Despre Băcănia Veche am tot vrut să povestesc, dar am amânat mereu. Iată că a venit în sfârşit momentul, pentru că sâmbătă am fost aici la o degustare de chutney şi marmelade, un bun pretext pentru a mai căsca ochii şi papilele la bunătăţile frumos aranjate în rafturi.
Personajele principale au fost, aşa cum ziceam, chutney-urile, un fel de sosuri mai groase, făcute dintr-un amestec de fructe, legume, mirodenii, oţet şi zahăr, cu gust dulce-acrişor, care merg de minune cu mezeluri sau cârnaţi, dar nu numai. Mie mi se par asemănătoare cu zacusca, deşi am înţeles că există şi unele diferenţe, ce ţin de preparare, ingrediente şi consistenţă.
Preferatul meu a fost chutney-ul cu roşii, ceapă şi busuioc, luat acasă pentru a fi savurat pe-ndelete, în compania unor cârnaţi picanţi. Tot pentru acasă am confiscat şi o brownie cremoasă, potrivit de dulce, cu gust îndrăzneţ de cacao. Cea mai bună ever! Marmeladele şi dulceţurile nu sunt pasiunea mea, mănânc foarte rar, aşa că am gustat doar un fel, în schimb m-am lăsat „topită” de crema de ciocolată cu alune, cu o textură de vis.
Mâncare cu gust, din ingrediente adevărate, multe legume şi condimente, reţete simple, dar savuroase, preparate cu plăcere – cam ăstea sunt principiile după care Marius Tudosiei, gazda Băcăniei, alege ingredientele şi produsele. Cu acelaşi drag împărtăşeşte şi altora din secretele pregătirii şi servirii delicateselor, alături de un entuziasm contagios.
Iar la Băcănie avem de unde alege când vine vorba de delicatese. Pentru asta stau la dispoziţie un frigider plin de cărnuri şi unul cu brânzeturi, plus câteva dulapuri înalte pline ochi cu tot felul de borcane, punguţe şi sticle purtătoare de bunătăţi.
Vinuri, pe alese:
Dacă treceţi de ele, va fi greu să rezistaţi ispitelor unei familii de plăcinte, tarte şi prăjituri care mai de care mai arătoase. Vă vine să credeţi că e o doamnă care frământă aluatul acolo, în faţa ta, live? 🙂
Mie mi-au făcut cu ochiul o grămadă de paste şi prafuri, dar mai ales un orez negru cu bob ciudat de lung pe care l-am pus pe lista de cumpărături pentru data viitoare. Plus nişte condimente mai deosebite care se cer analizate cât de curând. Am văzut câteva cărţi poştale mai speciale (cu bucate apetisante) pe care vreau să le studiez mai bine, că tot povesteam de bucuria de a trimite astfel de amintiri.
Am aruncat o privire şi la dulapul cu ceaiuri de la intrare, dar doar în trecere, pentru că la categoria asta am provizii pentru mult timp de-acum încolo.
Aşa că dacă vă găsiţi prin zonă sau aveţi poftă de ceva bun pe bune, Băcănia Veche vă aşteaptă cu mâncare adevărată 🙂
Băcănia Veche
Adresă: str. Barbu Văcărescu, nr.49 (aproape de Ştefan cel Mare), Bucureşti
Facebook: http://www.facebook.com/BacaniaVeche
Cum de nu stiam de ea pana acum??? Mersi!!
Cu drag! 🙂
Am citit multe despre ei, cand ajung in Bucuresti fac o vizita neaparat!!! sunt fanul lor pe fb, ultima data m-au dat gata cu niste prajiturele 🙂
Da, fac nişte tarte şi prăjituri tare bune 😉 Recomand Carrot Cake sau Brownies
Citesc fostre mult despre voi si va apreciez.Cu cea mai mare placere am sa va fac o vizita, cind am sa vin la varas in concediu , in Romania.
Vai Doamne, m-ai innebunit! 😉
Sper că te-am şi inspirat puţin 😉
Pingback: Festivalul Merelor la Băcănia Veche / 15 Decembrie 2012 « Zâmbet şi sănătate