Schimbările în bine nu sunt confortabile

Acum câțiva ani, când mă antrenam pentru primul semimaraton, s-a întâmplat să am o zi mai dificilă la alergare. Cred că îmi propusesem să fac undeva la 17 km, distanță care atunci mi se părea fantastic de lungă și obositoare.

“Pfff, dacă la semimaraton e așa greu, înseamnă că la maraton…”

Pe scurt, mi se părea imposibil să termin vreodată un maraton.

Derulând filmul 7 ani mai târziu, 17 km mi se pare o distanță mai mult decât abordabilă, iar maratoane am alergat destule, pe plat și pe munte, cât să nu mă mai sperie cei 42 km.

Când te uiți la poze „Înainte/ După”, totul pare simplu, clar, limpede. Diferențele se văd cu ochiul liber (că altfel n-ar fi poze “Înainte/ După”), progresul e impresionant și te uimește.

În realitate, schimbarea nu e ca un filtru în Photoshop pe care îl aplici cu o atingere a degetelor. De fapt, și ca să faci retușuri în Photoshop ai nevoie de ceva dibăcie 🙂

Schimbarea e un proces, mai ales că presupune și lucrul la mindset. Uneori te rătăcești, mai faci un ocol neintenționat, mai descoperi “schelete” prăfuite în dulapul minții.

O schimbare spre (mai) bine nu o să se simtă mereu confortabil în timp ce se produce. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți. Ceea ce acum ți se pare dificil, poate chiar imposibil, într-o zi o să devină un obicei, un fapt neînsemnat, poate. Cum a ajuns pentru mine alergarea a 17 km.

Așa că scriu articolul ăsta ca să-mi/ să-ți zic:

Nu te descuraja dacă pașii spre schimbarea pe care o vrei pozitivă sunt plictisitori, neplăcuți sau chiar dureroși.

Ai luat o decizie și ai acționat spre transformare, iar asta e cel mai important. Schimbarea te va scoate oricum din zona de confort și îți va aduce (și) ceva bun. Etapa “uceniciei” îți va da poate lecții de umilință și neputință, dar pas cu pas va veni și încrederea. Într-o zi, vei privi în urmă și vei constata cu satisfacție cât de departe ai ajuns.

Tratează cu un pic de curiozitate procesul de schimbare în loc să te auto-acuzi că nu ești suficient de bun(ă). Trăiește cu bucurie momentele astea, căci ele te antrenează pentru viață.

Până la urmă, suntem mereu în schimbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.