Praga văzută de la înălţime: top 7 panorame

Dacă îţi plac priveliştile de la înălţime, Praga va fi cu siguranţă pe gustul tău! Eu m-am îndrăgostit de acest oraş tocmai pentru că poate fi admirat în întregime, ca şi cum ai privi un puzzle uriaş aranjat perfect. Aşa că m-am căţărat prin o mulţime de turnuri în căutarea celei mai frumoase panorame asupra oraşului.

Aşadar, unde poţi vedea Praga de sus? Uite un top cu 7 locuri din care capitala Cehiei ţi se arată în toată splendoarea:

1. Vederea din turnul catedralei Sfântul Vitus este, după părerea mea, cea mai impresionantă, fiind încadrată şi de părţi din superba construcţie gotică, inclusiv de un cocoş simpatic! Intrarea costă 150 coroane, iar în bilet este inclus accesul în turn şi un suvenir: o monedă aurie. Pentru a ajunge în vârf, trebuie să urcaţi o scară în spirală care parcă nu se mai termină. Însă merită să treceţi de cele 287 trepte pentru a ajunge sus, la o înălţime de 96,65 de metri, de unde aveţi o perspectivă generoasă asupra oraşului, de 360 de grade.

panorama-praga-din-catedrala-sf-vitus podul-carol-din-turnul-sf-vitus

vedere-din-catedrala-sf-vitus panorama-praga-de-la-catedrala-sf-vitus panorama-din-turn-catedrala-sf-vitus catedrala-sf-vitus cocosul-din-catedrala-sf-vitus castelul-din-praga-si-catedrala-sf-vitus

2. Turnul de televiziune Zizkov face notă discordantă cu clădirile vechi şi turlele oraşului, aducând o notă de high-tech în linia cuminte a orizontului. Deşi este considerat una dintre cele mai urâte clădiri din lume, mie mi s-a părut impresionant şi deloc respingător. După ce plăteşti 180 de coroane urci cu liftul la etajul… 4. Nu vă lăsaţi intimidaţi de aparenţe, etajul 4 se află la înălţimea de 216 metri, de unde Praga se vede până hăt departe, cu cartierele de blocuri şi tot tacâmul.

Chestiile mici şi negre de pe turn sunt nişte copii care se târăsc, adică un grup de statui aparţinând artistului ceh David Cerny (pentru a admira copiii mai de aproape sau ca să vă pozaţi cu ei, mergeţi pe insula Kampa, unde găsiţi 3 astfel de statui). Arată un pic creepy, iar în combinaţie cu turnul modern creează o imagine ce pare din altă lume. A, v-am spus că exact în spatele turnului Zizkov se află un cimitir? 😀

turnul-tv-zizkov-praga turnul-zizkov-praga vedere-din-turnul-tv-zizkov-praga. vedere-din-turnul-zizkov-praga etajul-patru-turnul-zizkov-praga zizkov-praga babies-on-zizkov-tower-prague

3. În cazul în care nu vreţi să vă deplasaţi prea mult din centru pentru a admira Praga de la înălţime, turnul Primăriei vechi este perfect pentru a avea o perspectivă completă asupra pieţei oraşului, cu acoperişurile cochete şi turiştii mişunând în toate direcţiile. Preţul unui bilet este de 110 coroane.

tyn-vedere-din-turnul-primariei-vechi-praga piata-vedere-din-turnul-primariei-vechi-praga. vedere-din-turnul-primariei-vechi-praga turnul-primariei-vechi-praga-panorama

4. Dacă nu aveţi chef să daţi bani pentru a vedea Praga de sus, există şi variante free: parcul Letna (Letenske sady) este una dintre ele. Pe soclul unde acum tronează un metronom uriaş, în perioada 1955-1962 s-a aflat statuia lui Stalin, dărâmată ulterior. De la metronom aveţi o privelişte plăcută şi… gratuită asupra oraşului, iar parcul întins şi verde, cu pajişti imense, este minunat pentru relaxare într-o după-amiază leneşă. Pavilionul Hanavsky aduce un plus de eleganţă parcului, oferind şi el un punct plăcut de panoramă.

podurile-praga-vazute-din-parcul-letna vedere-spre-praga-din-parcul-letna. metronomul-praga

5. Puteţi admira Praga gratis şi de pe platformele de la Castel, îmbrăţişate de grădini şi viţă de vie.

vedere-spre-praga-de-la-castel vedere-spre-orasul-praga-de-la-castel praga-castel castelul-din-praga-vedere

6. Turnul Petrin aduce un pic cu Turnul Eiffel ca structură, însă este mai mic. Dacă aveţi rău de înălţime, înfruntaţi-vă teama şi urcaţi pe scări 😀 Senzaţiile tari sunt garantate! Treptele sunt dispuse în spirală, în exteriorul turnului, iar pe parcurs ce urcaţi vedeţi cum lumea de jos devine tot mai mică. Asta dacă aveţi curaj să desprindeţi privirea de trepte. După ce am cumpărat biletul şi am urcat un pic, am vrut să renunţ, pentru că deja mi se înmuiaseră picioarele de frică. Însă am strâns din dinţi şi am urcat până în vârf, unde de-abia am avut curaj să privesc în jos, dar am tras câteva fotografii. Priveliştea e drăguţă, dar totul se vede foarte mic. Biletul de acces costă 120 de coroane.

