La Metoc, ceainăria unde timpul stă în loc

Metocul l-am descoperit demult, prin facultate, când ceainăriile încă nu erau pe val, iar în întreg Bucureştiul nu găseai decât vreo 3-4. Nu mai ştiu de unde am aflat de ea, dar mi s-a părut fascinant faptul că cineva s-a gândit să deschidă pentru oaspeţi grădina unei case vechi din cartierul Armenesc şi să creeze un spaţiu semi-sălbatic, unde te poţi refugia din faţa agitaţiei şi traficului.

la-metoc-gradina-ceai

Am revenit La Metoc după vreo câţiva ani în care n-am mai găsit drum spre grădina cu ceai şi bunătăţi. M-a primit cu aceeaşi linişte şi tihnă, chiar dacă în ziua respectivă fusese răsfăţată de ceva stropi de ploaie.

De data asta nu m-am mai rătăcit prin labirintul de străzi de-o şchioapă, ticsit cu clădiri vechi, curţi ascunse şi adevărate comori arhitecturale.

cladire-stil-maur-cartierul-armenesc cladire-stil-maur

Am ţinut drept pe strada Armand Călinescu, păşind cu atenţie pe carosabil, lângă şantier, apoi am cotit dreapta pe strada Popa Rusu, am trecut de biserica având acelaşi nume şi am ajuns la intersecţia cu strada Bocşa, unde se află Ceai la Metoc. Curtea este cuprinsă într-o îmbrăţişare strânsă de vegetaţie, iar tăbliţa cu numele locului se ghiceşte cu greu printre pletele verzi. Însă după ce dibuieşti ceainăria şi intri pe poarta ei, pătrunzi într-o altă dimensiune, a calmului, unde timpul se opreşte alături de tine la masă.

la-metoc-ceai

La Metoc e ca şi cum ai merge în vizită acasă la bunici. În curte e multă vegetaţie, iar printre tufe şi copăcei sunt răsfirate câteva scaune, băncuţe şi mese din nuiele fragede împletite. Găseşti locuri doar afară, în grădina cu smochini, vişini, salcâm şi alte verdeţuri parfumate, aşa că La Metoc se deschide doar vara şi când e vreme bună, iar în rest stă în hibernare.

ceai-la-metoc-bucuresti gradina-la-metoc

Aici găseşti ceaiuri din belşug: câteva zeci de sortimente, de toate felurile şi pentru toate gusturile, inclusiv reci. Dacă vrei ceva mai special, au şi ceaiuri cu îngheţată, ceaiul ca o bere şi chiar… bere. Plus prăjiturele de casă, şerbet şi alte dulciurele. E o plăcere să răsfoieşti meniul, deşi la câte goodies au, e cam greu să te decizi.

la metoc bunatati ceai-ca-o-bere-la-metoc la-metoc-ceaiuri ceai la metoc ceai rece la metoc

Atmosfera devine şi mai boemă pe seară, când începe să se întunece şi se aprind lumânările, pitite prin iarba deasă. Întregul spaţiu devine un paradis rupt de lume, iar liniştea ia încet în stăpânire cartierul.

ceainaria-la-metoc la-metoc

La Metoc face parte din acelaşi lanţ de Ceai la, alături de Cotroceni şi Vlaicu, alte două locuri de basm, unde e musai să poposiţi măcar o dată.

PS: Ceainăria se numeşte LA METOC, nu La Meţoc (Deh, diacriticele astea… dacă le-am folosi de fiecare dată, n-am mai avea dileme de genul). În caz că vă întrebaţi de unde până unde denumirea, aflaţi că „metoc” nu este un nume propriu, ci un substantiv comun şi înseamnă o mănăstire mică, subordonată administrativ uneia mai mari.

Ceai la Metoc

Adresă: str. Popa Rusu, nr. 21, Bucureşti (aproape de Biserica Armenească)

Facebook: facebook.com/ceailametoc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.