E scump să mănânci sănătos?

Una dintre „scuzele” celor care preferă să mănânce prostii este că alimentele sănătoase sunt scumpe. Aşa să fie?

salata-de-naut-cu-valeriana

În primul rând, trebuie să ţinem cont de ce înţelegem prin a mânca sănătos. Mulţi merg pe ideea că a te hrăni astfel înseamnă pur şi simplu să înlocuieşti alimentele consumate în mod obişnuit cu altele la fel, doar că „eco”, adică mai scumpe şi în consecinţă ridică din umeri că nu îşi permit. Alimentele sănătoase sunt, în accepţiunea lor, un moft pentru cei care au bani de aruncat pe fereastră.

Nimic mai fals. A te hrăni sănătos nu se reduce la alegerea produselor bio, ci se referă în primul rând la a mânca alimente cât mai naturale, mai simple, în sensul de a evita semipreparatele, de a opta pentru produse fără conservanţi şi alte prostii, de a ne feri de excese de orice fel, dar mai ales de abundenţa celebră de sare, zahăr şi grăsimi, chiar şi în mâncărurile pe care le pregătim acasă. E nevoie de ceva mai mult interes, de informare pentru găsirea alternativelor, de preocupare, organizare şi mai ales de bunăvoinţă. Dar e un demers care cu siguranţă ne va aduce rezultate pozitive.

condimente-si-mirodenii-din-obor

În al doilea rând, în comparaţie cu a mânca nesănătos, a mânca sănătos e mai scump doar în aparenţă. Problemele provocate de alimentaţie ies la iveală de cele mai multe ori pe termen lung, poate de-asta nu le percepem ca atare. Alimentându-ne sănătos, răcelile devin mai rare şi mai superficiale, dispar durerile de cap, stomac sau greaţa, avem mai multă energie – vorbesc aici şi din proprie experienţă. O alimentaţie sănătoasă întăreşte organismul, previne afecţiunile, iar în anumite cazuri poate chiar şi vindeca.

Pate-uri, semipreparate, supe instant, doza zilnică de suc, micile gustări constând în chipsuri, dulciuri de proastă calitate – ne lăsăm seduşi de mirajul preţului şi preferăm să cumpărăm cantităţi industriale de hrană mediocră, fără a lua în calcul că multe dintre acestea sunt doar obişnuinţe, deci ne putem lipsi de ele. Soluţia? Să punem accentul pe calitate. Cu banii pe care îi dăm pe 10 prăjituri de proastă calitate ne putem lua, de exemplu, 3 mai bune.

Pe de altă parte, multe produse sănătoase sunt accesibile ca preţ: năutul, lintea, hrişca, cerealele integrale, fructele şi legumele locale, laptele, brânza. O idee bună este să vizităm mai des pieţele şi să cumpărăm produse locale, pe cât posibil.

piata-in-varsovia

Cred cu tărie că ne alocăm banii în funcţie de priorităţi, aşa că întotdeauna vom găsi resurse pentru ceva ce ni se pare important. Mulţi dintre cei care susţin că mâncarea sănătoasă este scumpă îşi permit totuşi să dea bani mulţi pe ţigări, de exemplu. Sau pe haine, parfumuri, cosmetice, bilete la film, telefoane, manichiură, tuns şi coafat la saloane cu pretenţii etc. Nu mă înţelegeţi greşit, nu spun că este rău să alocăm banii pentru hobby-urile noastre, pentru micile plăceri. Dimpotrivă, e de lăudat că avem grijă de noi, că ne respectăm şi ne iubim corpul, că vrem să arătăm cât mai îngrijit. Dar cum de pentru ele găsim resurse financiare?

Dacă vrem să ne hrănim sănătos, să facem din asta una dintre priorităţi şi cu siguranţă vom găsi bani!

12 thoughts on “E scump să mănânci sănătos?

