Lista pentru stare de bine

Astăzi mi-am propus să scriu despre un instrument util când te confrunți cu tristețe, stres, indispoziție sau lipsă de productivitate. Este vorba despre o listă self-care, cu activități care îți fac plăcere și te ajută să-ți „restaurezi” starea de bine.

idei de relaxare

Așadar, când ești într-o dispoziție bună, ia-ți câteva minute să faci un brainstorming și să notezi câteva dintre activitățile care te bucură. De preferat să:

  • fie ușor de făcut
  • nu solicite multe resurse sau energie
  • aibă o conotație pozitivă (să nu încurajeze excesele sau comportamentele nocive)

Și nu, nu e musai să incluzi mersul la spa sau masaj, dacă acestea nu sunt pe placul tău.

De exemplu, pe lista mea am inclus:

  • Pregătit ceai la gaiwan
  • Sunat pe cineva drag
  • Colorat
  • Cusut
  • Planificat o vacanță
  • Manichiură acasă (nu-mi place să merg la salon)
  • Scotocit prin cutia cu amintiri și suveniruri
  • Scris liste cu lucruri drăguțe 🙂
  • Jucat Online Room Escape
  • Ascultat/ privit clipuri ASMR

Alte idei găsiți în articolele de aici și aici.

lykke carte

În momentele mai dificile, scoți lista și faci ceva din ce ai notat acolo. În felul ăsta, nu mai trebuie să te gândești atunci cum ai putea să-ți ridici moralul, ci ai deja gata recomandări personalizate pentru sufletul tău. Chiar dacă la prima vedere nu ai chef de nimic și ți-e greu să te mobilizezi, nu uita că “pofta vine mâncând” 😉

Nu uita că…

Aș vrea să atrag atenția asupra unui lucru: tristețea își are rolul ei. Exprimarea emoțiilor negative este un comportament sănătos, pentru că ne ajută să facem “curățenie” și să mergem mai departe. A da pur și simplu la o parte sentimentele neplăcute fără să ne uităm la cauza lor, în încercarea de a arăta mereu fericiți și în al nouălea cer, deși nu ne simțim așa, este periculos pe termen lung. Și asta pentru că strângem în noi prea multă nefericire, prea multă frustrare, care la un moment dat vor „exploda”.

În concluzie, e benefic să ne manifestăm emoțiile negative, dar și să facem ceva în sensul ăsta, după ce am conștientizat motivele lor.

Rolul listei pentru starea de bine nu este să calce în picioare sau să nege sentimentele negative, ci doar să le aline, ajutându-ne la „refacere”. În plus, o putem folosi și în alte contexte: când vrem o pauză plăcută, când avem nevoie de un moment de relaxare sau ca alternativă la un obicei nociv (de exemplu, în loc să ne repezim la o cutie cu bomboane sau la o țigară când suntem supărați).

Mi-ar plăcea să aud ideile voastre.

Ce ai inclus pe lista ta pentru stare de bine?

4 thoughts on “Lista pentru stare de bine

  1. Feli

    Buna,
    Eu as mai adauga la listă citirea articolelor de pe blogul tau. Chiar iti dau o stare de bine! 🙂
    Sa ai o zi placuta!

    Reply
  2. ImperfectWoman

    Cred ca si lista mea e destul de asemanatoare: sunat om drag, ascultat muzica romaneasca- Cat Music Live, mers la sala, inghetata- daca e vara sau ceai de tei daca e iarna, comedii faine, cautat destinatia urmatoare de vacanta (cu tot ce implica, vanat bilete ieftine de avion, cazare, etc), rasfoit bloguri dragi, o carte faina…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.