Biserica fortificată din Cisnădie sau turismul aşa cum ar trebui să fie

Escapada la Păltiniş cu ocazia Cindrel ÎnAlergare a fost pretextul perfect pentru a vizita împrejurimile Sibiului şi a-mi clăti privirea cu frumuseţile zonei, sorbind din aerul medieval-chic al micilor oraşe transilvănene. Acompaniată de două plimbăreţe pe măsură, pe drumul spre întoarecere ne-am oprit la Cisnădie, despre care singurele mele informaţii se opreau la o tradiţie în ţesut covoare, nişte amintiri vagi dintr-o vizită de demult.

cisnadie-sibiu

Covoare n-am văzut, în schimb am admirat o frumuseţe de biserică fortificată, un complex într-o stare foarte bună, cu toate facilităţile turistice. Nu mă aşteptam să fie atât de bine organizat, având în vedere că Cisnădie (Heltau) este un oraş micuţ. Tocmai de-asta m-a impresionat plăcut. Au ştiut să profite de fiecare bucăţică de istorie şi să o ambaleze frumos pentru a o servi turiştilor, lucru pe care ar trebui să-l facă mai multe oraşe din ţară. Construită în secolele XII-XIII, biserica evanghelică fortificată din Cisnădie a cunoscut variate transformări arhitecturale de-a lungul vremii, dar şi-a păstrat intact farmecul medieval, pe care îl poartă cu mândrie şi azi.

biserica fortificata cisnadie

După ce am plătit 5 lei pe biletul de acces, am intrat în biserică, unde am ascultat câteva informaţii despre construcţie în română şi germană, ghid fiind o tipă simpatică şi zâmbitoare. Ne-am învârtit prin biserică şi ne-a fost prezentată inclusiv camera secretă unde se ţinea tezaurul – foarte bine ascunsă în spatele lambriurilor. Am urcat apoi spre turn pe o scară îngustă din lemn, care mi-a dat ceva emoţii, dar am reuşit până la urmă să ajung în vârf ţinându-mă strâns de balustrada plăpândă.

scari-spre-turn-biserica-fortificata-cisnadie

De sus priveliştea se vede colorată în verde, roşcat şi albastru, acoperişurile caselor formând o mare calmă ce se pierde spre conturul munţilor din depărtare. Vederea spre cele patru zări mi-a trezit o poftă incredibilă de explorat, mi-am dat seama că de mult n-am mai fost într-o excursie la munte cu descoperiri surprinzătoare, care să combine hoinăritul prin natură cu explorările urbane.

biserica-evanghelica-din-cisnadie-panorama biserica-fortificata-cisnadie-priveliste-din-turn biserica-evanghelica-fortificata-din-cisnadie-panorama panorama-din-biserica-evanghelica-din-cisnadie biserica-fortificata-cisnadie-priveliste vedere-din-turn-biserica-evanghelica-din-cisnadie biserica-evanghelica-din-cisnadie-panorama-turn

Am făcut o plimbare pe interiorul fortificaţiilor şi prin curtea îngrijită, apoi ne-am îndreptat spre ieşire. Surprizele nu s-au oprit însă aici. Într-o mică încăpere am găsit şi o expoziţie cu obiecte din perioada comunismului: sifoane, reviste, ziare, fotografii, materiale de propagandă, un radio uriaş etc. O iniţiativă inspirată, având în vedere că mulţi turişti străini vizitează locul şi pot face cunoştinţă şi cu istoria recentă, nu doar cu cea medievală.

biserica-evanghelica-din-cisnadie-curte fortificatie-biserica-evanghelica-din-cisnadieComplexul are şi o toaletă şi un mic magazin de unde se pot cumpăra vederi.

Mai multe legende şi poveşti despre biserica fortificată de la Cisnădie poţi citi aici.

