Cetatea Belgrad – pe urmele unei alte panorame

Pe hartă, Cetatea Belgrad ocupă o suprafață deloc de neglijat, fiind înconjurată de Parcul Kalemegdan, un spațiu verde plin de surprize, așa cum aveam să constat mai apoi. Aflată pe un mal plin de verdeață, la confluența dintre Dunăre și Sava, cetatea Belgrad este considerată inima vechiului oraș și un must visit de către turiști.

Cetatea-Belgrad-vizita

Am “programat” vizita la cetate de dimineață, când orașul era deja treaz, cu claxoanele active. Am intrat prin partea dinspre Grădina Zoologică, inclusă și ea în complexul din zonă. Când am pătruns pe poartă, m-am găsit în fața unei suprafețe vaste, acoperită de iarbă și ceva arbori, în timp ce aerul era dominat de mirosul inconfundabil de tei. Partea de la poalele cetății e mai sălbatică, buruienile prosternându-se la zidurile bătrâne, alături de sistemele de ilminat care pun în valoare construcția pe timpul nopții. Cu toate astea, nici de aici nu lipsește o cișmea cu apă numai bună de băut, element întâlnit foarte des în Belgrad.

Cetatea-Belgrad-ziduri

Am urcat spre cetate și am dat de un colțișor paradisiac, îngrijit, cu flori și plante agățătoare, care ascund o bisericuță. Biserica ortodoxă Ruzica a servit drept depozit de armament, iar acest fapt este sugerat prin candelabrele împodobite cu… gloanțe și săbii.

de-vazut-in-Belgrad-Cetatea biserica Ruzica Cetatea Belgrad candelabru-biserica-ruzica

Priveliștea spre apă este superbă, iar zidurile crenelate din spatele bisericii mi-au trezit curiozitatea.

parcul-Kalemegdan-cetatea-belgrad

M-am avântat spre miezul ei, călcând cu grijă pe podurile și potecile cam șubrede, fără informații sau povești (cu excepția unui mesaj de atenționare cu privire la pericolele de accidentare :D). Aici am văzut pentru prima dată în Belgrad un grup organizat de turiști.

Cetatea Belgrad

Evident, partea mea preferată a fost zona de panoramă, cu zidul lat, unde Dunărea și Sava se scurg pașnice, mângâind malurile orașului și ostrovul verde. De aici am admirat și clădirile moderne din noul Belgrad. Porțiunea din jurul statuii Victor era în renovare, înconjurată de un gard, așa că am tras cu ochiul de la distanță. Monumentul Victor este simbolul orașului și a fost ridicat în anul 1928, pentru a sărbători victoriile sârbilor în războaiele balcanice de la începutul secolului XX.

Cetatea-Belgrad-panorama Cetatea-Belgrad-parc belgrad dunare si sava dunare-si-sava-Cetatea-Belgrad

statuia-victor-parcul-Kalemegdan

Clădirea cu acoperișul alb, în formă ciudată, e Muzeul de Artă Contemporană.

noul-belgrad

Am continuat plimbarea prin parcul Kalemegdan – curat, cu alei frumoase și multe bănci, plus ceva standuri cu gustări și suveniruri. Într-un colț al cetății se află Muzeul Militar, iar lângă el am descoperit o expoziție de dinozauri.

parcul-Kalemegdan muzeul-militar-belgrad

Intrarea în cetatea Belgrad și în parc este gratuită. Se plătește bilet doar la vizitarea unor obiective turistice, cum ar fi turnul cu ceas, Muzeul Militar etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.