Băutură răcoritoare din iaurt şi condimente: Lassi

Zilele trecute, într-unul din rarele momente când zapam la TV, am peste un post culinar unde tocmai se prezenta o reţetă care mi-a atras atenţia. Părea uşor de făcut, răcoritoare, sănătoasă şi, din ce mi-am dat seama, gustoasă. Se numeşte lassi şi este o băutură cu origini indiene, pe bază de iaurt, înrudită cu ayran-ul.

bautura-racoritoare-iaurt-lassiPrin bucătărie am găsit toate ingredientele necesare, aşa că m-am apucat s-o prepar.

Ingrediente

 • iaurt
 • apă
 • turmeric (curcuma) pudră
 • cardamon pudră
 • chimen pudră
 • cuburi de gheaţă
 • puţină sare

Am amestecat iaurtul cu apa, pentru a-i da o consistenţă un pic mai lichidă, apoi am pus sarea şi condimentele. Pe scurt, despre mirodeniile de mai sus: turmericul este un praf galben, asemănător la miros cu ghimbirul, chimenul măcinat se întâlneşte mai ales în preparatele libaneze, iar aromatul cardamon dă un gust extrem de bun cafelei, ceaiului negru sau deserturilor.

Cantităţile rămân la latitudinea fiecăruia, în funcţie de cât de cremoasă/ lichidă vreţi să fie băutura şi cât de condimentată.

Am adăugat cuburile de gheaţă şi un pai colorat 🙂 Nişte gheaţă pisată ar fi mers mult mai bine, dar cum nu am blender, m-am adaptat şi am folosit cuburi.

lassi-iaurt-si-condimente

Pentru că îmi place să mai şi improvizez, am completat lassi-ul cu o linguriţă de mix de seminţe (in, susan, floarea-soarelui şi dovleac) şi o picătură de ulei de măsline. Am amestecat bine-bine până când s-au omogenizat mirodeniile, apoi l-am savurat ca gustare. Am fost uimită să constat că o combinaţie atât de simplă poate să aibă un gust aşa bun. În plus, are o culoare foarte plăcută, de un galben pai. Fiind o iubitoare a condimentelor, mi s-a părut o reţetă excelentă, pe care cu siguranţă o s-o mai prepar.

Pe lângă lassi în varianta sărată, există şi reţete dulci, iar cel mai celebru este mango lassi, cu pulpă de mango, care cred că merită de asemenea încercat.

10 thoughts on “Băutură răcoritoare din iaurt şi condimente: Lassi

 1. Dorothea

  Fain. :). Varianta sarata n-am incercat-o inca, dar cea cu mango pot sa spun ca e grozava – chiar daca se spune ca lassi-ul cu mango se departeaza de traditia indiana si e mai mult un produs pentru turisti.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Posibil să fie o adaptare, am citit că mai sunt multe alte variante derivate din cea tradiţională. Mie varianta asta sărată mi se pare mai uşor de făcut 🙂

   Reply
 2. Mihai

  kumin = chimion.
  Chiar daca semintele sunt asemanatoare, chimenul are alt gust. Traducerea celor de la bioportal este eronata.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Mulţumesc de precizare, acum am văzut că sunt două chestii diferite chimionul şi chimenul. Iar ca lucrurile să fie şi mai încurcate, arată cam la fel cu cele de fenicul :))

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.