Black Friday şi mania cumpărăturilor

Servere picate, stocuri epuizate, cozi în mall-uri, îmbulzeală la super-oferte.

Cam asta se întâmplă acum, în timp ce scriu articolul ăsta. E Black Friday. De la magazinele de electronice şi de îmbrăcăminte, până la producătorii de cosmetice bio şi creatorii de handmade, toată lumea oferă reduceri masive, uriaşe, incredibile…

reduceri

freedigitalphotos.net

Lumea e înnebunită să vâneze preţuri cât mai bune, impulsionată de ideea că dacă nu profită acum, ofertele vor dispărea şi nu vor apuca să achiziţioneze produsul mult-visat. Uită însă că reduceri apar mai tot timpul, nu doar de sărbători, plus că atâtea site-uri oferă reduceri sau vouchere aproape permanent. Dacă magazinele îşi permit să reducă atât de mult şi atât de des preţurile, nu înseamnă că ceea ce plătim noi în mod obişnuit pentru un produs nu e valoarea sa reală, ci una exagerată?

Nu e nimic rău în a căuta să facem cumpărături la preţuri cât mai avantajoase la fel cum e absolut normal să avem nevoie de anumite lucruri, gen haine, telefon, laptop. Nu putem nega că pentru supravieţuire ne sunt necesare nişte obiecte pe care cumva trebuie să ni le procurăm. E trist însă când ele devin un scop în sine şi ajungem să cumpărăm tot felul de lucruri inutile.

Începem să credem că a deţine bunuri cât mai multe şi cât mai scumpe este egal cu a avea valoare, lăsându-ne amăgiţi  că dacă vom avea obiectul X vom fi mai frumoşi, mai iubiţi, mai fericiţi. De fapt, euforia achiziţionării unui lucru durează prea puţin şi ne dăm seama de asta, dar nu ne putem opri din a arunca timpul şi banii pe chestii nefolositoare, neglijând ceea ce ne poate aduce cu adevărat împlinirea: prietenii, oamenii dragi, familia, pasiunile, a face bine.

Personal, nu sunt atât împotriva consumului, cât mai degrabă împotriva risipei şi a cumpărării de lucruri inutile, pe care nu le folosim, dar care zac în casele noastre, sufocându-ne existenţa. Un consum responsabil – proporţional cu nevoile noastre adevărate, nu momit de reclame sciplicioase şi ipocrite – ne uşurează viaţa şi ne lasă spaţiu să trăim.

Înainte să cumpărăm orice obiect, la reducere sau nu, să ne întrebăm:

Am nevoie cu adevărat de lucrul ăsta?

Sau e doar un moft ademenit de dorinţa de a deţine cât mai multe, în ideea că doar aşa suntem valoroşi ca oameni?

Sâmbătă, 24 noiembrie 2012, în toată lumea are loc Buy Nothing Day (Ziua fără Cumpărături), o acţiune care vine să conteste Black Friday, protestând împotriva consumerismului şi a goanei după cumpărături.

bazar cu lucruri gratisÎn mai multe oraşe din ţară se organizează Bazaruri cu Lucruri Gratis, unde fiecare poate aduce obiecte pe care nu le mai foloseşte şi lua gratis orice lucru de care are nevoie. Aceste evenimente nu presupun bani, schimburi, negocieri, ci pur şi simplu o punere în comun a unor bunuri şi servicii, cu scopul de a întări comunitatea locală.

Produse în stare de funcţionare, servicii, bună dispoziţie, discuţii, prietenie, jocuri şi orice alte lucruri care pot fi împărtăşite într-o comunitate” – asta găsim la un târg de lucruri gratuite.

În Bucureşti, Ziua fără Cumpărături are loc sâmbătă, 24 noiembrie, între orele 12-17 la Casa Carol 53 – bulevardul Carol I, nr 53.

Despre acest eveniment şi despre altele din ţară, mai multe informaţii aici:

Detalii pe lucrurigratis.com.

Chiar dacă e gratis, înainte de a lua un obiect, gândiţi-vă dacă aveţi nevoie cu adevărat de el.

Altfel, dacă îl luaţi şi zace degeaba acasă în debara, nu aţi rezolvat nimic 😉

——

PS: Vă recomand două cărţi despre cumpărături şi gestionarea lucrurilor:

cum sa cumperi sanatosCum să cumperi sănătos – April Lane Benson

M-am amuzat teribil citind aventurile lui Becky din seria „La cumpărături”, în care o tipă simpatică intră în tot felul de belele din cauza pasiunii pentru shoppingul excesiv. Însă dincolo de distracţia şi peripeţiile acesteia, din carte se desprinde o realitate tristă şi tot mai des întâlnită: cumpăratul compulsiv. Din păcate, dependenţa de cumpărături este banalizată, percepută ca fiind „cool” sau considerată chiar hilară, imagine întreţinută şi încurajată indirect cam de toţi agenţii economici. Citeşte mai mult…

N-am-nimic-de-imbracatN-am nimic de îmbrăcat! – Judie Taggart, Jakie Walter

Câte dintre noi n-am exclamat exasperate, după lungi căutări în dulap, „N-am nimic de îmbrăcat!”? Judie Taggart şi Jakie Walter au alcătuit un ghid pentru a pune capăt haosului din garderobă, pentru a cumpăra şi a organiza hainele, astfel încât îmbrăcămintea să ne reprezinte pe fiecare dintre noi. În plus, cele două „modiste” simpatice oferă din belşug sfaturi şi despre cum să ne alegem hainele care ne avantajează. Citeşte mai mult…

—–

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe Facebook 😉

—–

0 thoughts on “Black Friday şi mania cumpărăturilor

  1. Dr.Cris

    Ah, de cand asteptam un astfel de articol. Si se plange lumea ca n-are bani…dar serverele au cazut, magazinele au fost pline …de oameni, si goale de produse dupa scurt timp… mi-ar placea sa nu se mai planga lumea de lipsa de bani, sau sa se opreasca din cumparaturile astea inutile. Oricum ai pus punctul pe I. Bravo.

    Reply
  2. Giulia

    eu mi-am luat 2 carti :D, nu cu foarte mult mai ieftine decat joi, dar tocmai am primit amenda de la ratb, deci am o scuza 😀

    Reply
  3. Oana

    Si eu imi doream laptop, dar nu a fost sa fie. Oricum mi s-au parut nesimtiti cei de la eMag asa ca le-am multumit ca m-au ajutat cu economisirea :).

    Reply
  4. slowaholic

    După ultimele zile, în care am fost pur și simplu agresată de campaniile pentru Black Friday și în special după ziua de azi, când am fost blocată într-un trafic INFERNAL tot din cauza acestei Black Friday, URĂSC Black Friday. Or fi prețurile mici, dar este prea multă nebunie și pun pariu că dintre chestiile cumpărate doar un procent infim reprezintă lucruri de care oamenii respectivi chiar au nevoie.

    Reply
    1. Andra :)

      Am mai auzit şi de alte locuri unde au loc schimburi sau freeshopuri, nu neapărat cu ocazia Black Friday. E fain că există alternative 🙂

      Reply
  5. Pingback: 3 luni de Bazar cu Lucruri Gratis, in presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.