turnul-petrin-praga vedere-din-turnul-petrin-praga vedere-spre-castel-din-turnul-petrin-praga

7. Dancing House sau „Fred and Ginger” are o arhitectură dinamică, unduitoare, simbolizând un cuplu care dansează (asta a fost intenţia, cel puţin). Clădirea e simpatică, dar priveliştea nu e breathtaking, aşa că nu pierdeţi nimic dacă admiraţi construcţia doar din afară. În cazul în care totuşi vreţi să urcaţi, trebuie să ştiţi că preţul biletului este de 190 coroane, fiind inclus accesul pe terasă şi la o expoziţie de machete şi una de artă contemporană (care mie nu mi-a spus prea multe…). În schimb, mi-au plăcut terasa cu multe oglinzi şi structura de metal în formă de sferă de pe acoperiş.

casa-care-danseaza-praga dancing-house-praga casa-care-danseaza-terasa-praga acoperis-dancing-house-fred-and-ginger-praga acoperis-dancing-house expozitie-praga-dancing-house vedere-din-dancing-house-praga.

*preţurile sunt valabile pentru adulţi, fără reduceri incluse

13 thoughts on “Praga văzută de la înălţime: top 7 panorame

 1. Raluca

  Asta-i articolul meu preferat, despre Praga, de pana acum. 😀
  Mi-a placut la nebunie sa vad Praga de sus, din anumite locuri si sa ma bucur de priveliste.. Cel mai mult mi-a placut pe dealul Petrin, mai ales ca am urcat pe jos, prin padure, fapt care a facut sa apreciem mai mult ceea ce ni se ofera…gratuit.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   E tare plăcută zona Petrin, aşa verde-verde 🙂 Noi am fost în weekend şi era destul de aglomerat, cred că în timpul săptămânii este mai linişte. Aş fi vrut să intru şi la sala oglinzilor, era tot pe-acolo, dar la ce coadă era….

   Reply
 2. Bia

  Cum mi se pare de la o vreme, ca nu mai am timp de nimic și peste tot ce iubeam in blogosfera trec ca Voda prin loboda :(( acum ca te-am vizitat virtual simt ca am de recuperat atatea de zici ca azi ti-am descoperit blogul. Poate ca e un moment bun sa-ti spun ca il gasesc extrem de atragator 🙂 Dragoste la a doua vedere, vorba aia :))

  Recuperam, recuperam :*

  Reply
 3. O Oană

  Când am fost în Praga în 2009 am văzut orașul mai mult de jos decât de sus. Și acum, când văd pozele tale, parcă-mi pare rău că n-am urcat în turn la Sfântul Vitus. Dar, dacă-mi aduc bine aminte, parcă erau schele pe catedrală, parcă era în reparații…

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Şi acum erau nişte schele, probabil că încă se lucrează, dar se poate vizita. Am înţeles că mai e o bucată în lucru din complexul de clădiri aparţinând castelului.
   Poate data viitoare 😉 Sunt nişte privelişti superbe!

   Reply
 4. Pingback: 25 de locuri de văzut în Praga | Zâmbet şi sănătate

 5. Cristina P

  Si eu tb sa scriu ceva asemanator despre Bratislava 🙂 sunt si acolo o groaza de locuri e vazut orasul de sus. Misto art despre Praga 🙂 Maybe, maybe next year.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Nu ştiu prea multe despre Bratislava, dar dacă are panorame atunci e de trecut pe listă 😀 Bănuiesc că e un oraş nu foarte turistic, mai mic şi liniştit, ca Varşovia 🙂

   Reply
 6. MissA

  Of Praga… Frumoasa Praga… A ajuns un must see Praga (cel putin la mine). Preferatele mele sunt Praga, Budapesta si Londra. Trebuie neaparat sa ajung si la Praga cat mai curand. Frumos articolul, mi-ai starnit cheful de duca 🙂

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Din Budapesta n-am văzut nicio panoramă, am stat foarte puţin, iar la Londra încă n-am ajuns. Mi-au mai plăcut mult priveliştile din Roma 🙂
   Perfect, până una-alta putem să ne facem planuri de vacanţă 😉

   Reply
 7. MissA

  Sunt aproape sigura ca atunci cand vei vedea Budapesta de pe dealul Gellert sau Londra din roata, o sa ai acelasi sentiment placut. Of… Planuri… Mai greu cu planurile la mine, dar sper sa reusesc, din vara incolo…

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Sunt faine şi vacanţele spontane, că nu îţi creezi prea mari aşteptări 🙂 În schimb, cele plănuite pot avea ceva avantaje financiare.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.