Statuia inedită din Gyor

Cea mai creativă statuie a Sf. Gheorghe am văzut-o în Gyor, un mic oraș din Ungaria, unde ne-am oprit să luăm prânzul într-o sâmbătă frumoasă de decembrie.

Pe drum spre restaurantul cu pricina am dat peste o statuie lunguiață, mai exact un domn stând pe o sferă. După șopârla de la picioarele sale am dedus că ar putea fi Sf. Gheorghe și balaurul pe care ar fi trebuit să-l învingă.

Ce mi-a plăcut e că în cazul de față sfântul e foarte meditativ, ba chiar fumează o țigară (!) La început am crezut că așa era statuia, însă apoi mi-am dat seama că cineva îi strecurase printre degete obiectul cu pricina. Oricum, a fost foarte inspirat, se potrivește de minune cu starea personajului. Un Sf. Gheorghe foarte relaxat, care-și strânge cuțitul în mână, dar nu e hotărât ce să facă. Oare merită să se obosească să omoare balaurul sau mai bine să-l lase să moară de la fumul țigării?

Nu am găsit multe detalii pe net despre statuie, ci doar mi s-a confirmat că e, într-adevăr, Sf. Gheorghe. Ce pot să zic, mie una mi-a făcut ziua mai bună și am toată admirația pentru artistul care a creat-o 🙂

Lăsând gluma la o parte, centrul orașului Gyor e foarte cochet, cu multe statui și monumente, dar și străduțe înguste. Cu siguranță merită mai mult de 2 ore de plimbat și admirat, cât am avut noi plătită parcarea.

Am dat o tură și pe la târgul de Crăciun și am tras concluzia că roata panoramică e la modă sezonul ăsta – am văzut-o în multe orașe, se pare că are succes.

Prânzul l-am luat la Restaurantul Szegedi Halászcsárda (același ca în Budapesta), unde din nou m-a impresionat mâncarea. Am ales pulpe de rață pe varză și o salată, iar ambele au fost tare bune.

Sper să revin în Gyor și să-l explorez pe îndelete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.