10 întrebări pentru final de an

Deși în orice perioadă putem privi puțin în urmă pentru a ne realinia cu viața noastră, parcă suntem mai motivați să tragem linie la finalul unui an, ca să concluzionăm cum au fost pentru noi ultimele 12 luni.

De ce e bine să facem o „recapitulare” la final de an?

Pentru că astfel suntem mai aproape de o viață trăită cu intenție (intentional living), adică una în care trăim în conformitate cu valorile noastre și ne asumăm răspunderea pentru alegerile pe care le facem. Ne luăm viața în propriile mâini, cum s-ar spune.

10 întrebări pentru final de an

Așa devenim proactivi și conștienți că nu e suficient să ne dorim și să așteptăm să primim de-a gata, ci că este nevoie să facem noi înșine ceva pentru a obține ce vrem. Ne putem construi/ crea viața într-o mai mare măsură decât credem, dar asta nu se va întâmpla dacă doar ne plângem. De acord, nu putem controla totul, însă hai să ne concentrăm deocamdată pe ce putem face și s-ar putea ca restul să vină mai ușor 😉

Ca să iei zilnic decizii care să te ducă mai aproape de stilul de viață pe care ți-l dorești, poți începe de la a analiza ce s-a întâmplat anul trecut și să te gândești cum ți-ar plăcea să arate anul următor.

Cum?

Dacă ții un jurnal/ blog personal îți notezi zilnic câteva motive de recunoștință, probabil că îți va fi mai ușor să treci prin anul care e pe punctul de a se încheia. Altfel, te mai poți folosi de rețelele sociale, planificatorul tău, Google Calendar, de ce găsești prin telefon sau de… memorie.

Așa că ia-ți ceva de scris, fă-ți o cafea sau un ceai și răspunde pe-ndelete la următoarele întrebări, ca să-ți fie mai clar ce-i cu suflețelul tău la schimbul dintre ani:

5 întrebări despre anul care se încheie

  1. Ce mi-a adus bucurie în acest an? (scrie cât mai multe motive, mai mici și mai mari)
  2. Dacă aș putea, ce aș schimba la anul care se termină?
  3. Care a fost cea mai frumoasă zi din acest an? (motivează de ce și ce s-a întâmplat atunci)
  4. Care este sursa mea de mândrie nr. 1 din acest an?
  5. Dacă ar fi să aleg o singură fotografie pe care am făcut-o anul acesta, care ar fi și de ce?

5 întrebări pentru anul care începe

  1. Cum arată o zi ideală din viața mea?
  2. Cum vreau să mă simt anul viitor? (descrie cât mai detaliat, în cuvinte sau imagini, mirosuri, sunete etc.)
  3. Dacă ar trebui să aleg un singur cuvânt pentru a defini modul în care vreau să trăiesc anul viitor, care ar fi acela și de ce?
  4. Prin ce experiență vreau să trec neapărat anul ce vine?
  5. Ce ar trebui să fac ca să mă asigur că experiența de la pct. 4 se și întâmplă? (da, e timpul să planifici)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.