Supele instant sau cum să-ţi baţi joc de mâncare

sareSupele instant au făcut parte din viaţa mea culinară pentru mult timp, mai ales în facultate, când lenea mă îndemna să fierb nişte apă şi să adaug prafurile, pentru a mă „delecta” cu o zeamă care, la momentul respectiv, mi se părea că are un gust acceptabil.

Acum vreo 2-3 ani, când am început să citesc mai cu atenţie etichetele produselor, am avut un şoc să descopăr cam în ce constă „supa” mea minune. Să exemplific (nu o să menţionez marca, oricum cam toate au aceleaşi ingrediente):

Ingrediente „preparat instant cu fidea şi gust de pui”:

Fidea 91,7%: făină de grâu, ulei vegetal, sare, potenţiator de aromă (glutamat monosodic), stabilizatori (polifosfat sodic, gumă xantan, difosfat tetrasodic, trifosfat pentasodic), usturoi pudră, corectori de aciditate (carbonat de potasiu, carbonat de sodiu, fosfat monosodic, fosfat disodic), emulgator (lecitină de soia), condiment (turmeric), antioxidanţi (butilhidroxianisol, butilhidroxitoluen).

Bază pentru mâncăruri 7%: sare, potenţiatori de aromă (glutamat monosodic, guanilat disodic, inozinat disodic), zahăr, legume deshidratate în proporţii variabile 0,3% (morcov, ceapă, arpagic, frunze de ţelină, frunze de pătrunjel, praz), arome, condimente (turmeric, piper negru), proteine hidrolizate de soia, coloranţi (caramel amoniacal, riboflavină), grăsime vegetală.

Ulei gătit 1,3%: ulei de floarea-soarelui prăjit cu ceapă, antioxidant (extract bogat în tocoferol), colorant (beta-caroten)

Observaţi ceva ciudat? Deşi pe ambalaj scrie „gust de pui”, puiul… lipseşte. Am putea spune că e vorba de un produs cu pui vegetarian :D, pentru că aroma e dată de potenţiatori şi nu de supă sau carne de pui. Legumele sunt în proporţie de nici măcar 1%, însă producătorii nu se sfiesc să reprezinte pe ambalaj câteva frunze de pătrunjel şi un început de morcov, ca şi cum chiar ar fi prezente acolo.

De multe din ingrediente n-am auzit niciodată şi nici nu pot măcar să le pronunţ denumirea. Pentru unele nici nu există studii cu privire la efectele lor asupra organismului. Însă nu trebuie să fii doctor în chimie sau biologie ca să-ţi dai seama că această înşiruire nu are nimic de-a face cu conceptul de „mâncare”, fiind o combinaţie artificială de substanţe mai mult sau mai puţin periculoase. Mineralele şi alte elemente esenţiale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona eficient nu se găsesc în acest amalgam de sare şi prafuri sintetice. E ca şi cum ţi-ai alimenta maşina cu apă şi noroi şi te-ai mira că nu merge.

Ce mi se pare trist şi în acelaşi timp periculos e că supele instant sunt marketate ca fiind ceva blând şi bun, care îţi aminteşte de bucătăria mamei, sau ceva cool, care poate fi mâncat pe fugă pe marginea biroului (la propriu), alături de colegii la fel de încântaţi. În realitate, acest cocktail de făină, sare, zahăr şi ulei, asezonat cu potenţiatori de aromă, îşi are locul mai degrabă într-un laborator decât într-o bucătărie obişnuită.

Pentru a pregăti o supă adevărată nu este nevoie de cine ştie ce calităţi de chef, ci doar de puţină bunăvoinţă şi respect. Pentru mâncare şi pentru propria persoană.

supa-crema-de-dovleac-aida-bistro-terasa.

