriile sentimente, imaginându-ne că ne vor provoca o durere emoţională deosebit de intensă, dar, de fapt, negarea acestor sentimente este cea care ne face nefericiţi.
 • Zâmbetul şi râsul sunt contagioase, dar la fel lamentările şi învinovăţirile.
 • Nu e ceva neobişnuit să ni se pară greu să acceptăm lucrurile bune care ni se întâmplă; uneori pur şi simplu nu credem că merităm ceea ce ni se oferă şi căutăm orice cale de a ne sabota progresul. Atunci când se întâmplă acest lucru, trebuie să fim atenţi la gândurile pesimiste. Cum facem asta?
  • Pasul 1 – Fii conştient de faptul că gândurile îţi trec prin minte în permanenţă.
  • Pasul 2 – Observă gândurile negative sau descurajante. Fă acest lucru într-un mod necritic, astfel încât să nu te învinovăţeşti. O modalitate de a face acest lucru este să priveşti aceste gânduri negre ca nişte fluturi şi să îţi imaginezi cum îi prinzi într-o plasă.
  • Pasul 3 – Analizează-ţi prada: care sunt aceste îndoieli şi convingeri care îţi strică dispoziţia?
  • Pasul 4 – Identifică fiecare gând negativ şi înlocuieşte-l cu un mesaj pozitiv care să-l contrazică.
  • Pasul 5 – Vizualizează zborul fluturilor negativi.

2 thoughts on “Drumul cel mai scurt spre fericire – Lynda Field

 1. Bia

  Pe același subiect, îți recomand o carte care mie mi-a plăcut mult, pentru că este umană și pentru că așa cum zici, în ciuda titlului și a culorilor de pe copertă, prezintă foarte clar lucruri de bun simț pe care ar trebui să le aplicăm zi de zi pentru pacea și fericirea personală. Cu toate acestea nu este o carte tipică și plictisitoare de dezvoltare personală. Se numește “Proiectul fericirii”.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.