Arunci nişte legume într-o oală şi le laşi acolo să fiarbă…
Îmi amintesc şi acum reţeta asta fulger pe care o prietenă mi-a recomandat-o cu ceva ani în urmă, când eram naivă în ale mâncatului şi foarte începătoare în ale gătitului. Nu că acum aş fi maestru bucătar, dar m-am mai dat pe brazdă 😀
Celor care susţin că e complicat să pregăteşti ceva bun de mâncare şi că ia mult timp, o să le spun că, de fapt, e vorba de priorităţi şi organizare. Şi mai ales de… lene. Dar când lenea este învinsă, multe lucruri minunate ies de aici (vorbesc din experienţa proprie). Inclusiv o supă delicioasă de pui, cu legume colorate şi poftă de viaţă.
Supa de pui încălzeşte trupul, dar mai ales sufletul, pentru că are un gust liniştitor, de acasă, şi e tocmai bună când eşti răcit, după o plimbare prin frig, sau pur şi simplu când ţi-e poftă de ceva simplu şi bun. Eu prefer să pun multe legume, aşa că supa mea e mai mult o metisă felul unu – felul doi, mai consistentă şi săţioasă.
Să ne-nţelegem: nu fac diferenţa formală dintre supă, ciorbă şi, mai nou, consommé, aşa că să mă scuzaţi dacă mâncarea pe care o elogiez eu aici are, de fapt, alt nume decât cel pe care i l-am dat. Însă ideea e aceeaşi – se face tare uşor şi e gustoasă rău. Plus că „supă” sună mai bine decât „ciorbă”, care mă duce cu gândul la o mâncare grea, sau „consommé”, care pare de fiţe.
Deeeci:
Cărniţa de pui vine prima la apă, apoi se apropie ceapa plângăcioasă, urmată de câţiva ardei grăsuţi binefăcuţi, păstăi verzi şi lunguieţe, morcovi veseli, ţelină năzdrăvană, un dovlecel mititel, ciupercuţe cărnoase – toate sub formă de siluete jucăuşe, dansând într-o supă colorată cu tomate pasate. Se alintă cu nişte lămâie stoarsă de puteri şi de zeamă, puţină sare şi ceva piper, pătrunjel verde-verde, eventual şi cu o lingură de ulei de măsline. Apoi se serveşte cu mult drag 🙂
PS: Dacă vă iubiţi corpul măcar un pic, dacă aveţi un dram de respect pentru voi, nu folosiţi supe instant, oricât de cool sunt campaniile sau reclamele cu ele. Sunt pur şi simplu o jignire la adresa inteligenţei cumpărătorului şi a hranei însuşi. O zeamă fabricată din sare, făină, zahăr, monoglutamat, alte prafuri şi 1% legume ca vai de ele nu va avea niciodată gustul unei supe făcute cu dragoste, din legume adevărate.
Secret: iese si mai buna daca fierbi cateva legume intregi in apa, apoi le scoti; celelalte legume si carnea le tai bucatele si le calesti un pic, cu mirodenii, apoi torni supa peste ele si le mai fierbi 🙂 :* sau daca calesti in oala niste seminte de chimen cu doua linguri de faina (pana faina se maroneste un pic), pui apoi ulei de masline, ceapa – o calesti si pe ea, bucatelele de pui si apoi ciupercute si supa – iese o supa crema buna buna 🙂 :*
Multumesc de ponturi, suna bine combinatia cu chimen 🙂
Faina in supa… nu 😀
Sunt înnebunită după supa de pui 🙂 Chiar mă face să mă simt “acasă”, oriunde aş mânca-o.
Dap, e incredibil cum o mancare asa simpla are darul asta magic 🙂
Supa de pui se numara printre preferatele mele insa cu rar apuc sa o gatesc si nici nu-mi iese ca a mamei. 🙁
Cata dreptate ai!!! Am mancat multa vreme supe instant si acum nu-mi vine sa cred cate chimicale am bagat in mine! 🙁 Bine ca eram tanara, sper ca intre timp organismul si-a revenit.
Eu prefer borsul acru tare, asa ca am invatat sa-mi fac singura si de fiecare data iese excelent.
Am patit si eu ca tine: mi-a zis si mie lumea ca nu-i mare minune sa gatesc asa ceva, dar mie mi se parea un exercitiu culinar complicat si uite asa m-am privat singura, din teama, de o mancare sanatoasa, facuta chiar cu manutele mele.
@addicted: Pe langa secretele ei de gospodina, mama are avantajul de a fi… mama 🙂
@Annemarie: Da, si eu la fel din pacate, mai demult supele la plic erau la ordinea zilei 🙁
Eu prefer sa folosesc lamaie, dar si mie imi place supa mai acrisoara 🙂
Supele instant nu sunt deloc sanatoase. Am mancat candva, la o cunostinta si am avut niste dureri de burta ingrozitoare.
Supa de pui este preferata mea. Are ceva special, e si gustoasa si te incalzeste imediat, mai ales ca e un frig afara si primavara nu mai vine 🙁
Of, asa e. Pacat ca unii le cumpara fara sa vada ce contin… 🙁
sincera sa fiu, nu prea ma omor dupa supa de pui. imi place aia cu taitei si gaina de la tara :D….mie imi place la nebunie ciorba de cartofi cu legume multe si cu bors…o mananc fierbinte, 2 castroane odata…si cred ca face bine si la rinichi, ca dupa 2 castroane fac poteca pana la baie :D..
Ciorbita de legume imi place si mie mult, dar parca are alt gust cand e si niste carne de pui sau gaina in ea 🙂
ah, trebuie sa-ti arat o caricatura a preferatului meu Gary Larson ,cu pui :D. Poate o postez pe blogul meu 😉
Asta e? :))
Foarte tare! Nu stiam de ea, dar am “google-it-o” 😀 Thanks!
Asta e :D. Buna tare 😉
Pingback: Supele instant sau cum să-ţi baţi joc de mâncare « Zâmbet şi sănătate