O bibliotecă de vis

Ce-ți spune numele „Emil Gârleanu”?

Eu îmi aminteam vag că a fost un scriitor studiat în clasele primare și cam atât. Însă de curând îl asociez cu un loc special din București: Biblioteca “Emil Gârleanu”, o filială a Bibliotecii Metropolitane.

I-am trecut pragul prima dată într-o după-amiază de joi, când atmosfera era destul de calmă și încă de la intrare m-a cucerit spațiul foarte luminos. Renovată de curând, Biblioteca “Emil Gârleanu” m-a întâmpinat cu un aspect proaspăt și primitor, de nici nu zici că ar fi o bibliotecă publică.

biblioteca emil garleanu bucuresti

Cărțile sunt puse în valoare de rafturile și pereții albi, decorați cu stickere inspirate. Am rezistat cu greu să nu împrumut nimic acum, însă știu că am o perioadă mai încărcată și deja un teanc de cărți acasă care își așteaptă rândul. 

biblioteca emil garleanu biblioteci bucuresti

Vă reamintesc că persoanele care au buletin de București pot împrumuta gratuit cărți de la oricare dintre filialele Bibliotecii Metropolitane, pe baza permisului, care și el e gratis. Deci nicio scuză să zici că e scump să citești 😛

Cei mici se bucură de un spațiu de joacă super, cu piese de lego, jucării, cărți și un perete senzorial deosebit, care a fost construit prin mobilizarea inițiată de Emilia. Recunosc, o parte dintre obiectele pentru copii m-au atras și pe mine, inclusiv spațiul rotund de lenevit, tapetat cu pernuțe și vegheat de un ditamai Garfield. Mi-a mai plăcut mult bucata cu Regulile casei, cred că e binevenită într-un astfel de loc.

loc de joaca bucuresti loc de joaca copii bucuresti

În spate am descoperit o sală pentru evenimente, unde se organizează periodic tot felul de întâlniri, ateliere și cluburi de lectură (urmăriți pagina de evenimente a Bibliotecii pentru noutăți) și un spațiu cu păpuși de teatru și costume. La asta chiar nu mă așteptam!

Ioana, inima și mintea biliotecii, a reușit să facă dintr-un simplu spațiu cu cărți un paradis pentru iubitorii de citit, dar și pentru comunitate.

La fel ca și pe “sora” ei, Biblioteca “Ion Creangă”, am descoperit Biblioteca “Emil Gârleanu” datorită Simonei (Mulțumeeesc!). Anul acesta, de curând, ea și-a donat ziua de naștere bibliotecii printr-o inițiativă cu suflet și sens: în loc de cadouri de ziua ei, le-a cerut prietenilor și cunoscuților să doneze o carte bibliotecii.  Lista a fost făcută în funcție de cerințele cititorilor adolescenți și tineri, care, vă vine să credeți sau nu, sunt și ei prezenți bibliotecă. Astfel, colecția bibliotecii “Emil Gârleanu” s-a îmbogățit cu titluri noi, actuale, pe care recunosc că de-abia aștept să le savurez!

Dincolo de sala principală de la intrare, unde se află majoritatea cărților, mi s-a dezvăluit un labirint de colțuri de lectură cozy, un pic retrase, pentru cei care vor să se afunde pe loc în lectură. Am apreciat atenția la detalii, mai ales potrivirea tematicii cu decorațiunile (am aflat că a fost tot mâna Ioanei).

biblioteca emil garleanu carti biblioteca emil garleanu biblioteca metropolitana

colt lectura biblioteca emil garleanu

biblioteca emil garleanu - bucuresti 2018 biblioteca emil garleanu spatiu lectura

Îmi propun să mă întorc cât de curând la bibliotecă, mai ales că e situată foarte central – aproape de Unirii, undeva prin spatele Bibliotecii Naționale. Vă invit și pe voi să-i explorați rafturile, sigur o să găsiți ceva pe placul vostru!

Biblioteca “Emil Gârleanu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.