Prima mea experiență cu un gaiwan

Ce este un gaiwan? vă întrebați, probabil, dacă nu sunteți familiarizați cu acest recipient chinezesc, folosit la infuzarea ceaiului. Gaiwanul este format din trei părți: farfurioară, bol și capac, și joacă rolul principal în Gongfu, o metodă chinezească de preparare a ceaiului.

gaiwan

Am profitat de weekendul trecut ca să mă “joc” pentru prima dată cu un gaiwan. Unul alb, simplu, cu margini delicate – o adevărată bijuterie minimalistă (există și astfel de recipiente cu ornamente sau chiar transparente).

Gaiwanul este un fel de “ceainic în miniatură”, unde frunzele de ceai fac cunoștință cu apa caldă, creând infuzia/ ceaiul.

gaiwan ce este

Bun, dar nu e cam mic? Este, într-adevăr. Însă metoda de pregătire e un pic diferită față de cea cu care suntem noi, europenii, obișnuiți. Ceaiul la gaiwan este pregătit și servit… în tranșe. Pe scurt: 

  • Se toarnă apă caldă în recipientele goale și se clătesc ușor, apoi apa se aruncă.
  • Se pun frunzele de ceai în bol, se adaugă apă, după care aceasta se scurge (în acest fel, se spală frunzele).
  • Se toarnă apa peste frunzele de ceai din gaiwan. Recipientul se acoperă cu capacul, se învârte ușor, apoi după 1-2 minute se toarnă prima infuzie într-un ceainic. La rândul ei, aceasta se toarnă în alte boluri micuțe, de unde va fi servită.
  • Peste frunzele rămase în gaiwan se toarnă din nou apă, se lasă la infuzat, apoi se urmează aceiași pași ca mai sus.
  • Există mai multe moduri de a ține și a manevra gaiwanul și metode diverse de pregătire a infuziilor.

gaiwan cum se face ceaiul ceai la gaiwan

În cazul meu, pentru că mi-au lipsit anumite instrumente, am improvizat.

Nu am avut suportul/ tăvița care servește drept “spațiu de lucru” (o veți vedea în clipurile despre prepararea ceaiului la gaiwan).

Nu am avut mini-bolurile din care se servește ceaiul.

Nu am avut instrumentul de pus frunzele din pungă în gaiwan.

Și evident că nu am avut nici îndemânarea necesară manevrării gaiwanului.

Însă nu m-am descurajat. Am pus frunzele în gaiwan cu o linguriță obișnuită, în loc de bolurile micuțe de servit am folosit unul mai mare, de la un set, iar în loc de ceainic am apelat la o cană obișnuită.

Am folosit un ceai alb Mao Feng, cu frunze fragede și lunguiețe. Mai multe despre gaiwan puteți citi în , un gaiwan ca al meu găsiți , iar ceaiul e .

ceai alb mao feng dorotea

De ce mi-a plăcut să pregătesc ceaiul la gaiwan

Am avut emoții să nu scap gaiwanul și să-l sparg, așa că gesturile mele au fost lente și prudente. Am mai sărit peste etape, însă mi-a plăcut mult experiența asta și tot procesul de a pregăti ceaiul la gaiwan. Asta pentru că:

  • E o practică excelentă de mindfulness (că tot e la modă termenul), adică de a rămâne conectat în aici și acum și a nu zburda cu mintea prin meandrele viitorului sau trecutului. Simplul fapt de a încerca să țin bolul și capacul fără să le scap m-a făcut să fiu mai atentă la pregătirea ceaiului, pentru că mi-a pus la încercare abilitățile manuale. (Să mai zic că prima tură de ceai am vărsat-o aproape toată pe lângă? :))
  • Frunzele au suficient loc să se deschidă și să-și lase aroma cu generozitate. Plus că pot fi studiate în tihnă, de aproape, admirându-le forma înainte și după infuzare.
  • Capacul joacă rolul de infuzor și împiedică frunzele mari să cadă din gaiwan în recipientul în care este turnat ceaiul. Se sprijină perfect între farfurioară și bol, într-un echilibru care mie mi se pare extrem de elegant.
  • Pe măsură ce frunzele sunt infuzate, ceaiul rezultat are note diverse, așa că dintr-un singur sortiment de ceai m-am bucurat de gusturi ușor diferite. Ceaiul alb ales de mine este unul simplu, fără fructe sau condimente, însă a avut un gust dulceag, lejer.
  • Nu în ultimul rând, frunzele sunt ușor de scos și aruncat la final (nu se prind în nicio sită).

ceai in gaiwan ce este gaiwan

Recunosc, nu aș folosi gaiwanul în fiecare zi.

Parcă nu mă văd pregătind infuzia la gaiwan într-o pauză rapidă, când vreau doar să mă bucur de gustul cald și bun al unui ceai. În continuare voi apela (și) la plicurile de infuzat când îmi doresc să am parte de o porție rapidă de ceai, dar gaiwanul rămâne pentru mine un pretext pentru relaxare.

Nu sunt specialist, a fost prima dată când am pus mâna pe un gaiwan, deci dacă vreți să încercați și voi, lăsați-vă inspirați de oameni care știu ce fac 😀 Pe Youtube găsiți o grămadă de clipuri în care se explică pe îndelete pașii folosirii unui gaiwan. Am pus mai jos unul scurt. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.