Catedrala Evanghelică din Sibiu şi turnul care mi-a pus capac

Ei bine, da, s-a întâmplat şi asta. După ani în care am vânat cu entuziasm neliniştit cele mai înalte puncte de panoramă, indiferent că a fost vorba de biserici, turnuri sau grădini suspendate, acum mi-a fost teamă să urc la înălţime, mai exact în turnul catedralei Evanghelice din Sibiu.

catedrala-evanghelica-sibiu-renovataMotivul? Îl vedeţi mai jos. Treptele firave şi clătinânde care duceau spre turn nu mi-au inspirat deloc încredere, deşi visam să urc aici încă de la vizita de acum doi ani din Sibiu, când clădirea era în renovare. Am mai urcat pe scări fioroase în aparenţă, cel puţin pentru o persoană cu rău de înălţime, dar acum n-am reuşit nicicum să mă mobilizez. Hăul care se căsca sub trepte şi lipsa unor etaje intermediare m-a făcut să dau înapoi din faţa unei experienţe pe care mi-o doream tare-tare.

catedrala-evanghelica-sibiu-urcare-in-turn

Am mai avut o ezitare la Praga, unde scările de la Turnul Petrin mi s-a părut înspăimântător de depărtate şi înguste, însă am trecut peste ea şi m-am căţărat până în vârf cu inima cât un purice. Acum n-a mai mers.

Aşteptându-mi colegele mai curajoase la baza scărilor, am văzut şi alţi turişti care vin, se uită, fac ochii mari, apoi pleacă fără nicio ezitare. Chiar sunt curioasă care e raportul dintre cei care urcă şi cei care nu 😀

Preţul unui bilet pentru o vizită combinată biserică + turn a fost de 8 lei. Catedrala Evanghelică are un interior maiestuos, gotic, cu ogive arcuite elegant pe tavan. Turla semeaţă înaltă de peste 70 de metri şi acoperişurile îmbrăcate în ţiglă colorată sunt vizibile de departe, fiind un bun punct de reper pentru centrul oraşului. Am vizitat şi galeria cu lespezi funerare, interesant decorate. După ce am mai căscat ochii prin biserică, am ieşit pe străzile pline de zumzet şi lumină.

Ieşind în Piaţa Mică, nu am putut să nu observ cele 3 maşinuţe de-o şchioapă, aliniate în soare, făcând reclamă la restaurante. Îmi amintesc că acum doi ani era una singură, cea roşie, deci se pare că această metoda de promovare are succes, de s-au înmulţit aşa.

sibiu-piata-mica-masini

Cu siguranţă că data viitoare când voi ajunge prin Sibiu voi mai face o încercare de a urca în turnul buclucaş. Poate până atunci se mai amenajează un pic scările şi pentru turiştii mai prudenţi 😀

9 thoughts on “Catedrala Evanghelică din Sibiu şi turnul care mi-a pus capac

 1. Adriana

  Tocmai ce am urcat si eu in turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu si da, este o provocare sa urci pana sus, insa privelistea asupra orasului este absolut superba! Asa ca sper ca data viitoare sa ajungi si tu pana in turn ca sa te bucuri de aceasta priveliste 🙂

  Reply
 2. Radu Diaconu

  Nu esti singura chicken feet, si eu am dat inapoi, dar exista alternativa Turnul Sfatului:)

  Reply
 3. AdrianS

  Urcușul a fost simplu. La coborâre am crezut că fac atac de panică. Atât din pricina hăului dimprejur cât și a mâinii curente / balustradei care mi se părea foarte scundă…

  Senzația este una de cădere în gol. Straniu vertij. 🙂

  Reply
 4. Oana Rada

  3.08.2023 Astazi mi-a pus capac acest turn. Scarile sunt tot acolo, in acelasi fel. Etajul intermediar e foarte sus, dupa vreo cateva seturi de scari (4 sigur). Am urcat primul set de scari si baiatul de 11 ani si pe al doilea. Incepusem un atac de panica doar cand l-am vazut pe a doua platforma de odihna. De coborat am zis ca acolo raman, pustiul a coborat in sarituri, fara frica ????. Sotul si baiatul de 15 ani nu au urcat. Un cuplu nu a urcat, o familie cu 2 copii, la fel ca noi, a urcat super rapid. ???? Probabil la fiecare vizita o sa mai urc cate un set de scari pana ajung sus ????

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.