Există atâtea cărţi de dezvoltare personală care vorbesc despre puterea vizualizării, că poate părea de ajuns să-ţi lipeşti citate motivaţionale prin casă ori să repeţi diverse fraze şi “Universul” îţi va îndeplini orice dorinţă. Însă aceste cărţi uită să menţioneze şi un lucru foarte important: degeaba vrei să câştigi la loterie dacă nu cumperi bilet. Altfel spus, nu este de ajuns să visezi cu ochii deschişi, trebuie ca în primul rând să faci ceva pentru a pune lucrurile în mişcare.
Pe acest aspect nu foarte confortabil pune accentul cartea “Ia iniţiativa!”, care transmite un mesaj simplu, la obiect: asumă-ţi responsabilitatea şi acţionează! John Izzo îşi motivează cititorii să lase deoparte scuzele şi să facă schimbarea pornind de la ei înşişi, fără să aştepte mobilizarea celor din jur. Autorul dezvoltă practic citatul lui Ghandi – “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” – susţinând că fiecare este responsabil pentru “felia” lui, chiar şi atunci când pare că schimbarea ar trebui să vină de la o entitate mai puternică.
Într-o societate în care suntem obişnuiţi să dăm vina pe sistem, pe vreme, pe şef sau pe oricine/orice altceva în afară de noi, “Ia iniţiativa!” demonstrează cu exemple concrete cum oamenii pot aduce într-adevăr o schimbare în jurul lor dacă renunţă la scuze şi fac primul pas, chiar din punctul în care se află, fără să se lase descurajaţi de apatia societăţii sau de lipsa de resurse.
Deşi avem impresia că suntem izolaţi şi nu avem nicio influenţă sau putere, sunt multe cazuri care demonstrează că schimbarea porneşte de la fiecare dintre noi, dacă urmăm principiul “100% responsabilitate, 0 scuze”:
Teach for America este unul din exemplele menţionate în carte care mi-a plăcut foarte mult, pentru are legătură cu educaţia şi este incredibil de îndrăzneţ. În anii 1990, doi profesori au pus bazele unui program prin care absolvenţii de top ai universităţilor sunt repartizaţi ca profesori în şcolile cu probleme. Între timp, proiectul a crescut şi a ajuns în peste 30 de ţări, printre care şi România. Că veni vorba, despre Teach for Romania puteţi citi două articole reuşite aici şi aici.
Nu trebuie să fim speciali pentru a lua iniţiativa şi nici să avem cine ştie ce plan bine pus la punct, ci doar să facem un singur pas în direcţia dorită, cu resursele pe care le avem la îndemână, din punctul în care ne aflăm. Să încercăm să mişcăm noi lucrurile, în loc să aşteptăm ca ceilalţi să o facă şi să ne concentrăm pe ceea ce putem controla, nu asupra persoanelor pe care să dăm vina. Mai importante decât talentul, competenţele şi resursele sunt determinarea şi impulsul de a acţiona, susţine autorul cărţii.
La finalul fiecărui capitol sunt trasate ideile principale, pe scurt, iar la sfârşitul cărţii există şi un cuprins al temelor-cheie.
Cartea are un format prietenos şi poate fi strecurată uşor în geantă, pentru cei care citesc cu plăcere în metrou/tren/autobuz. O găsiţi pe site-ul editurii ACT şi Politon, de unde o puteţi cumpăra şi în format audio – ca CD sau de downloadat direct.