Provence – imagini şi impresii (2)

O zi din vacanţa în Provence am dedicat-o oraşului Marsilia. Fiind foarte aproape de Aix, există curse frecvente cu autocarul, la jumătate de oră, iar preţurile sunt ok. Aici am optat pentru un tur cu autocarul turistic, datorită căruia am putut să-mi fac cât de cât o impresie generală despre loc. Scăldată de soare şi puţin vânt, plimbarea a fost perfectă. Din vârful colinei pe care tronează bazilica Notre-Dame de la Garde am avut parte de o privelişte spectaculoasă asupra oraşului, cum rar mi-a fost dat să văd.

marsilia notre dame de la garde

marsilia 2

marsilia 1

Marsilia e un adevărat melting pot, cu etnii şi culori de toate felurile; aici iese imediat în evidenţă puzzle-ul de culturi. Se aud limbi de toate felurile, iar străzile sunt populate de chipuri şi vestimentaţii care de care mai exotice. Restaurante chinezeşti, osterii italiene, şaormerii, baruri de inspiraţie africană, buticuri franţuzeşti, fast-food-uri pakistaneze – toate astea împart acelaşi teritoriu, alături de magazine de lux şi branduri internaţionale celebre. E o diferenţă frapantă între port, cartierele imigranţilor şi zonele bogate, cu plaje, grădini şi vile luxoase.

marsilia

marsilia 4

marsilia port 2

marsilia port

Zona portului este în prezent în renovare, la fel şi alte obiective turistice, ca Palais Longchamp, deoarece Marsilia va fi capitala culturală europeană în 2013. Mai au ceva de lucru…

marsilia port

Top 3 poze foarte simpatice din Marsilia 🙂

arta stradala marsilia

marsilia 5

reclama marsilia

Un alt punct de oprire în vacanţa provensală a fost Avignon. În secolele XIV-XV, oraşul a fost reşedinţa papilor, găzduind şi în prezent o construcţie medievală uriaşă – Palais de Papes, unul dintre cele mai vizitate monumente din Franţa. Piaţa din faţa palatului este plină de turişti din toate colţurile lumii, iar de aici pleacă şi mini-trenuleţele cu care se poate vizita oraşul.

Palais de Papes

Palais de Papes Avignon 2

Palais de Papes Avignon

Nu mai puţin celebru este Pont d’Avignon sau Pont Saint-Benezet. De fapt, este doar o bucată de pod, cu o istorie zbuciumată: a fost afectat de nenumărate inundaţii, distrus de valurile Ronului şi reconstruit de multe ori. Se poate vizita: biletul costă 4,5 euro, cu audioghid inclus, care prezintă povestea podului şi legenda sfântului Benezet, dar şi variante ale cântecului „Sur le Pont d’Avignon”. Ce mi s-a părut atipic pentru un pod e că adăposteşte şi două mici capele simple, dedicate sfinţilor Benezet şi Nicolas.

le pont d'avignon

sur le pont d'avignon

Nisa am văzut-o doar în trecere; mi-a lăsat impresia unui oraş efervescent, tumultos, turistic, un fel Barcelona mai mică, mai cuminte şi mai elegantă.

PS: În ceea ce priveşte transportul, trenul este destul de scump; nu doar TGV-ul, ci şi cel obişnuit. De exemplu, un bilet pe ruta Nisa – Marsilia costă 36,60 euro de persoană. Cu autobuzul, cursa iese cu cel puţin 10 euro mai ieftină. Am înţeles că ar fi convenabil un abonament la tren pe câteva zile, dar doar dacă intenţionaţi să vă plimbaţi foarte mult.

—–

Citeşte şi:

Provence – imagini şi impresii (1)

0 thoughts on “Provence – imagini şi impresii (2)

 1. slowaholic

  Sur le Pont d’Avignon…. 🙂 Foarte frumos! Cu altă ocazie să mergi și la Nisa și în localitățile din jurul ei. Merită! Iar pe rute scurte pe Coastă, trenul e relativ ieftin. 🙂 Există și autobuze, mai ieftine decât trenul. Mi s-a făcut dor de sudul Franței…

  Reply
  1. Andra :)

   Da, am observat si eu ca autobuzele sunt mai convenabile ca pret si, in plus, arata foarte fain, iar soferii sunt prietenosi 🙂 Zona Nisa am vazut-o doar din mers, ne-am axat mai mult pe zona cu Aix, poate data viitoare o sa stam mai mult pe Coasta 🙂

   Reply
  1. Andra :)

   Cu trenul iese per total mai scump decat cu autobuzul, asta e clar. Iesi mai ok cu autobuzul pe ruta directa Nisa – Aix decat cu trenul Nisa – Marsilia si apoi Marsilia – Aix, si ca bani, dar si ca timp.
   Am pastrat ca suvenir putine bilete, deci alte preturi exacte nu stiu, din pacate.

   Reply
 2. Bia

  Mi-ar fi placut sa le abordezi in articole diferite si sa pui mai multe poze, dar ma voi multumi si asa 🙂 Imi doresc mult Provence pe lista mea de “cărări bătute”, de aceea zic 😀

  Reply
  1. Andra :)

   Am inteles 🙂 Sper sa ajungi in Provence, sa vezi cu ochii tai toate locurile astea frumoase! Pentru ca sunt unele chestii dintr-o vacanta care raman in suflet pur si simplu, nu pot fi scrise sau pozate 🙂

   Reply
 3. Mira

  Franţa este incredibilă, cu adevărat, de câte ori citesc un articol despre un loc din Franţa mă conving din nou că este o ţară care are enorm de oferit călătorului. Haha, simpatică reclama aia! :))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.