Scurtă recapitulare pe 2023 din Timișoara, Capitală Culturală Europeană

Un obicei pe care îl am deja de ani buni este să-mi notez (aproape) în fiecare zi câteva motive de bucurie/ recunoștință. Căutând pe blog, mi-am dat seama că scriam despre acest subiect acum mai bine de 10 ani :).

În general, gândurile pe care le scriu sunt legate de locuri, evenimente, mâncăruri, alergări, discuții cu prietenii sau senzații care îmi dau o stare de bine.

Răsfoind la final de 2023 agenda mea cu motive de bucurie, mi-am dat seama că un an care părea, la o privire din avion, destul de stresant, a fost de fapt bogat în mărunțișuri delicioase și sclipitoare.

Am zâmbit imediat când le-am citit și mi-am amintit de fiecare în parte, ajutată și de contul meu de Instagram, unde am mai postat despre ele. Așa că da, voi continua să scriu și în 2024 despre micile comori ale fiecărei zile, ca să mă bucur de cel puțin 2 ori de ele: când le trăiesc și când mi le amintesc.

Pentru că în 2023 Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană, multe dintre bucuriile mele au fost legate de participarea la tururi ghidate, expoziții și alte manifestări artistice, pe care am zis să le trec în revistă și aici, pe blog.

La toate evenimentele menționate mai jos am avut acces GRATUIT.

Majoritatea erau tot timpul gratuite, la altele (Brauner, Brâncuși) am mers în zilele alea speciale cu acces liber. *La evenimentele despre care am scris deja pe blog am pus doar link-ul.

Expoziția “Victor Brauner: invenții și magie”. Se află în topul personal al expozițiilor vizitate de mine în 2023. Nu știam multe despre acest artist de origine română, însă lucrările sale, cu diversitatea și creativitatea lor, au fost o surpriză plăcută. Cu aceeași ocazie, am vizitat la Muzeul de Artă și expoziția “Paul Neagu. O retrospectivă”.

Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara. Apreciată de unii, criticată de alții, cum bine îi șade unei instalații moderne, Pepiniera a fost pentru mine un loc perfect pentru a admira Piața Victoriei, a cărei mini-panoramă am savurat-o cu plăcere.

Expoziția “Texturile memoriei. Cinci decenii de creație” (Ritzi Jacobi & Peter Jacobi) la Jecza Gallery

Expoziția “Chronic Desire. Sete Cronică”. Din cele 4 expoziții, am vizitat 3, de la Comenduirea Garnizoanei, Palatul Ștefania și Muzeul Corneliu Mikloși – fiecare, cu ghid. Știu că mulți contestă arta abstractă, imersivă sau sub formă de instalații; nici mie nu-mi plac toate lucrările de acest fel, dar la aceste expoziții am văzut unele foarte creative, care m-au pus pe gânduri. Și pentru mine ăsta e unul dintre rolurile artei.

Vizită la Palatul Apelor. Deși de obicei e închis pentru vizitare, am prins o expoziție de pictură, cu ocazia zilei Apei și am putut admira interiorul superb al clădirii.

Mini-documentarele „Timișoara. Harta Secretă: oameni și locuri”

Vizită la Memorialul Revoluției din 1989. Emoționant, surprinzător, cu multă, multă informație de citit, instalații creative și camere care te transpun în atmosfera din decembrie 1989, cu sunete cu tot.

Tur ghidat prin cartierul Iosefin, alături de Claudia și Cristian Vancea. Într-o zi ploioasă, împreună cu alți curioși curajoși, ne-am plimbat prin cartierul Iosefin și pe malul Begăi și am aflat poveștile unor clădiri și oameni care și-au pus amprenta asupra orașului.

(mai multe) Expoziții la META Spațiu/ MV Sci-Art Center

Expoziție „Simetric, niciodată identic” la Art Encounters.Deși picturile din această expoziție au fost convenționale, la prima vedere, nu le-a lipsit deloc emoția și sentimentele contradictorii.

Sinagoga din Cetate – Cu ocazia vernisajului expoziției Veronica Taussig, am intrat pentru prima dată în această sinagogă și m-am bucurat de interiorul său, dar și de lucrările inedite de artă, foarte potrivite în acel cadru.

Expoziție „Adrian Ghenie: Corpul imposibil”. O vizită ghidată scurtă, la obiect și foarte plăcută, în care am admirat și înțeles mai bine lucrări ale artistului despre impactul tehnologiei și al mediului digital asupra corpului uman.

Muzeul Apei. Una dintre cele mai plăcute surprize ale anului. Am descoperit un loc extraordinar, îngrijit și cu spații verzi, iar datorită doamnei ghid, o prezență extrem de plăcută, am aflat o mulțime de lucruri despre obținerea apei potabile în Timișoara, în trecut și în prezent.

Tur ghidat în Jimbolia, în vizită la 4 dintre cele 6 muzee și case memoriale

Expoziție “Lumi Paralele – Patrimoniul sub reflectoare” la Muzeul Banatului. Datorită unui ghid minunat, am descoperit Timișoara de altă dată, viața cotidiană a unor oameni care au trăit aici, alături de curiozități și obiceiuri.

„Individual Compus” – Expoziție de grup la Comenduirea Garnizoanei. Noroc că am vizitat expoziția la un tur ghidat, altfel nu înțelegeam nimic. Mi-a plăcut ideea de a da unitate lucrărilor prin pereții de aceeași culoare: un turcoaz tare fain.

Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale. Nu se numără printre artiștii mei preferați, dar mi-a plăcut modul în care a fost aranjată expoziția și cum au fost puse în valoare lucrările.

+ Zeci de plimbări prin centrul Timișoarei, admirând clădirile nou renovate. Da, da, știu, mai sunt o grămadă care zac în paragină, dar e clar că se avansează, iar progresul e vizibil.

*Nu sunt fan concerte, de-asta nu am pus niciunul pe listă, deși au fost o grămadă de evenimente muzicale.

Am făcut un mini-ghid despre Timișoara, pe care nu m-am obosit să-l promovez cine știe ce, pentru că a lipsit cheful 🙂

Acum mi-am dat seama că am folosit în titlu cuvântul “Scurtă…”, iar articolul ăsta numai scurt nu e. Dar dacă tot am început, hai să las și câteva restaurante și cafenele, dintre cele explorate (și) în 2023.

Cafenele

  • Nori Specialty Coffee
  • Comun Cafe
  • Acas
  • Cofferize
  • Brewno
  • REM’s Coffee

Restaurante

  • Taste of Bali (indonezian)
  • Riyo Wok & Sushi
  • The Fisher by Chef Daian (pește și fructe de mare)
  • El Maguey (mexican)
  • Naru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.