De vizitat în Santorini: Muzeul Vinului

Santorini este o insulă săracă în vegetaţie, iar viţa-de-vie se numără printre puţinele plante cultivate aici. Vinul reprezintă un simbol al acestui colţ de lume şi face parte din istoria insulei, contribuind la dezvoltarea acesteia. Sunt multe podgorii şi crame, iar una dintre cele mai cunoscute este cea a familiei Koutsoyannopoulos, care a amenajat şi muzeul vinului.

Contra unei sume de 7 euro, puteţi vizita muzeul şi puteţi pătrunde astfel în lumea producerii vinului pe această insulă bătută de vânt şi arsă de soare. În taxa de intrare este inclus un audioghid disponibil în mai multe limbi, printre care şi română, iar la sfârşit aveţi parte de o degustare de 4 vinuri ale cramei.

Să vă povestesc mai întâi despre cum decurge degustarea 😀

degustare-de-vin-santorini

degustare-de-vin-la-crama-KoutsoyannopoulosDupă vizitarea muzeului, sunteţi invitaţi să luaţi loc la un bar cochet, iar apoi se servesc, pe rând, vinurile. După fiecare pahar, se oferă crutoane de pâine pentru a elimina gustul vinului servit anterior. Paharele se schimbă la fiecare soi.

Primul vin degustat este unul alb, sec şi cel mai popular în insulă – Assyrtiko. Urmează unul roşu, tot sec, destul de astringent. Urmează un vin foarte preţios, Mezzo, comercializat doar în cramă şi care nu se găseşte în alte magazine sau supermarketuri. Sticla neagră, lungă şi subţire, elegantă, conţine un vin demidulce, foarte aromat, cu o culoare roşu închis spre caramel. Ultimul – şi după părerea mea, cireaşa de pe tort – este Vinsanto, vinul tradiţional al insulei Santorini.

volcano-wines-Koutsoyannopoulos-santoriniVinsanto este un vin dulce, de o culoare galben-brună, extrem de parfumat şi care seamănă un pic cu coniacul la gust. Probabil că specialiştii în ale vinului nici nu l-ar încadra la categoria “vinuri”, însă mie mi s-a părut delicios. Se serveşte înainte de masă sau la sfârşit, ca desert. Dulceaţa acestui vin este naturală şi nu este dată de zahăr, alţi îndulcitori sau arome. Strugurii sunt culeşi târziu, se lasă la uscat la soare 10-14 zile, iar apoi sunt prelucraţi şi astfel se obţine această minune de vin dulce şi bun.

Nu am putut să nu remarc asemănarea de nume şi gust cu Vinsantoul din Toscana.

Denumirea “Vinsanto” are origini italiene. Producerea vinului în Santorini a fost impulsionată de dominaţia veneţiană, care a încurajat şi exportul acestei băuturi, pe mare. Butoaiele erau inscripţionate “Santo”, pentru a marca originea vinului (“Vino”), luând astfel naştere numele “Vinsanto”. O altă interpretare a numelui este “vin sfânt”, de la “vino santo” în italiană, adică vinul folosit la slujbele religioase. Dincolo de denumire, nu îmi este foarte clar cine de la cine s-a inspirat în metoda propriu-zisă de producere a Vinsanto, însă a ieşit ceva tare bun 🙂

Acum, să vă spun câteva lucruri şi despre Muzeul propriu-zis. Este situat la 8 metri sub pământ, are o lungime de 300 de metri şi culoare sub formă de labirint, de-a lungul cărora se prezintă scene cu modul de producere a vinului în perioada 1660-1970. Mi-a plăcut mult modul în care este amenajat muzeul, nu mi-aş fi imaginat că există atât de multe prese şi metode de stoarcere a strugurilor.

muzeul-vinului-santoriniViţa-de-vie din Santorini este diferită de cea cu care eram eu obişnuită şi pe care o văzusem pe la noi. De obicei nu creşte pe araci, din cauza vântului foarte puternic, ci este organizată sub forma unor coroniţe (un laitmotiv al insulei) şi se dezvoltă ca un cuib, la orizontală, formând un fel de microsistem. În Santorini nu plouă vara, dar rocile poroase absorb apa şi astfel via poate beneficia de ea treptat. Strugurii se coc mai repede, în august, datorită soarelui puternic. Lemnul pentru butoaiele de vin, fabricate de meşterii santorinieni, era importat de la Odessa, deoarece pe insulă nu cresc mulţi arbori.

vita-de-vie-santoriniPentru mine, Muzeul Vinului se află în Top 3 locuri de văzut în Santorini, aşa că îl recomad cu multă căldură. E o atmosferă specială, diferită de cea din alte muzee, care te face să te simţi mai apropiat de povestea şi identitatea insulei.

Pentru alte detalii, program şi locaţie, vizitaţi site-ul muzeului: http://www.wine-museum-koutsoyannopoulos.gr/en/

Dacă v-am făcut poftă de vin, alte crame cu degustări în Santorini sunt:

4 thoughts on “De vizitat în Santorini: Muzeul Vinului

 1. Raluca

  Santorini, vin, soare…. Ce-ti poti dori mai mult?
  Mi-ar placea si mie sa vizitez Grecia si insulele sale, dar va mai ramane, probabil, o perioada lunga de timp, la stadiul de dorinta.
  Ce frumos ai povestit despre degustarea vinurilor! Mai ca mi-ai facut si mie pofta, desi abia daca am baut 2 pahare in toata viata mea. Stiu doar ce feluri de pahare se folosesc la diferite vinuri, de cand am inceput sa lucrez ocazional la un restaurant din Antwerpen. Bine, m-am intrebat de mult ori de ce nu ma pun sa studiez vinurile mai de aproape, la fel si cu branzeturile, sortimente la care nici nu visam sa am acces inainte sa plec din tara. Poate odata, cine stie, o sa invat despre fiecare in parte.
  Abia astept sa mai povestesti despre escapada ta de toamna! :-*

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Nu sunt nici eu mare cunoscătoare de vinuri, dar îmi place să mă răsfăţ din când în când cu câte un pahar, mai ales dacă e dulce sau demidulce.
   Brânzeturile mi se par fascinante, chiar dacă pe cele prea puturoase le-aş sări 😀 Am tot vrut să iau în vacanţă un platou de brânzici la degustat, da uite că n-am mai reuşit 🙂
   :*

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.