Faci și tu parte din aceia care cred că ceaiurile de plante sunt fără gust, plictisitoare, bune doar la răceală sau alte boli?
Nimic mai fals! Ceaiul poate fi și o băutură extravagantă, este foarte versatil și arată bine pe post de cocktail. Dacă nu mă crezi, citește mai departe!
Încerc constant tot felul de ceaiuri, vrac sau la plic, celebre sau anonime, așa că m-am bucurat când am descoperit un sortiment inedit: ceaiul albastru*. Bonus, își schimbă și culoarea.
Da, ai citit bine 🙂 La mijloc nu sunt coloranți sau cine știe ce substanțe ciudate. Nuanța specială a acestei infuzii se datorează unei plante – Fasolea Fluturilor (Butterfly Pea), care împrumută infuziei din culoarea sa. Florile acestei plante sunt folosite de secole la vopsirea materialelor tocmai datorită proprietăților lor “artistice”.
Magia nu se termină aici. Dacă torni puțină zeamă de lămâie în ceai, acesta își va schimba nuanța, iar din albastru se va transforma în mov. Nu mă pricep la chimie, dar am citit că fenomenul se datorează schimbării nivelului de pH, care determină și modificarea culorii.
De la d’Oro Tea am încercat un ceai albastru divin, cu gust dulce de vanilie. Se numește Fluture Albastru și este o combinație de fructe, flori și… legume 😀 Pe lângă florile de Fasolea Fluturilor, mai conține bucăți de măr, morcov și ghimbir, goji, stafide, albăstrele și altele. Nu conține cofeină.
Mi-am făcut un ceai pe care l-am băut în varianta “albastră”, adică simplu, iar apoi încă unul în care am stors o jumătate de lămâie. Recunosc, nu mă dau în vânt după lămâi în ceai, dar în cazul ăsta gustul rămâne bun, iar movul rezultat e șic, elegant și uimitor. Deși neobișnuite pentru un ceai, nu sunt culori stridente.
Chai Porto, un alt ceai pe bază de Fasolea Fluturilor, m-a impresionat prin culoarea inițială – un turcoaz mai închis. Mă așteptam să fie aceeași nuanță ca la Fluture Albastru, dar se pare că acest sortiment pornește de la un albastru-verzui. Și el este fără cofeină, iar aroma este dată de multe condimente, printre care scorțișoară, anason, cuișoare, piper roz, cardamom, piper negru.
Ambele merg foarte bine de servit la o petrecere sau o întâlnire mai specială, în cupe frumoase, ca nuanța să fie mai bine pusă în valoare. Eu zic că se potrivesc de minune cu atmosfera de sărbătoare.
Enjoy!
*De fapt, acest sortiment nu e „ceai” în adevăratul sens al cuvântului, în sensul că nu conține frunze de planta ceaiului (Camellia Sinensis) – de-asta nu are nici cofeină. Dar cum limba română nu face diferența dintre „ceai” și „infuzie” (de plante sau fructe), i-am zis și eu „ceai” 😀