Încearcă ceva nou!

Dacă intrăm într-un supermarket vedem rafturi pline cu ambalaje colorate, care de care mai îmbietoare, ce ne ispitesc să le cumpărăm. În ciuda iluziei de diversitate din marile magazine, meniul omului modern se limitează doar la câteva alimente, ascunse sub ambalaje colorate diferit, majoritatea asezonate cu potenţiatori de gust şi stabilizatori de aromă.

Varietatea hranei este într-adevăr mare, dar de cele mai multe ori ne oprim doar în faţa unor alimente pe care le considerăm gustoase, neglijând fructele şi legumele, de exemplu,  pe motiv că „nu au gust”. Însă şi gustul se educă, oricât de incredibil ar părea. Ne plac alimentele cu care ne-am obişnuit, pe care le consumăm des, dar şi cele care sunt promovate social sau cultural, cele pe care le percepem ca fiind „cool”.

tapioca-reteta-budinca

Ar fi absurd să ne forţăm să ne placă toate alimentele, dar a ne păstra mintea deschisă şi a mai încerca din când în când mâncăruri pe care nu le agreăm sau a experimenta gusturi noi poate fi revelator. 

Este posibil ca atunci când am mâncat în trecut un aliment acesta să nu fi fost bine preparat, pus în valoare, sau să fie alterat. Produsele exotice nu sunt singurele de încercat. Când aţi mâncat ultima dată ştevie, ţelină, leurdă, linte, năut, lobodă, corcoduşe, prune? Mai sunt persoane care se încăpăţânează să susţină că nu suportă un aliment de care nu s-au atins niciodată sau pe care l-au încercat acum foarte mult timp… Gusturile se schimbă, deci testaţi în permenenţă, nu plecaţi de la premisa „nu-mi place”.

Consumând în mod constant o hrană bogată în zahăr sau sare, cu aditivi alimentari, simţurile se alterează şi poftele noastre „o iau razna”, ca să zic aşa. Când reducem sau eliminăm din meniu elementele nocive, alimentele naturale capătă un gust mai intens. Un măr pe care înainte îl consideram fad va căpăta o aromă şi o dulceaţă deosebite.

Avem doar de câştigat dacă folosim mai des libertatea de a alege cu ce ne hrănim şi dacă profităm de adevărata diversitate din jurul nostru, mai ales de cea din rândul fructelor şi legumelor. Deci, ce mai aşteptaţi? Daţi o raită prin piaţă sau pe la un magazin cu bunătăţi!

One thought on “Încearcă ceva nou!

  1. Pingback: Pont: stand generos cu mirodenii la Mega Image « Zâmbet şi sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.