——–

Sursă imagine

13 thoughts on “Supele instant sau cum să-ţi baţi joc de mâncare

  1. roberts

    asa este: noi (eu si fratii mei) am mancat supe dintr-astea cand mama era internata in spital iar tata asta stia sa faca. cateva zile le-am mancat, chiar cu oarecare placere, dar cand s-a intors mama acasa si a facut o ciorba adevarata….nu ne-a mai trebuit asa ceva:)) sunt ani de zile de-atunci dar never asemenea plicuri …

    Reply
  2. slowaholic

    Of, ce oroare! Nu ma dau in vant dupa supele astea, nu prea am mancat asa ceva pentru ca nu imi place gustul, parca ar fi medicament. Mi se pare ingrozitor ce contin. Otrava la plic. Atatia copii si tineri se intoxica zilnic cu asa ceva. 🙁
    Foarte bine ca scrii sa mai tragi un semnal de alarma. Din pacate atatea alte alimente sunt pline de chimicale si nenorociri. Poate scrii si despre altele, ca nu-i rau sa fie lumea mai atenta la ce consuma. 🙂

    Reply
    1. Andra :)

      O sa incerc sa mai scriu, eventual sa prezint si niste alternative mai ok 🙂
      Ce mi se pare frustrant e ca ingredientele astea sunt la vedere, pe ambalaj, doar ca multi nu se obosesc sa le citeasca si sa se documenteze putin cu privire la efectele lor…

      Reply
  3. Anne

    De-acord. Cred ca ti-am mai spus ca am facut si eu greseala de a manca supe instant cand eram la facultate, mai ales din comoditate, dar am invatat si eu ca e atat de simplu sa fac un bors (imi place acru-acru) sau o supa si bineinteles mult mai sanatos. Acum iau inclusiv legume din gradina parintilor mei, si zarzavat facut de ei, si astfel ma asigur ca am facut tot ce pot pentru corpul meu. 🙂
    P.S. : Glutamatul e principalul dusman!!!

    Reply
    1. Andra :)

      Da, cred ca multi studenti apeleaza, asa cum am facut si noi, la mancaruri de genul asta pentru ca li se pare mai usor, fara sa citeasca macar eticheta ca sa vada ce contin.
      Problema mare cu glutamatul e ca stimuleaza apetitul si da dependenta, de-asta e si asa folosit, din pacate 🙁

      Reply
  4. Gia Codrescu

    mie imi plac mult Noodles-i astia la punga :(( http://www.pretistet.ro/produse/alimentare/supe-instant/rollton-supa-fidea-cu-gust-de-vita-60gr.html -> dar cu mana pe inima spun ca ignor total pliculetul cu prafuri si cel cu uleiuri din pachete. Doar Noodles-ii sunt asa de buni! Si ma gandeam ca sunt si sanatosi… ca au doar faina si apa – au totusi si toate cele de mai sus, scrise la “fidea”? nu stiu pe ce te-ai uitat tu… daca au totusi, poate gasesc niste Noodles-i naturali si buni… 🙂

    Reply
    1. Andra :)

      Pe o punga de supa la plic m-am uitat, evident 😀

      Deci sa inteleg ca n-ai citit ce scrie pe eticheta, uite:
      http://www.jurnalul.ro/trup-minte-suflet/aroma-sintetica-de-vita-si-multa-sare-144448.htm
      La sfarsitul articolului sunt si ingredientele, fideaua are “făină de grâu c/s, ulei de palmier, apă, sare, potenţiator de gust şi aromă – glutamat monosodic E621, agent de îngroşare – gumă de guar E412, agent de afânare (bicarbonat de sodiu E500, carbonat de caliu E170), vitamine (B1, B2, B6, PP, acid folic)“.
      Dar cel mai bine verifici chiar tu, pe ambalajul de la produsul cumparat de tine.

      Da, sigur se gasesc si noodles mai buni 🙂

      Reply
  5. Irina

    In studentie n-am mancat supa instant, ci multe paste 😀 Insa plicuri din astea instant cu supa si inghetata mi-amintesc ca mancam pe la inceputul anilor 90,cand aparusera si la noi si era ceva nemaivazut,si nimeni nu stia pe atunci de E-uri, eram toti incantati de minunile care apar in alimentare si traim si noi ca occidentalii,in sfarsit :D. Dar tot singuri- ca-n familie, acasa la mama si la tata eram pe vremea aia- ne-am dat seama la un moment dat ca nu ne mai trebuie ,si tot nu stiam inca ca-s nesanatoase, doar ca nu i-a mai trebuit corpului.Ca si Vegeta si Delikat in supe.

    Reply
    1. Andra :)

      Da, vegeta si delikatul merg cam pe aceeasi idee, muuulta sare, faina si zahar, nimic hranitor. E bine ca mai sunt oameni care isi asculta corpul 🙂

      Reply
  6. AneMarie

    Nu sunt deloc o idee buna si este adevarat, multa lume nu le poate consuma din cauza gustului chimic pe care il au

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.