După vizita atât de plăcută de la biserica fortificată ne-am refăcut energia la o terasă din centrul Cisnădie, unde am luat prânzul la umbră, dar înconjurate de căldura copleşitoare a amiezii de vară. Pe străzi era linişte, doar câteva maşini circulau de colo-colo, negăsindu-şi locul. În rest, nu ne-am avântat prea mult prin oraş, ci am pornit spre Sibiu, păstrând în suflet amintirea acelei plimbări relaxante şi senzaţia de întoarcere înapoi în timp, în vremea poveştilor medievale.

cisnadie-centru cisnadie-strada

6 thoughts on “Biserica fortificată din Cisnădie sau turismul aşa cum ar trebui să fie

 1. Adriana

  Am vizitat si eu saptamana trecuta bisericile fortificat de la Viscri si Biertan si de asemenea mi-au placut foarte mult 🙂 oricum am observat ca este o “traditie” pentru satele sasesti sa aiba o biserica fortificata, de obicei in mijlocul localitatii …si pe drumul dintre Brasov si Sighisoara am observat multe astfel de fortificatii, care din pacate cred ca nu sunt suficient promovate si ar merita 🙂 plus ca peisajul in zona este absolut superb!

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Din ce văd pe blogul tău, chiar a fost frumos 🙂 La un moment dat tot ajung eu la Viscri şi pe la fortificaţiile alea faine! În Sighişoara n-am mai ajuns de muuult, dar excursia asta a însemnat un început bun, sper să urmeze şi altele prin zonă.

   Reply
 2. Radu Diaconu

  Draga Adriana, nu este traditie. Sasii, la venirea lor pe aceste meleaguri, au realizat rapid ca au nevoie de aparare. Si atunci fie au inconjurat biserica cu o cetate – Cisnadioara este cea mai veche, dar foarte frumoasa, Prejmer cazul cel mai dezvoltat si mai puternic, o fortificatie taraneasca aproape inexpugnabila, cu ziduri groase, guri de aruncare a lichidelor si gauri de tragere pentru puscasi, sant de apa, azi disparut, si barbacana – fie au fortificat biserica si apoi au aduagat sau nu ziduri, cazul cel mai frumos fiind Biertan.
  De la Est la Vest se succed mai multe tipuri de biserici fortificate, faceti-va timp si iesiti din drumul national si vizitati-le pe cele mai izolate, sunt unele extrem de frumoase.
  La fel de frumoase sunt satele , construite planimetric; sasii au trait de la bun inceput in “tovarasii” – grupuri de familii- si au impartit pamantul si edificat casele dupa reguli stricte.
  Foarte spectaculoase sunt Mosna – comuna saseasca cu bresle, a rivalizat cu Mediasul – , Viscri, Axente Sever – in dialectul sasec Frauendorf, adica satul femeilor – si Bazna.
  Orasele unde sasi au locuit nu cred ca mai au nevoie de prezentare, mie personal imi plac Sighisoara, Sibiu si Medias, ultimul are niste fortificatii putin cunoscute dar foarte frumoase.
  Din pacate plecarea sasilor a facut ca multe biserici sa fie abandonate ani de zile si chiar sa fie pradate de hoti de obiecte de arta.
  Andra, mare pacat ca nu ati vizitat Cisnadioara, fortificatia se afla acolo pe un deal, e ceva de urcat, dar peisajele fac toti banii, nu mai zic de bazilica in stil romanic – 1186! – unica in Romania, cu un foarte spectaculos portal vestic.
  Sibiul, orasul studentiei mele, are tot felul de hidden gems. Va invit sa il bateti la pas, nu doar prin centru, ci pe toate stradutele, veti avea ce descoperi.

  Reply
 3. Radu Diaconu

  PS Daca vreti adrenalina, urcati in turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu, aia da urcare cu vertijuri. Numai la Pamplona am mai avut asemenea senzatii, cand am mers pe traseul fortificatiilor.
  Bonus: concerte de orga, aflati cand se tin si mergeti la unul, este absolut superba acustica unei biserici vechi de 500 de ani.
  Bonus 2: piata din jurul Bisericii Evanghelice a servit drept platou de filmare pentru scene din filmul Amen al lui Costas Gavras!

  Reply
 4. Radu Diaconu

  Si daca tot veti merge de la Brasov la Sighisoara, opriti prin satele dintre cele doua orase, in special la Saschiz – Keist in saseste, Keisd in germana – unde veti gasi o biserica fortificata superba, dominata de un donjon copie dupa donjonul-turn ceas al Sighisoarei. Si, daca aveti picioare, urcati pe deal, la fortificatia taraneasca, peisajul este superb!
  La fel de faina este si cetatea Rupea – Reps – ca si localitatea Feldioara, care a fost fondata de cavalerii teutoni si unde ostile lui Petru Rares au zdrobit o armata a Habsburgilor la 1529.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.