  1. Iuliana

    Nu e deloc mai scump sa mananci sanatos, dar se pare ca pentru multi e mai incomod :)) E mai simplu sa prajesti cartofi decat sa faci o salata cu naut, de exemplu. Ca sa nu mai spun ca e mult mai usor sa cumperi orice gata facut, chiar daca nu stii nici ce contine, nici cum a fost prajit, decat sa aloci 15 minute sa faci ceva sanatos in propria bucatarie.
    Un articol foarte bun, Andra! 🙂

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Cred că sunt şi reţete care se pot pregăti destul de repede, poate nu atât de repede cât deschizi punga de chipsuri, dar totuşi 😀 Dacă oamenii ar fi un pic mai deschişi ar descoperi o grămadă de alternative sănătoase şi rapide.
      Mulţumesc, Iuliana! 😉

      Reply
  2. Maria-Camelia Niţă

    Intr-adevar! Trebuie sa deschidem larg ochii si sa privim cu mai multa luciditate. Personal, acum ceva timp ma numaram printre oamenii care nu acordau foarte multa atentie alimentatiei, dar cu timpul m-am redresat. Acum investesc cel mai mult in educatie (cumparand carti) si produse proaspete, cat mai sanatoase, pentru ca…sa fim onesti: mancarea aduce satisfactie, aduce multa placere, iar mesele pregatite cu grija si alimente de calitate sunt absolut delicioase! 🙂

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Nişte investiţii de viitor, cu siguranţă! 🙂 Într-adevăr, pe lângă a mânca, a pregăti masa poate fi o adevărată plăcere, mai ales dacă te simţi în largul tău în bucătărie. Sunt foarte de acord că şi alimentele sănătoase pot fi gustoase, dar din păcate multă lume are senzaţia că a mânca sănătos e plictisitor… 🙁

      Reply
  3. laura

    Cel mai costisitor e atunci cand ajungi la medic pt ca ai mancat nesanatos.Atunci incepe un lant intreg de cheltuieli:medicamente,uneori chiar si tratamente care dureaza toata viata,in functie de boala.Si asta e doar partea financiara.Cat despre starea de rau pe care o resimti in timpul bolii,despre asta s-ar putea scrie romane intregi.Oare de ce ne uitam doar la cati bani dam acum pe chipsuri,in comparatie cu fructele mult mai scumpe?Romanii n-au auzit de costurile pe termen lung?

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Se pare că efectele pe termen lung nu prea sunt luate în calcul 🙁 Plus că se încurajează la greu consumul de medicamente, în loc să acordăm atenţie prevenţiei, inclusiv prin alimentaţia sănătoasă. E mai profitabil pentru unii…

      Reply
    1. Andra :) Post author

      Cam asta zic şi eu, de fapt problema e la priorităţi şi la cât de mult îţi doreşti să faci o schimbare pentru sănătatea ta 🙂

      Reply
  4. Poveştile Mele

    Cred ca e mai usor sa arunci in farfurie o bucata de carne, langa care sa presari nelipsitii cartofi (prajiti) decat sa pui laolalta niste ingrediente „sanatoase” – nu am nimic împotriva cărnii, ci a combinatiei! Pare ca cere mai mult timp chestia cu „ingrediente sanatoase” si e mai… sofisticat – desi nu e!
    În concediul pe 2014, am incercat sa mananc si altceva fata de ceea ce ofereau clasicele meniuri de la munte, insa tot peste carne cu cartofi (legume nu aveau de multe ori) am dat in multe randuri – asta se cere, probabil… inca… ăsta ar fi răspunsul. Şi nu aveam timp sa caut un restaurant (si nici bani) unde sa ma desfăt cu niste legume bine preparate sau alte „minunatii”.
    Asa cum ai spus si tu, fiecare alege ce e important in viata pentru el. Multi refuza sa ia in seama cuvintele „Esti ceea ce mananci”.
    Nici n-ar trebui sa existe expresia „mananci sanatos”, ci doar „mananci”. Pentru restul ar trebui inventata o expresie…!

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Da, şi mie mi se pare obsedantă combinaţia carne+cartofi prăjiţi/cartofi fierţi, e genul de mâncare “clasică” în multe restaurante, din păcate 🙁
      Ai pus punctul pe i cu ultima parte a comentariului 🙂

      Reply
  5. AneMarie

    Cred ca este o impresie de faptul ca fructele si legumele sunt ceva mai scumpe in unele perioade ale anului sau asociaza mancatul sanatos cu mancatul exotic. Cea mai simpla solutie cred ca ar fi sa mananci fructele si legumele locale de sezon – foarte sanatos si deloc un efort financiar

    Reply
  6. Sircu Tatiana

    Nu este aşa scump să mănânci sănătos. Eu investesc în ingrediente care îmi ajung pentru o perioadă mai lungă de timp. Spre exemplu, cu uleiul de cocos pe care îl folosesc de o vreme la gătit. Cumpăr mai multe borcănaşe.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.