Traseu turistic prin Belgrad

Ca să fac o mică sinteză a celor văzute în Belgrad, am ales să conturez un traseu cu câteva din obiectivele turistice mai importante. Nu le-am văzut în această ordine, însă am zis să le așez cumva astfel încât să aibă o continuitate.

traseu turistic belgrad

Punctul de plecare pentru acest tur virtual 🙂 este Trg Republike, una din piețele centrale ale orașului, în jurul căreia se ridică Teatrul Național și Muzeul Național. Mergând pe strada Dositejeva, aflată între muzeu și teatru, se deschide în față cartierul boem al orașului (zona Dorcol). Format dintr-o rețea de străzi dispuse perpendicular, într-o ordine umitoare, acest mini-cartier este înțesat de restaurante și cafenele chic, numai bune de lenevit și gustat ceva bun. Cu ajutorul prețios al lui Google, am aflat că zona a fost un centru comercial renumit în vremea ocupației turce a orașului, având un caracter multinațional.

cartierul-boem-belgrad

În apropiere se află Skadarlija, o stradă pietonală mărginită de terase, cu multe flori și verdeață. Pe clădiri sunt desenate mini-peisaje urbane, cu pomi și case, care amintesc de aspectul din alte epoci. La una dintre intrări există o plăcuță cu povestea străzii, în engleză (incredibil!), însă nu conține multe detalii sau chestii concrete, cu excepția faptului că pe-aici se plimbau altădată actori, poeți, pictori, scriitori etc.

Skadarlija strada-Skadarlija Skadarlija-belgrade Skadarlija-belgrad belgrad-Skadarlija Skadarlija-belgrad-terasa

Întorcându-ne spre centru, pe strada Decanska, în partea stângă se ridică Narodna skupstina, clădirea Parlamentului, în fața căreia am remarcat două statui ciudate: doi oameni luptându-se fiecare cu câte un cal. Îmi scapă semnificația acestui monument… Lupta cu birocrația, poate? 😀

palatul-parlamentului-belgrad palatul-parlamentului-belgrad-statuie

Mergând mai departe, pe bulevardul kralja Aleksandra, o nouă construcție măreață apare la orizont: biserica Sf. Marcu, completată de parcul Tasmajdan, unde la orele serii am văzut mulți oameni alergând sau făcând fitness la aparatele special amplasate.

parcul-Tasmajdan-belgrad parcul-Tasmajdan

De pe strada Prote Mateje ajungem într-un alt cartier fain, cu străzi ordonate și case pline de farmec. Pe str. Krunska, la numărul 51, se află Muzeul Tesla, un loc de vizitat pentru pasionații de fizică, mecanică, inventică și alte asemenea. În schimb, dacă în loc de tehnică pe pâine vrei o ceașcă de ceai, la câteva străzi mai încolo, pe strada Golsvordijeva, nr. 5, te întâmpină un mic magazin de ceaiuri – Kuća čaja. Poți servi un ceai la măsuța din interior sau poți lua pentru acasă.

După ce treci prin cartierul Vracar, te apropii de un alt obiectiv turistic important al orașului: catedrala Sf. Sava, cea mai mare biserică ortodoxă din lume, după volum. Sau cel puțin așa se laudă ei pe plăcuța din fața lăcașului de cult. Are o cupolă impresionantă, însă din păcate interiorul este în renovare, așa că pereții cenușii și numeroasele schele nu mi s-au părut prea spectaculoase.

biserica-sf-sava-belgrad interior biserica sf sava belgrad

Întorcându-ne spre centru, ne găsim într-un sens giratoriu uriaș și agitat (piața Slavija), de unde mergem pe Kralja Milana, una din arterele principale ale Belgradului. Aici am avut surpriza să dau peste un ditamai turnul, numit Beogradanka, a cărui siluetă neagră se remarcă imediat printre clădirile din jur.

Beogradanka

Urmează la rând Palatul vechi (Stari Dvor) și Palatul Nou – Palatul Prezidențial (Novi Dvor), având în spate parcul Pionirski, dincolo de care se vede acoperișul de la Parlament.

Un pic mai în față, pe partea stângă, în piața Terazije, am descoperit o clădire care mie mi-a plăcut mult datorită aspectului cochet și al acoperișului verde: Hotelul Moscova. În fața hotelului se află și o fântână, un loc popular de întâlnire pentru localnici.

hotel-moscova-belgrad

Încet-încet, ajungem și în centrul vechi, cu străduțele pitorești unde companiile și magazinele internaționale trăiesc în bună înțelegere cu terasele de tot felul și cu artiștii stradali. Pe aici am întâlnit și chelneri vorbitori de engleză, iar zona seamănă foarte bine cu alte centre vechi din Europa.

În capătul străzilor pietonale se deschide Parcul Kalemegdan, cu Cetatea Belgradului și Grădina Zoo, despre care am povestit într-un alt articol, aici.

dunare-si-sava-Cetatea-Belgrad

În afară de traseul de mai sus, mai rezervați-vă timp pentru:

Sper că scurta plimbare virtuală prin Belgrad a fost plăcută și că vă veți bucura de una reală, la fața locului 🙂

2 thoughts on “Traseu turistic prin Belgrad

  1. Bia

    Sper sa ajung si eu sa povestesc despre Belgrad anul acesta 🙂 Am mai petrecut si noi o zi si o noapte la intoarcerea din vacanta, după ce il văzusem tot pe fugă în urmă cu 6 ani.
    Ce vreau sa-ti spun este ca imensa Catedrală Sf. Sava nu are interiorul in renovare ci pur si simplu nu este terminată, se lucreaza la ea din 1935 si inca nu e gata, mai au de lucru o gramada la interior. Da, se lauda ca ar fi cea mai mare catedrala ortodoxa din Europa (dar nu cred ca au contabilizat Rusia cand au socotit) :)) Ei, cea din România va fi si mai mare, se aude 😀

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Serios? Bine-așa, n-au terminat-o, dar deja se consideră pe primul loc :)) Chiar mă mirasem să citesc că deține recordul la mărime, când sunt atâtea biserici imense. Eh, aia din București o să țină de urât Palatului Parlamentului 😛
      Abia aștept să-ți citesc impresiile despre zona Balcanilor, din pozele postate până acum arată încântător! Cine știe, poate la anul dăm și noi o tură pe-acolo, dacă tot e aproape 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.