Dacă atunci când cumpărăm alimente nu putem întotdeauna să alegem ce e mai bun, măcar când vine vorba de dulciuri cred că ar trebui să fim mai exigenţi. Adică dacă tot ne răsfăţăm, măcar să fie cu ceva de calitate. Am devenit mai curioasă şi atentă la ciocolată după ce am participat la un workshop despre acest minunat aliment, unde am gustat diferite sortimente Zotter, iar apoi am descoperit o grămadă de alte mărci interesante în magazine de produse naturale.
Cum mie îmi place ciocolata neagră, cu cât mai multă cacao, m-am gândit să vorbesc despre câteva din mărcile pe care le prefer când vine vorba de acest capriciu dulce. Preţul e puţin mai mare decât cele obşinuite, cei drept, însă merită: au un gust mai intens de cacao, o consistenţă mai dură, o aromă mai tranşantă. Nu refuz nici ciocolatele negre „de supermarket”, ca să zic aşa, dar parcă în ultima vreme am poftă să mă răsfăţ cu goodies speciale.
Cum arată o ciocolată neagră de calitate? Ar trebui să aibă ingrediente puţine, simple: masă de cacao, zahăr nerafinat, unt de cacao şi eventual seminţe, uleiuri, bucăţi de fructe sau condimente, în funcţie de gust. Dacă sunt din agricultură ecologică e şi mai bine, dar eu zic că nu e musai. Dacă sunt şi fair trade, un punct în plus. Mai multe despre cum alegi o ciocolată de calitate, aici.
Gata cu vorbăria, să trecem la recomandări 😀
Vivani cu chili
La primul contact, nu se simte nimic iute. După câteva secunde, gura este inundată de un gust picant, care amestecat cu amăruiul ciocolatei creează o senzaţie tare plăcută de cald. Sâmburii de chili sunt întregi şi se simt ca atare.
Ingrediente: masă de cacao, zahăr din trestie de zahăr, unt de cacao, chili. Cacao minim 70%
Preţ: aprox. 15 lei
Seed&Bean cu ghimbir şi mandarine
Ghimbirul se numără printre pasiunile mele, îmi place sub formă de ceai, în mâncăruri, dar şi în ciocolate. Dintre toate sortimentele din care am gustat (lavandă/ seminţe de dovleac şi ulei de cânepă/ mentă), cel cu ghimbir şi mandarine a fost cel mai pe gustul meu.
Ingrediente: masă de cacao, zahăr din trestie, unt de cacao, extract de vanilie, ulei de mandarine <1%, ghimbir <1%. Ingrediente provenite din agricultură ecologică.
Preţ: aprox. 15 lei
Green&Black’s cu vanilie
Îmi place mult ciocolata asta pentru că e cremoasă şi consistentă, cu o aromă foarte discretă de vanilie. Varianta cu cireşe e la fel de delicioasă, doar că are mai puţină cacao.
Ingrediente: masă de cacao, unt de cacao, pulbere de cacao degresată, zahăr de trestie nerafinat, extract de vanilie. Ingrediente provenite din agricultură ecologică. Conţinut minim de cacao 85%
Preţ: aprox. 15 lei
Tohi cu piper roz
Piperul roz intensifică aroma ciocolatei, rezultând un gust nebunatic. Cred că piper + cioco e una dintre cele mai senzuale combinaţii.
Ingrediente: masă de cacao, zahăr de trestie, unt de cacao, piper roz, vanilie. Cacao solidă 74%
Preţ: aprox. 11 lei
Organica Spirit of Tangiers cu portocală
Ce îmi place la această cioco sunt bucăţelele de portocală cristalizate care se simt intens şi învăluie cacaoa cu o aromă deosebită, fresh.
Ingrediente: masă de cacao, zahăr de trestie nerafinat, bucăţi de portocală 5%, pulbere de cacao, aromă naturală de portocală, lecitină din soia. Ingrediente provenite din agricultură ecologică. Conţinut minim de cacao 72%
Preţ: aprox.13 lei
Green Dream cu coacăze
Ingrediente: masă de cacao, zahăr brut din trestie de zahăr, pudră de cacao cu conţinut scăzut de grăsimi, coacăze 5%, emulsificator: lecitină de soia. Conţinut minim de cacao 72%
Preţ: aprox. 10 lei
Alte variante: lime/ afine
Plamil Dairy-Free Carob Confection
A fost prima ciocolată cu carob pe care au gustat-o şi am fost încântată de gustul ei, deosebit faţă de celelalte ciocolate cu cacao.
Ingrediente: unt de cacao, pudră de roşcove (carob) 40%, zahăr nerafinat
Preţ: aprox. 12 lei
PS: Lista e în actualizare.
Da! Ciocolata Lindt cu 90% cacao. Chiar daca este ‘de supermarket;, gustul de cacao este incredibil de intens. Ciocolata e ambalata ca o tableta fina, subtire intr-un fel de cutiuta ce imita metalul.
Dar cu adevarat cea mai buna ciocolata neagra mancata de mine vreodata este Valhrona. Am gasit-o intr-un aeroport si… a fost dragoste la prima degustare!
Ce tare, n-am observat-o până acum prin magazine, cu 90% cacao sună bine 🙂 O să caut mai atent.
Valhrona nu-mi amintesc să fi gustat, deci e de pus pe listă 😉 Mulţumim de recomandări!